24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMii de credincioşi au luat agheasmă

Mii de credincioşi au luat agheasmă

Creştinii ortodocşi au sărbătorit ieri Izvorul Tămăduirii. Ca şi de Bobotează, mii de oameni s-au îndreptat către biserici să ia agheasma vindecătoare de boală.

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii în fiecare an, în vinerea din Săptămâna Luminată. Sărbătoarea este un praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în mântuirea oamenilor. Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii este legată de o minune şi aminteşte de sfinţirea Bisericii Maicii Domnului de lângă Constantinopol, ridicată pe locul unui izvor, în secolul al V-lea, de împăratul Leon cel Mare. Înainte de a ajunge împărat, în timp ce se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului, Leon a întâlnit un orb rătăcit, care l-a rugat să-i dea apă şi să-l călăuzească pe drumul spre cetate. Leon a pătruns în desişul din apropiere după apă, dar nu a găsit nimic. Însă, pe când se întorcea, a auzit-o pe Maica Domnului spunându-i că izvorul este în apropiere şi l-a sfătuit să dea cu apă pe ochii orbului. Îndată orbul şi-a recăpătat vederea. După ce a ajuns împărat, Leon a făcut lângă acel izvor o biserică, unde s-au săvârşit apoi multe minuni. Tot în această zi, credinţa populară spune că este bine să se sape fântâni şi să se caute izvoare întrucât acestea vor avea apă din abundenţă, indiferent de cât de secetoasă va fi vara.

Biserica „Sfântul Calinic“ şi-a sărbătorit hramul

Toate parohiile craiovene au fost ieri pline de credincioşii veniţi la biserică să ia agheasmă. La Biserica „Sfântul Calinic“ din cartierul craiovean Valea Roşie, încă de la primele ore ale dimineţii s-au strâns sute de credincioşi. Mese întinse pline cu pâine, ulei, bucate aduse de credincioşi, butoaie pline cu apă pentru a fi sfinţite au umplut până la refuz curtea bisericii. Ieri s-a sărbătorit şi cel de-al doilea hram al Bisericii „Izvorul Tămăduirii“.
Un sobor de preoţi în frunte cu Înalt Prea Sfinţia Sa Teofan Savu, Mitropolitul Olteniei, a oficiat slujba de sfinţire a apei, a locaşului de cult şi a oamenilor.

Agheasmă înseamnă, în limba greacă sfinţire

 În judeţul Olt credincioşii au luat dis-de-dimineaţă calea bisericilor pentru a participa la slujba Bobotezei mici. Locaşurile de cult au fost înţesate de oameni.
La Mănăstirea Clocociov sute de persoane au umplut sfântul locaş la slujba pentru cea de-a doua sfinţire a apei. Oamenii s-au îngrămădit pentru a pune o lumânare, pentru a lua agheasmă şi pentru a asculta slujba. Unii au călcat pentru prima oară pragul mănăstirii, alţii, majoritatea, vin an de an, în Vinerea Mare, dar şi la alte sărbători religioase, aici. Agheasmă înseamnă în limba greacă sfinţire. Există agheasma mare, care se sfinţeşte o singură dată pe an, la 6 ianuarie, de Boboteaza mare, şi care se ia timp de o săptămână, şi agheasma mică, sfinţită ieri, care se ia în mai multe ocazii, în tot cursul anului, a spus măicuţa Irina de la Mânăstirea Clocociov.

Vâlcenii s-au rugat pentru vremuri mai bune

Sute de oameni au luat cu asalt toate bisericile din municipiul Râmnicu Vâlcea. Oamenii au asistat la slujbele religioase, rugându-se să se vindece de boli şi să fie feriţi de rele. La slujba de la Episcopie au participat sute de oameni, biserica fiind neîncăpătoare. Preoţii au pus la dispoziţia credincioşilor două butoaie imense, care au fost umplute cu sute de litri de apă. Aceasta a fost binecuvântată de un sobor de preoţi, în frunte cu Prea Sfinţia Sa Gherasim, Episcopul Râmnicului, în curtea Episcopiei. După ce preoţii au binecuvântat apa, credincioşii s-au îngrămădit în jurul vaselor cu agheasmă. „În fiecare a particip la slujba care se face de Izvorul Tămăduirii, pentru că agheasma vindecă orice durere şi te fereşte de boli şi de rele. Din apa asta dau şi copiiilor, şi nepoţilor. Apa sfinţită ne vindecă de toate suferinţele şi ne dă putere. Astăzi (ieri-n.r.) e o zi specială pentru toţi creştinii. În ziua de azi ne confruntăm cu multe probleme şi ne-am rugat pentru vremuri mai bune. Ne-am pus toată credinţa şi speranţa în Dumnezeu, că doar el ne mai poate ajuta“, a spus o bătrână.
Cu toate că era apă pentru toată lumea, oamenii s-au îmbulzit şi s-au certat. „Aşa e la început, îmbulzeală. Lumea e rea. Nu înţeleg de ce se înghesuie, că e apă pentru toţi“, a spus un credincios.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS