5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCe pot face două mâini dibace

Ce pot face două mâini dibace

Ultimele tendinţe în machiaj şi frizuri, culorile la modă în sezonul primăvară-vară, coafuri înalte, cu bucle şi accesorii care te fac vedeta unei petreceri sau regina propriei nunţi. Nu este vorba de un târg sau o expoziţie, ci de Concursul Naţional de Arte şi Meserii.

Craiova găzduieşte în această săptămână două concursuri naţionale la care participă sute de elevi din toate judeţele ţării. Dacă liceenii se bat în cunoştinţele de istorie şi vor să arate că propria interpretare a perioadelor istorice şi a deciziilor politice ale vremii este cea mai bună, elevii şcolilor de arte şi meserii din ţară vor să îşi demonstreze îndemânarea şi creativitatea în cosmetică, coafură şi talentul în bucătărie. Zeci de elevi din 12 judeţe ale ţării s-au adunat la Grupul Şcolar de Arte şi Meserii „Spiru Haret“ din Craiova, pentru a se întrece în cele două probe ale concursului. Dacă miercuri au susţinut proba teoretică, ieri elevii a trebuit să arate comisiei cum pot transforma un păr obişnuit într-o coafură din paginile revistelor sau cum pot prepara repede şi bine un anumit fel de mâncare.
O dată ajunşi în faţa oglinzii şi având o persoană apropiată care le-a servit de model, concurenţii au lăsat emoţiile deoparte şi au început să lucreze. În doar câteva ore, din mâinele lor au ieşit adevărate opere de artă, care erau puse în valoare de vestimentaţia şi personalitatea fiecărui model. Dacă unii au ales modele de coafuri demne de a fi prezentate pe podiumurile de modă sau pe copertele revistelor, alţii au ales coafuri care pot fi purtate la evenimente mondene.
„Am ales să realizez o coafură modernă cu care să poţi merge la orice eveniment şi am ţinut cont şi de fizionomia şi de vestimentaţia modelului meu“, a explicat Alexandra Bălan, reprezentanta Craiovei la acest concurs. Vedeta concursului de coafură a fost însă un coc de mireasă realizat de o concurentă din Bucureşti. „Îmi plac foarte mult rochiile de miresă şi îmi place să coafez mirese. Am realizat în două ore un coc fantezie, aşa cum se va purta în acest sezon“, a spus Alina Dumitru.

De la machiaj de seară la anghemaht de pui

În sala vecină se întreceau cosmeticienele, care au avut ca temă realizarea unui machiaj de seară. Valentina Zidaru din Constanţa, o elevă trecută de 30 de ani, i-a realizat un machiaj de seară fiicei sale care îi servea ca model. „Este o pasiune mai veche, ceva ce mi se potriveşte şi îmi place. I-am făcut un machiaj de seară care să se asorteze cu rochia ei roşie şi am pus în evidenţă ochii, folosind fard negru, gri, o dungă de roz şi sclipici“, a explicat Valentina.
În timp ce concurenţii de la concursul de chelneri a trebuit să impresioneze comisia prin ţinută şi precizia cu care aranjează şi servesc, bucătarii a trebuit să gătească în faţa membrilor comisiei anghemaht de pui. „Am ales acest preparat pentru că se găteşte uşor şi repede, dar trebuie să treacă prin mai multe etape. Verificarea calităţii alimentelor, porţionarea, dozare şi prepararea. Urmărim şi punctăm modul în care se mişcă în bucătărie, rapiditatea şi precizia, dar şi prezentarea mâncării“, a explicat Auruţ Codreanu, maistru instructor din Arad.
Sâmbătă, cei mai talentaţi concurenţi vor fi premiaţi în cadrul unei festivităţi, pentru premiul I fiind acordaţi 150 de lei, pentru premiul II – 130 de lei, premiul III – 100 de lei, iar pentru menţiuni – 80 lei. Se va acorda şi un premiu special pentru concurentul care a obţinut cel mai mare punctaj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS