14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSenatorii lasă magazinele duty-free să-şi facă de cap

Senatorii lasă magazinele duty-free să-şi facă de cap

Magazinele care comercializează mărfuri în regim duty-free şi duty-paid pot să-şi continue nestingherite activitatea. Cel puţin până la o decizie finală a Camerei Deputaţilor. Ieri, Senatul a ales să nu modifice cererea preşedintelui Băsescu de reexaminare a legii de respingere a ordonanţei privind limitarea acestui gen de activitate. Chiar dacă şeful statului susţine că o astfel de decizie contravine normelor europene şi încurajează evaziunea fiscală, senatorii i-au respins propunerea. Cu alte cuvinte, magazinele vor funcţiona până când deputaţii se vor pronunţa.
Comisia senatorială de buget-finanţe a întocmit un raport de respingere a cererii de reexaminare, iar plenul Senatului a admis, cu 42 de voturi „pentru“, trei „abţineri“ şi zece voturi „împotrivă“, raportul de respingere.
În cererea de reexaminare trimisă parlamentului, şeful statului nu este de acord cu decizia parlamentului, care a respins ordonanţa de urgenţă referitoare la limitarea comercializării mărfurilor în regim duty-free şi duty-paid.
„Ministerul Administraţiei şi Internelor a avizat favorabil ordonanţa, întrucât acest act normativ contribuie la reducerea criminalităţii transfrontaliere“, se arată în cererea de reexaminare a şefului statului, însă senatorii şi-au menţinut decizia de a respinge ordonanţa. Tot preşedintele Băsescu mai preciza că, prin reducerea cadrului de comercializare a acestor mărfuri, se asigură un control eficient al acestui fenomen. Senatorul PD Marius Marinescu a declarat ieri, în cadrul dezbaterilor, că a propus încă din 2005 eliminarea duty-free terestre, iar Senatul a adoptat legea în 2006. „Mafioţii au sponsorizat cu milioane de euro anumiţi guvernanţi şi politicieni. Consider că această ordonanţă trebuie trimisă la Comisia de buget-finanţe, pentru a elimina duty-free terestre“, a declarat senatorul PD.

Ce spune legea

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 48/2006, privind comercializarea mărfurilor în regim duty-free şi duty-paid, respinsă de parlament, urmăreşte asigurarea unei funcţionări a magazinelor duty-free în conformitate cu principiile după care îşi desfăşoară aceste unităţi activitatea în ţările Uniunii Europene, adică se supun unui control eficient. Ordonanţa prevedea că magazinele duty-free de la punctele de trecere a frontierei terestre sau navale vor fi obligate să îşi înceteze activitatea în cel mult 90 de zile, iar spaţiile comerciale de acest tip din aeroporturile internaţionale vor funcţiona numai cu autorizaţia Ministerului Finanţelor, eliberată pe cinci ani. Ca o consecinţă a ordonanţei, din acest an, comercializarea mărfurilor în regim duty-free este permisă doar în magazinele amplasate în aeroporturile internaţionale, pe fluxurile de plecări externe, în magazinele diplomatice, precum şi la bordul aeronavelor care efectuează curse externe, dar numai pentru persoanele care călătoresc într-o ţară din afara spaţiului UE. Vânzarea mărfurilor către călătorii care au ca destinaţie un stat membru UE se face în regim duty-paid, chiar dacă produsele sunt vândute prin magazine duty-free (mărfuri fără taxe). Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a solicitat preşedinţiei retransmiterea către parlament a legii de respingere a ordonanţei care interzice funcţionarea magazinelor duty-free în frontierele de stat. Dacă ordonanţa din 2006 rămâne respinsă, reintră în vigoare OG 104/2002, iar magazinele duty-free amplasate la frontiera terestră cu statele terţe (Republica Moldova, Serbia şi Ucraina) îşi vor relua activitatea. „Faţă de cele de mai sus, apreciem necesară soluţionarea în temeiul Legii 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative republicată, prin dispoziţii tranzitorii, a problemelor care apar ca urmare a respingerii OUG 48/2006“, se mai spune în nota transmisă preşedinţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS