16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCărţi poştale englezeşti cu zăpadă de la Rânca

Cărţi poştale englezeşti cu zăpadă de la Rânca

Primarul oraşului englez Bristol, lordul Peter J. Abraham, vrea să realizeze 1.000 de cărţi poştale cu bulgării de zăpadă uriaşi pe care i-a făcut în zona Rânca. Primarul englez şi soţia lui s-au aflat de Paşti în Gorj, la invitaţia autorităţilor locale din Târgu Jiu.

GORJ. Lordul Peter J. Abraham, împreună cu soţia sa au participat la slujba de Înviere la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, alături de primarul municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru. Aceştia au vizitat duminică, în prima zi de Paşti, zona montană Rânca, unde au văzut pentru prima dată, după foarte mulţi ani, zăpadă. Primarul oraşului Bristol a făcut bulgări de zăpadă uriaşi, pe care i-a fotografiat, intenţionând să realizeze cărţi poştale cu aceştia şi să le trimită cunoscuţilor. „Când eram copil, ningea în oraşul meu, dar acum nu mai avem zăpadă. Am făcut la Rânca bulgări de zăpadă. Vreau să fac 1.000 de cărţi poştale şi să le trimit cunoscuţilor“. Marţi, în a treia zi de Paşti, lordul Peter J. Abraham şi soţia acestuia au vizitat Muzeul Satului din localitatea Leleşti, unde au fost întâmpinaţi de autorităţile locale cu pâine şi sare şi au urmărit un spectacol de muzică populară susţinut de un taraf de lăutari din localitate. Primarul englez a acceptat apoi invitaţia la masă făcută de directorul executiv al Poliţiei Comunitare Târgu Jiu, Ion Tudor. Acesta i-a chemat pe cei doi înalţi oaspeţi să ia masa la casa lui din comuna Leleşti, unde le-a oferit mâncare specific românească. „A fost prima dată când am avut prânzul, ceaiul de la ora 5 şi cina în acelaşi timp. Am mâncat ciorbă de curcan şi drob. A fost delicios drobul. Am avut şi muzică foarte bună“, a spus primarul din Bristol.

Primarul englez, impresionat de transformările din Târgu Jiu

La sfârşitul vizitei în judeţul Gorj, Primăria Târgu Jiu a organizat o conferinţă de presă la care a participat lordul Peter J. Abraham împreună cu soţia lui. Acesta s-a arătat impresionat de transformările care s-au petrecut în ultimul timp: „Am trecut prin Târgu Jiu în urmă cu 11 ani. Sunt impresionat de cât de mult s-a transformat oraşul în această perioadă. Oamenii arată mai fericiţi şi simt că au un viitor mai bun. Am fost impresionat şi de mulţimea de oportunităţi de a investi în această zonă, mai ales că există oameni calificaţi. Vreau să le mulţumesc oamenilor din Târgul Jiu pentru ospitalitatea pe care ne-au arătat-o“.
Primarul oraşului Bristol a spus că în urma vizitei făcute în Gorj s-au pus bazele unei cooperări culturale între cele două localităţi. Prima acţiune va consta în organizarea unei expoziţii despre judeţul Gorj, care va cuprinde prezentarea de fotografii, a unui film documentar şi a unor obiecte specifice zonei. „Sper că prin această expoziţie, locuitorii oraşului Bristol vor afla mai multe despre judeţul Gorj. Sunt multe oportunităţi de cooperare pe linie istorică şi culturală, dar şi în ceea ce priveşte turismul“. Primarul oraşului Bristol a adăugat că va căuta o localitate în provincia în care se află şi oraşul Bristol, pentru a se înfrăţi cu municipiul Târgu Jiu. Viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Gabriel Sanda, a spus că, în urma acestei colaborări, este posibil ca oamenii de afaceri englezi să fie interesaţi să investească în judeţul Gorj.
Alt proiect care va fi derulat între cele două localităţi constă în deplasarea la familii din Anglia a unor copii din Târgu Jiu şi, în schimb, copiii englezi să petreacă o perioadă la familii din Târgu Jiu.
La final, lordul Peter J. Abraham a semnat în cartea de onoare a Primăriei Târgu Jiu, numai că stiloul pus la dispoziţie de organizatori nu avea cerneală, imediat fiindu-i înmânat altul.

Locuinţe pentru tinerii de la casele de copii

Vizita lordului Peter J. Abraham în judeţul Gorj a fost realizată şi cu sprijinul Fundaţiei „Eleonor’s Children Charitable Trust“, care desfăşoară o serie de acţiuni caritabile pentru copiii din Târgu Jiu, care au fost abandonaţi de familii. Fundaţia asigură un adăpost pentru 50 de tineri proveniţi de la casele de copii, în apartamente închiriate. Eleonor Feltor, preşedinta fundaţiei, a precizat că intenţionează să construiască locuinţe pentru aceşti tineri lăsaţi fără ajutor.

Consul onorific la Bristol
Oraşul Bristol are aproape 500.000 de locuitori, fiind al şaselea din Anglia. Localitatea realizează cel mai mare produs intern brut din Anglia, după Londra. Bristol are o industrie dezvoltată, remarcându-se construcţia de componente pentru avioanele Boeing. În această zonă trăiesc foarte mulţi români, astfel încât autorităţile s-au arătat interesate de înfiinţarea unui post de consul onorific.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS