Mere „româneşti“ din Polonia

Autori


Cu toate că, spre surprinderea multora, anul trecut România a exportat citrice (către Republica Moldova, ce-i drept), piaţa craioveană este invadată de fructe şi legume de import. Produsele autohtone sunt bijuterii rare pe tarabele comercianţilor.

După o masă îmbelşugată cu preparate din carne de miel, ied sau curcan şi multe, multe dulciuri, fructele, legumele şi verdeaţa sunt deliciul craiovenilor. Şi cum, începând din acest an, suntem europeni „cu acte în regulă“, pe tarabele din piaţă majoritatea produselor sunt de import. „Tot ce e în piaţă este de import – şi roşii, şi castraveţi, şi varză, şi pătrunjel. La ţărani mai găsiţi usturoi uscat şi cartofi autohtoni. În rest, totul e de import, chiar dacă spun că sunt româneşti – de fapt, sunt din Polonia“, a declarat Marian Colonelu, patronul unei societăţi comerciale ce-şi desfăşoară activitatea în Piaţa Centrală din Craiova. Afirmaţia este susţinută şi de alţi comercianţi. „În piaţă există multe locuri unde merele pe al căror preţ scrie că sunt româneşti de fapt sunt de import, din Polonia“, a declarat Edi S., alt comerciant. Altfel spus, nu e exclus ca, o dată ajunşi în piaţă, să cumpăraţi mere „româneşti“ din Polonia, usturoi „românesc“ din China sau pătrunjel „românesc“ din Grecia.

Produsele româneşti sunt mult mai gustoase

Motivul pentru care unii comercianţi susţin că produsele lor sunt autohtone, când de fapt sunt de import, este cât se poate de simplu – cei mai mulţi craioveni vor produse româneşti. „Sunt mai gustoase şi nu cred că pun atâtea chimicale în ele, că, dacă ar pune, ar fi mai frumoase ca astea din afară“, şi-a dat cu părerea Florica Nedelcu, o gospodină hotărâtă să achiziţioneze cât mai multe produse româneşti.

Părerea este împărtăşită şi de alţi cumpărători. „Categoric, cele româneşti sunt mult mai gustoase. Cele de import se coc toate pe drum, indiferent că sunt fructe sau legume. De ce credeţi că au gustul ăla fad?“, explica Georgeta Marin. Totuşi, printre muşterii mai sunt şi craioveni pentru care aspectul contează. „Depinde. Le prefer pe cele româneşti, însă vreau să fie şi aspectuoase. Cum să le aşez pe masă aşa zbârcite, lovite, de toate mărimile posibile… De cele mai multe ori, vin cu gândul să cumpăr produse româneşti, dar plec cu plasa plină de produse de import“, a spus Magda T.


„Clienţii preferă produsele româneşti“

Preferinţa craiovenilor a fost sesizată şi de comercianţi. „Clienţii preferă produsele româneşti – sunt mai gustoase şi mai ieftine. Produse autohtone nu prea avem însă decât în sezon. Mere sunt mai tot timpul“, a declarat Carmen Fărcaş, patronul unei societăţi comerciale din Piaţa Centrală. „Clar cele româneşti. Sunt mai gustoase şi mai ieftine“, susţinea o vânzătoare de la unul dintre standurile cu fructe.

Totuşi, există şi persoane care spun că pentru mulţi craioveni nu mai contează preţul. „Nu se uită la preţ, ci la frumuseţe. Nici măcar la calitate nu se mai uită. Ălea de import sunt frumoase la exterior, însă la mijloc, vai şi amar! Şi nu sunt aşa gustoase“, a spus Edi S.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 14 aprilie 2007

Actualitate

» Politica în România este paralizată
» Dacia şi Daewoo, un sfert din locurile pentru rable
» Cărţile, puse-n cui
» Ultimul tren pentru ELECTROPUTERE
» Control la substanţele periculoase
» CE Turceni vinde energie
» Invazie de spărgători în Bănie

Local

» Gazeta de Sud, nominalizată din nou pentru Premiul „Dumitru Tinu“
» Solomon, acuzat că a cerut şpagă
» Mere „româneşti“ din Polonia
» Soldurile au umplut buzunarele comercianţilor
» Mii de credincioşi au luat agheasmă
» Scurte stiri
» Traficanţi de minori, arestaţi
» Râmnicenii mai au căldură cinci zile
» Atenţie la ţepele cu promoţia ALTEX!
» Anchetat pentru 13 cauze penale
» Yoghinii sunt aşteptaţi la Băile Herculane
» A murit la patru zile după accident
» Captură de ţigări netimbrate

Dolj

» Fără pomi fructiferi lângă gard
» Tăriceanu îl pârăşte pe Băsescu lui Frattini
» Viaţa doljenilor atârnă de un fir de … profit

Gorj

» Manţog nu se teme de Morega
» Ucis cu un par

Sport

» Tănasie l-a învins pe Avetisian
» Orac a limitat proporţiile scorului
» Fărădelegi la AJF Gorj
» Raikkonen vrea să triumfe în Bahrein
» Liceeni învaţă „meserie“ de la Energo
» Duel fară miză între olteni
» Băieţii acasă, fetele în deplasare
» O afacere spaniolă
» În luptă cu istoria
» Oltchim vrea să bată la scor
» Derbiul supravieţuirii la Hunedoara
» Arde Gaz-ul!
» Bănică, titular după 671 de zile
» Vremea revanşei

Bani & Afaceri

» Cârciumaru a venit din Austria
» Curent electric şi la grădina de zarzavat
» Liga Sindicatelor Miniere are conturile blocate
» Lucrează fără salariu
» Gorjenii nu apelează la consilierii EURES
» Directorul Electrica, dat afară
» HIDROELECTRICA, păgubită de băieţii deştepţi

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Apariţii editoriale
» Utile Craiova
» Cum a apărut pixul?

Top