16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎncă trei luni pentru o Bănie curată

Încă trei luni pentru o Bănie curată

La doar câteva săptămâni de când au curăţat câteva cartiere, angajaţii Primăriei Craiova
s-au trezit că mizeria e din nou la ea acasă în acele zone. Nepăsarea asociaţiilor de proprietari şi-a spus încă o dată cuvântul.

Au scăpat de-o grijă, asta au gândit reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din Craiova când au aflat că nu pot fi amendaţi pentru mizeria descoperită în perimetrul lor. Dacă până acum mai reuşeau vecinii să-i determine să cureţe, în prezent bate vântul prin Bănie când vine vorba ca locatarii să se organizeze pentru ridicarea gunoiului de la scara blocului.
Cei de la conducerea asociaţiilor susţin că au scăpat în acest fel de teroarea funcţionarilor municipalităţii. „Ne-au dat ilegal amenzi, deşi au recunoscut şi ei că nu aveau acest drept. Pe mine m-au sancţionat, dar au făcut-o după ureche. Au descoperit mizerie pe lângă pubelele de gunoi şi au venit peste noi. Ce era să facem, să postăm paznici ca să nu vină unii şi alţii să îşi arunce aiurea gunoaiele?“, a menţionat administratorul unei asociaţii de proprietari.
Edilii sunt însă de părere că fără o măsură coercitivă, nici puţinii craioveni care se mobilizau pentru curăţenie nu vor mai avea tragere de inimă. „Am văzut ce s-a întâmplat în timpul desfăşurării acţiunii generale de primăvară. Am dat peste preşedinţi de asociaţii care stăteau şi se uitau la cei de la Salubritate şi mâncau seminţe sau jucau table“, a declarat viceprimarul Craiovei, Gheorghe Nedelescu.

Amenzile pentru mizerie, contestate în istanţă

Şi pentru că au realizat că nu au dat în administraţie asociaţiilor de proprietari perimetrele pe care sunt stăpâne, funcţionarii publici s-au văzut nevoiţi să se gândească de două ori înainte de sancţionarea acestora. Cu toate acestea, în 2005 au fost aplicate 90 de amenzi, un an mai târziu, 76, iar de la începutul anului 2007 au fost aplicate doar şapte. Specialiştii primăriei nu au putut însă să precizeze ce se va întâmpla cu sancţiunile care au fost deja aplicate. Cum unii dintre cei amendaţi au acţionat deja în judecată administraţia locală, câştigând anularea proceselor-verbale de contravenţie, cel mai probabil aceştia vor deveni un exemplu şi pentru restul. „Cea mai mare problemă este cu asociaţiile, care nu vor în ruptul capului să înţeleagă că datoria lor nu este doar să încaseze banii de întreţinere, ci să se ocupe şi ca asociaţia să arate exemplar“, a precizat Dan Dobrescu, şeful Serviciului Control Gospodărie Comunală.

Harta ruşinii

În prezent, singurii care mai trebăluiesc prin teritoriul asociaţiilor sunt angajaţii Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) şi ai Serviciului Public de Salubritate (SPS).
„Suntem în Rovine şi sperăm să terminăm săptămâna asta. Avem pe teren în jur de 100 de persoane, însă se înaintează greu deoarece sunt zone în care nu a fost făcută curăţenie niciodată. Locatarii refuză să îi ajute pe angajaţii noştri“, a menţionat Ion Petre, directorul RAADPFL. Acesta este de părere că acţiunea va fi finalizată peste aproximativ trei luni. Din păcate, în cartierele prin care echipele au trecut deja, la doar câteva săptămâni, mizeria e din nou la ea acasă. Pe harta ruşinii se numără Valea Roşie, Nanterre şi Lăpuş.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII