5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIstoria s-a scris în Cetatea Băniei

Istoria s-a scris în Cetatea Băniei

Sute de elevi din toate colţurile ţării au participat, la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan“ din Craiova, la olimpiada naţională de istorie.

Cele trei ore ale probei de concurs au trecut greu pentru zecile de profesori însoţitori ai delegaţiilor de olimpici care i-au aşteptat pe elevi cu sufletul la gură pe scările sau în parcul din faţa liceului. Fiecare se întreba din ce unghi vor aborda un subiect sau altul sau dacă stăpânesc bine un anumit capitol. Primul elev care a ieşit a fost încercuit şi luat la întrebări, au urmat alţii şi emoţiile au început să dispară. „Au fost subiecte uşoare, care pot spune că mi-au plăcut, mai ales că a trebuit să redactăm un eseu despre relaţiile internaţionale din secolele XVIII – XX“, a spus Radu Minoiu, elev în clasa a X-a la un liceu din Râmnicu Vâlcea.

Greşelile profesorilor, plătite de elevi

Alţii au ieşit cu ochii în lacrimi pentru că nu au ştiut că trebuia să studieze anumite capitole din programă, aşa cum s-a întâmplat cu o elevă din judeţul Neamţ, care nu va avea amintiri plăcute de la olimpiada de la Craiova. „Profesorul coordonator nu a cunoscut programa şi a predat în funcţie de manual, manualele fiind structurate diferit. Pentru a nu exista asemenea probleme, profesorul trebuie să predea temele în ordinea stabilită de programa şcolară. Pentru noi, ea este o învingătoare, dar este păcat că a învăţat atât şi a ajuns până aici şi nu a reuşit să arate ce poate. Ea a încercat să scrie ceva, dar nu a tratat subiectul aşa cum trebuie“, a explicat Valeria Andreiu, profesor însoţitor al delegaţiei de olimpici din judeţul Neamţ. Au fost şi elevi care nu au mai aşteptat evaluarea comisiei. „Nu m-am descurcat aşa bine. Nu am scris aşa mult ca la faza judeţeană. Atunci am scris şapte pagini, acum doar patru“, a spus Leonard Stoenescu, elev din oraşul Drăgăneşti-Olt. Din cauza emoţiilor şi a stresului, la doi olimpici li s-a făcut rău şi a fost nevoie de intervenţia medicilor în săli.

Meniu de olimpici

După ce au comentat cu profesorii însoţitori subiectele şi au scăpat de emoţii, vacanţa a început şi pentru cei peste 300 de olimpici, care, după ce au luat masa de prânz la cantina Grupului Şcolar Energetic din Craiova, au vizitat Cetatea Băniei şi muzeele ei. Pentru astăzi, organizatorii le-au pregătit o excursie la Calafat şi o plimbare pe Dunăre, iar mâine, înainte de afişarea rezultatelor, se vor plimba prin Parcul „Nicolae Romanescu“. Deşi condiţiile din căminul de elevi al liceului craiovean, unde stau patru – cinci într-o cameră, nu au fost pe placul multor elevi, mâncarea de la cantină i-au încântat. „Nu sunt deloc pretenţioşi şi le-a plăcut aici la cantină. Mulţi au intrat pentru prima oară într-o cantină şi nu ştiau ce gust are mâncarea la cazan. Au trei mese pe zi în valoare de 14,5 lei. Azi (ieri-n.r.) la masa de prânz vor avea ciorbă de perişoare, ceafă de porc cu piure de cartofi şi ca desert o portocală, iar la masa de seară, pulpe de pui cu cartofi prăjiţi şi compot de ananas cu desert“, a explicat Toma Luică, administratorul Grupului Şcolar Energetic. Cât despre delicatesele olteneşti, olimpicii le vor degusta la Calafat, unde vor avea o masă cu preparate din peşte şi sărmăluţe. Ministerul Educaţiei şi Cercetării a alocat pentru organizarea acestei olimpiade peste 30 de mii de lei, transportul elevilor fiind suportat de inspectoratele şcolare din fiecare judeţ. În afară de premiile oferite de minister, Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Craiova va oferi premiile speciale „Nicolaescu Plopşor“, Asociaţia Profesorilor de Istorie din România va oferi zece premii în valoare de 50 de lei, iar revista Istoria va da şi ea patru premii speciale de 50 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII