16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrefectul Giugea s-ar muta la Botoşani

Prefectul Giugea s-ar muta la Botoşani

Adoptarea hotărârii de guvern prin care prefecţii ar putea fi trimişi să conducă instituţii din judeţe aflate la sute de kilometri depărtare a pus pe jar reprezentanţii democraţilor. Aceştia suspectează că actul normativ va fi folosit ca mijloc de epurare a înalţilor funcţionari publici proveniţi din PD.

Hotărârea de Guvern 341 din 11 aprilie 2007 privind, printre altele, mobilitatea înalţilor funcţionari publici a fost adoptată chiar în prima şedinţă a noului guvern format de premierul Călin Popescu Tăriceanu, din a cărui structură lipsesc miniştrii PD. Imediat după numirea guvernului restructurat, şi democraţii aflaţi în eşalonul doi din administraţia publică centrală, respectiv în posturi de secretari de stat, şi-au dat în bloc demisia la recomandarea şefilor de partid, astfel că la nivel central nici un reprezentant PD nu mai ocupă în prezent funcţii guvernamentale. Singurele legături rămase între actualul executiv şi PD sunt în teritoriu, din rândurile democraţilor provenind 16 prefecţi care au renunţat la apartenenţa politică în urmă cu mai bine de un an, când  au ales cariera de înalţi funcţionari publici, şi sute de directori de servicii publice deconcentrate promovaţi în funcţii de PD. Cum demiterea unui înalt funcţionar public nu este însă un lucru uşor de realizat, democraţii se tem acum că artificiul la care vor apela guvernanţii liberali pentru a scăpa de prefecţii proveniţi din PD este mobilitatea prefecţilor prevăzută de actul normativ adoptat miercurea trecută. Deşi actul normativ prevede faptul că mutarea unui înalt funcţionar public în alt judeţ se face doar în condiţii excepţionale, senatorul Radu Berceanu, preşedintele PD Dolj, a declarat că actul normativ care s-a vrut iniţial „european“ s-ar putea transforma în curând în unealta de epurare a liberalilor, aceştia având intenţia de a trimite, spre exemplu, un prefect de Dolj în judeţul Botoşani sub pretextul interesului public sau al eficientizării activităţii autorităţilor şi instituţiilor publice. „Eu sunt convins că aceste lucruri nu sunt pure speculaţii. O să se vadă după punerea în aplicare a hotărârii, când prefectul de Dolj va ajunge la Botoşani. Nu ştiu dacă se va întâmpla aşa, dar au fost discuţii că vor încerca să procedeze astfel pentru a scăpa de prefecţii proveniţi din PD. Să vedem dacă o să şi procedeze aşa pentru că ei au impresia că oamenii sunt aceiaşi ca în 1992, când nu se dumiriseră bine. Eu cred că lumea s-a mai deşteptat. S-ar putea oricum să aibă o surpriză şi prefecţii să accepte funcţiile“, a spus Berceanu.

Voicu: „Blaga a introdus mobilitatea“

De cealaltă parte, liberalii se apără, spunând că principiul mobilităţii a fost promovat chiar de un democrat, fostul ministru al administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, iar adoptarea actului normativ exact în prima şedinţă a noului guvern este pură întâmplare. Mihai Voicu, deputat de Dolj şi ministru delegat pentru relaţia cu parlamentul, a explicat că actul normativ prevede mutarea la propunerea ministrului internelor şi reformei administrative prin hotărâre de guvern. „Acest principiu al mobilităţii a fost introdus de ministrul Vasile Blaga, nu a fost făcut de noi. Ca să fie promovată această hotărâre de guvern, a trebuit să treacă un an şi ceva de la transformarea prefecţilor în înalţi funcţionari publici. A fost deci o coincidenţă că s-a votat săptămâna asta (săptămâna trecută-n.r.). Orice fel de astfel de aplicare a hotărârii se va face la propunerea ministrului internelor şi reformei administrative prin hotărâre de guvern“, a spus ministrul Mihai Voicu.

Prefectul Giugea  nu refuză Botoşaniul

Speculaţiile privind folosirea actului normativ pentru „catapultarea“ înalţilor funcţionari publici proveniţi din PD nu îl îngrijorează însă pe prefectul Nicolae Giugea care a renunţat la carnetul de pedist în urmă cu mai bine de un an. Acesta a declarat că nu ar refuza în cazul în care i s-ar propune mutarea la Botoşani pentru a conduce Instituţia Prefectului. „Am înţeles că Botoşaniul este o zonă frumoasă. Dacă s-a adoptat această hotărâre de guvern şi am optat să devin înalt funcţionar public trebuie să îmi asum toate riscurile. Merg oriunde sunt trimis pentru că sunt consecvent în decizia pe care am luat-o“, a spus prefectul Giugea. Hotărârea de guvern mai prevede faptul că mobilitatea în interes public nu poate fi refuzată de prefect sub sancţiunea eliberării sale din funcţie, excepţie făcând situaţiile când acesta este mutat în altă localitate şi chiar şi atunci prefectul trebuie să aibă permisiunea primului-ministru. În plus, HG nr. 341/2007 introduce evaluarea generală a înaltului funcţionar public o dată la doi ani, pe lângă evaluarea anuală a activităţii realizată până acum.

Guvernul face legi pentru schimbarea directorilor

Dacă prefecţii proveniţi din PD rămân deocamdată în funcţii, în vizorul liberalilor au intrat însă directorii instituţiilor publice din judeţe. Recent, deputatul PNL de Cluj, Horia Uioreanu, a recunoscut că executivul pregăteşte deja un act normativ prin care anumiţi directori de servicii publice deconcentrate susţinuţi de partide să poată fi schimbaţi din funcţie o dată cu schimbarea structurii guvernului. Potrivit liberalului, este vorba de funcţii obţinute pe criterii politice care presupun îndeplinirea programului de guvernare. „Noi am enunţat încă din 2004 ca anumite funcţii de la nivelul serviciilor deconcentrate şi de la nivel judeţean să devină funcţii de demnitate publică şi să existe doar pe durata unui anumit guvern. Aceasta, pentru a exista o reprezentativitate în teritoriu a guvernului şi să nu mai existe veşnica hârjoneală la fiecare remaniere de guvern“, a explicat Horea Uioreanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS