8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul, dator 20 de ani la BCR

Doljul, dator 20 de ani la BCR

Consiliul Judeţean Dolj a desemnat unitatea bancară care va acorda împrumutul de 536 de miliarde de lei vechi pe care autoritatea judeţeană îl va contracta. După analizarea ofertelor depuse de şase bănci, a fost desemnată câştigătoare Banca Comercială Română.

Reabilitarea a nouă drumuri judeţene, continuarea reabilitării a încă trei drumuri şi construirea unei anexe a Muzeului Olteniei vor „înghiţi“ cele 536 de miliarde de lei vechi pe care le va acorda sub formă de credit Banca Comercială Română (BCR), desemnată la sfârşitul săptămânii trecute câştigătoarea licitaţiei organizate de Consiliul Judeţean (CJ) Dolj. Hotărârea CJ de a apela la un credit cu dobânda pieţei pentru refacerea drumurilor a stârnit interesul băncilor comerciale. 16 unităţi bancare au cumpărat caietul de sarcini, dar numai şase au depus ofertele de acordare a creditului solicitat.
Oficialii judeţului au apelat la o firmă de experţi pentru a „citi“ cele şase oferte depuse de instituţiile bancare. „Pentru transparenţa lucrurilor şi pentru a nu greşi, având în vedere că niciodată consiliul judeţean nu a luat astfel de credite, am apelat la experţi pentru a alege oferta cea mai avantajoasă pentru noi. Iniţial, părea că oferta Bancpost este cea mai bună, pentru că avea dobânda mai mică, dar, în urma studierii ofertelor, s-a constatat că ea conţinea o capcană, fapt pentru care experţii au constatat că oferta cea mai bună este cea prezentată de BCR“, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

O mie de miliarde de lei, praf şi pulbere peste 20 de ani

Bancpost a prezentat o ofertă de acordare a creditului cu dobândă fixă de 7,5% pentru 20 de ani, perioada de rambursare a creditului. Daniela Avrămoie, director economic al consiliului judeţean, a declarat că Bancpost nu a respectat cerinţele caietului de sarcini care prevăd ca dobânda să se recalculeze lunar în funcţie de creşterea sau descreşterea indicilor BUBOR şi BUBID. Specialiştii angajaţi de consiliul judeţean au stabilit că oferta avantajoasă este cea a BCR, care a şi fost declarată câştigătoare. După ce vor trece cele 15 zile legale, în care băncile care au pierdut licitaţia pot contesta câştigătoarea, consiliul va începe să deruleze creditul în condiţiile în care şi după reexaminarea contestaţiilor BCR va rămâne câştigătoare. În anul 2028, când se va termina rambursarea creditului de 536 de miliarde de lei vechi, vom constata cu toţii că am plătit pentru cele 12 drumuri care urmează să se refacă şi care vor fi de mult praf şi pulbere mai mult de 1.000 de miliarde de lei. Putem să ne întrebăm de pe acum: Merită efortul!?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS