10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStatul, ameninţat de procese din cauza duty-free-urilor

Statul, ameninţat de procese din cauza duty-free-urilor

Ministerul Finanţelor pregăteşte măsuri prin care să prevină deschiderea unor procese de către magazinele duty-free desfiinţate de la 1 ianuarie, în cazul în care Camera Deputaţilor va respinge, ca şi Senatul, cererea preşedintelui de reexaminare a legii.

Finanţele sunt în curs de elaborare a unei ordonanţe de urgenţă cu măsuri tranzitorii care să reglementeze comerţul în regim duty-free pentru perioada care a trecut de la 1 ianuarie şi până la eventuala intrare în vigoare a legii de respingere a ordonanţei guvernului. Senatul a respins miercuri cererea de reexaminare a legii trimisă de preşedintele Traian Băsescu.
Potrivit unor surse din Finanţe, respingerea ordonanţei şi de către Camera Deputaţilor, care este cameră decizională, ar putea duce la apariţia unor acţiuni în instanţă împotriva ministerului din partea firmelor care au fost autorizate, până la 31 decembrie, să desfăşoare comerţ duty-free la frontierele de stat. Acestea ar putea invoca faptul că li s-a interzis funcţionarea printr-o ordonanţă respinsă de parlament şi ar putea cere daune financiare pentru perioada în care au rămas fără autorizaţie, întrucât taxa anuală este de 10.000 de euro. Prin urmare, Finanţele propun prin actul normativ ca firmele respective să opteze fie pentru prelungirea perioadei de autorizare cu perioada care a trecut de la 1 ianuarie până la reintrarea în vigoare a sistemului anterior de autorizare, fie pentru restituirea proporţională a sumei datorate într-un an.

Comisia Europeană nu interzice magazinele duty-free

Finanţele mai au în vedere o măsură, prin aceeaşi ordonanţă, menită să contracareze iniţiativa legislativă a senatorului Marius Marinescu, care vizează comasarea tuturor magazinelor duty-free diplomatice într-o singură locaţie. Reglementarea fusese aprobată de parlament înainte ca ordonanţa guvernului să intre în vigoare.
În cazul în care se va reveni la reglementările valabile înainte de 1 ianuarie, magazinele duty-free îşi vor relua activitatea în frontierele de stat externe Uniunii Europene, cu Ucraina, Moldova şi Serbia. Potrivit aceloraşi surse, Comisia Europeană nu interzice existenţa acestui tip de magazine pe frontiera externă, dar, la elaborarea ordonanţei de guvern, Direcţia Comisiei Europene de Taxe şi Uniune Vamală a recomandat interzicerea acestora.
OUG nr. 48/2006, în vigoare de la 1 ianuarie 2007, interzice funcţionarea magazinelor duty-free în frontierele de stat ale României. Măsura a dus la desfiinţarea a 105 magazine. În prezent, mai funcţionează doar trei magazine diplomatice.                                 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS