21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljViaţa doljenilor atârnă de un fir de ... profit

Viaţa doljenilor atârnă de un fir de … profit

Bolnavii de diabet ar putea să-şi procure insulina din farmacii, în cel mai fericit caz, abia la sfârşitul lunii aprilie. Farmaciştii nu sunt însă foarte mulţumiţi de profitul pe care îl vor scoate ca urmare a vânzării acestui medicament.

Insulina pentru diabetici creează în continuare disensiuni în relaţia dintre farmaciile doljene, Casa de Asigurări de Sănătate Dolj şi Ministerul Sănătăţii. Decizia ministrului Eugen Nicolăescu, de a le distribui în farmaciile cu circuit deschis, a trezit controverse încă de la adoptare, însă mai-marii de la Bucureşti au sperat că apele se vor limpezi. Farmaciştii nu s-au lăsat însă duşi de nas cu una, cu două, arătându-se reticienţi la programul proaspăt lansat, mai ales că e vorba de un profit destul de mic. Elena Călin, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Dolj, a menţionat că adaosul comercial la insulină a fost impus de Ministerul Sănătăţii, la 1,5 %.
„Câştigul este destul de mic şi din această cauză vor fi unele farmacii care nu vor dori să le vândă. Fiecare trebuie să îşi facă un calcul să vadă dacă poate suporta comercializarea lor. În cazul acestui medicament este nevoie şi de locuri speciale de păstrare, pe care nu toate farmaciile le au, iar dacă doresc să se implice trebuie să facă şi o mică investiţie“, este de părere Elena Călin. Din cele 133 de farmacii, câte sunt în Dolj, reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor susţin că vor exista destule care să salute programul Ministerului Sănătăţii.

Farmaciile pot semna un act adiţional cu CAS Dolj

Lista cu farmaciile care eliberează medicamentul amintit va fi făcută publică, probabil, la sfârşitul lunii aprilie. Până atunci, farmaciile interesate va trebui să semneze un act adiţional la contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj. Ultima întâlnire dintre cele două şi factorii de decizie din cadrul Ministerului a avut loc înainte de Paşte. Atunci, farmaciştii au refuzat să semneze protocolul încheiat între furnizorii de medicamente şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, deoarece adaosul comercial la insulină a rămas la acelaşi procent, de 1,5%.
La nivelul Băniei, chiar dacă nu toate farmaciile îşi vor da acordul, Elena Călin este de părere că  oricum va fi înlesnit accesul bolnavilor la medicamente, deoarece, până în prezent, acestea erau eliberate doar la două puncte din cadrul Spitalului de Urgenţă Craiova.
„Nu mă interesează! Ştiţi ce greu este să ai o farmacie? Iar ei vor să punem un adaos foarte mic. Nu voi încheia actul adiţional“, a declarat un reprezentant al Farmaciei Balvas.
CAS Dolj susţine, în schimb, că din cele 133 de farmacii, pentru 130 s-a întocmit deja actul adiţional, o parte semnându-l, iar restul urmând să o facă în zilele următoare.
„Cei care nu doreau să vândă insulina trebuia să depună la noi o cerere. O parte au aşteptat negocierea adaosului, sperând să obţină mai mult, însă situaţia a rămas aceeaşi“, a precizat Daniela Gheorghe, purtătoare de cuvânt a CAS Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS