6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTăriceanu îşi îmbărbătează noii colegi de guvern

Tăriceanu îşi îmbărbătează noii colegi de guvern

Premierul dă sfaturi miniştrilor cum să fie eficienţi. Şi dă asigurări că România îşi va îndeplini angajamentele luate.
Ieri a avut loc prima şedinţă de guvern în noua formulă PNL-UDMR. Prilej pentru primul-ministru să rostească din nou cuvinte mari precum: „competenţă şi eficienţă“, „asigurarea unei integrări de calitate în UE“, „rezolvarea eficientă a problemelor“, „transparenţă în luarea deciziilor“. Nu au lipsit nici apelativul „dragi români“ şi nici promisiunea că lupta împotriva corupţiei va continua. „Priorităţile pe care le-am stabilit la începutul mandatului meu nu vor fi schimbate“, a ţinut să precizeze Tăriceanu.

Mulţumiri adresate UDMR

În timpul şedinţei, Tăriceanu le-a spus noilor miniştri cum ar trebui să se poarte în noua lor funcţie şi a încercat din nou să explice de ce UDMR a fost păstrat la guvernare. „Colegii din UDMR au dat dovadă de competenţă, de seriozitate şi împreună am reuşit să avem un parteneriat“, a spus premierul. În discursul rostit în faţa Parlamentului săptămâna trecută, Tăriceanu nu a spus nimic de modul în care a guvernat alături de miniştrii PD doi ani. „Le mulţumesc colegilor din Partidul Democrat pentru modul în care au contribuit la succesul aderării României la UE“, a fost singura apreciere a premierului.
Noii miniştri au primit de la şeful lor şi câteva sfaturi. În esenţă, ei ar trebui să reţină că este vital să aibă o relaţie foarte bună cu parlamentul. „Vreau să fie o legătură permanentă cu comisiile. Participarea dumneavoastră este obligatorie la sesiunile de interpelări şi întrebări. Trebuie să controlăm riscul unor derapaje, unor excese care ar putea să apară pe viitor“, a explicat premierul. Grija faţă de relaţia cu legislativul este de înţeles, în condiţiile în care executivul este minoritar, iar adoptarea iniţiativelor legislative propuse depinde practic de reprezentanţii opoziţiei.
Pe de altă parte, reprezentanţii noului cabinet au fost îndemnaţi să facă cât mai multe deplasări în teritoriu, „pe baza cărora să fie luate deciziile“, „transparenţă totală“ faţă de opinia publică şi o bună comunicare cu mass-media.

„Europenii nu au motive de îngrijorare“

„Nu trebuie să lăsăm impresia că ar exista vreun motiv pentru încetinirea ritmului reformelor. Angajamentele luate le vom duce la bun sfârşit“, a spus Tăriceanu. Mai mult, el a precizat că s-a implicat personal în rezolvarea blocajului legii ANI, aflată de mai multe săptămâni la Senat. „Ieri (marţi – n.r.) am avut o discuţie telefonică cu preşedintele Senatului pentru a-i solicita încă o dată ca Senatul să pună de urgenţă în dezbatere Legea privind Agenţia Naţională de Integritate“, le-a spus Tăriceanu miniştrilor. Reacţia premierului vine la mai bine de o săptămână după ce în presa europeană au apărut comentarii extrem de dure la adresa politicienilor de la Bucureşti. Cele mai multe opinii arătau că România şi-a încetinit reformele şi chiar că, prin actuala situaţie internă, ţara noastă dă dreptate celor care au spus că statutul de membru de mâna a doua era mai potrivit pentru România.

Două săptămâni, nu două luni

Aproximativ jumătate dintre agenţiile şi autorităţile coordonate sau subordonate Cancelariei primului-ministru şi SGG vor fi desfiinţate ori preluate de către alte instituţii, ca urmare a reorganizării celor două structuri. Potrivit primului-ministru, executivul va analiza, săptămâna viitoare, proiectul de lege privind reorganizarea SGG şi a Cancelariei, urmând ca fiecare ministru să prezinte, în maximum două săptămâni, proiectele de acte normative privind organizarea şi funcţionarea instituţiilor pe care le conduc. Întrebat cum comentează faptul că ministrul Vosganian a cerut un termen de 60 de zile pentru restructurarea ministerului, Tăriceanu a răspuns zâmbind: „A greşit“.

Obiectivele lui Tăriceanu
asigurarea unei imagini de stabilitate politică;
reprezentare coordonată şi coerentă a României în plan european;
folosirea eficientă a fondurilor europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS