5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMititelu are meci în deplasare la Parchet

Mititelu are meci în deplasare la Parchet


Firmele controlate de finanţatorul Ştiinţei ar fi fraudat bugetul de stat cu peste 20 de miliarde de lei, conform rapoartelor fiscului. Mititelu este acuzat de fisc că ar fi obţinut o returnare ilegală de TVA şi că ar fi făcut evaziune fiscală prin nedeclararea impozitului pe profit şi a TVA. În replică, Mititelu zice că e „curat ca lacrima“.

Omul de afaceri craiovean Adrian Mititelu este acuzat de fiscul doljean că în perioada februarie 2004 – martie 2006 a sustras de la plata către bugetul de stat, împreună cu grupul de interese pe care îl controlează, impozit pe profit şi TVA în valoare totală de 8,9 miliarde de lei vechi. Potrivit fiscului, pe parcursul anului 2004, GRUPUL REGIONAL MEDIA SA a derulat tranzacţii fictive cu SC UPSROM SA Craiova, altă societate din aceeaşi sferă de influenţă, în baza cărora a solicitat şi obţinut o rambursare ilegală de TVA în valoare de 1,045 miliarde de lei vechi.

În februarie 2004, SC UPSROM SA Craiova a emis o factură fiscală în valoare de 6,5 miliarde de lei vechi (din care TVA în valoare de 1,045 miliarde), pentru livrarea de chioşcuri metalice de difuzare a ziarelor. REGIONAL MEDIA SA a înregistrat TVA-ul deductibil, pe care l-a primit în februarie 2004 de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Din controalele ulterioare rambursării de TVA, a reieşit că aceste două firme controlate de acelaşi grup de interese au simulat tranzacţia, încasând TVA de la bugetul de stat pe bază de documente fictive. Ulterior, în noiembrie 2004, REGIONAL MEDIA SA a înregistrat anularea tranzacţiei de chioşcuri metalice şi a stornat factura emisă de UPSROM SA Craiova. TVA-ul încasat nu a fost înapoiat bugetului de stat până la data efectuării controlului, au conchis inspectorii fiscului, care au calculat şi accesorii şi majorări în valoare de 210,9 milioane de lei vechi.

Bunuri subevaluate

Alt aspect al controlului efectuat la grupul de firme se referă la tranzacţia acţiunilor deţinute la SC WEST PLAZA SA Craiova şi SC FOTBAL CLUB OLTENIA SA Craiova către MAXITEC SRL. În decembrie 2004, firma a obţinut din vânzarea acţiunilor 6,5 miliarde de lei vechi, însă nu a înregistrat veniturile impozabile. Fiscul a concluzionat că REGIONAL MEDIA s-a sustras de la plata unui impozit pe profit în valoare de 1,62 miliarde de lei. În alt caz, societatea a diminuat nejustificat profitul, cu suma de 314,6 milioane de lei, sustrăgându-se plăţii unui impozit pe profit în valoare de 78,6 milioane de lei.

La fel, în decembrie 2004, firma a înregistrat cheltuieli cu utilităţile facturate de SC OLMEC SA Craiova, în valoare de 94,5 milioane de lei vechi, fără să aibă la bază contracte de prestări servicii sau documente de recepţie a prestaţiilor. Controlorii au determinat un impozit pe profit suplimentar de 20,3 milioane de lei şi TVA de plată de 17,9 milioane de lei. Tot în aceeaşi lună, REGIONAL MEDIA a înregistrat cheltuieli cu activele vândute în valoare de 283,8 milioane de lei vechi, sustrăgându-se de la plata unui impozit pe profit în valoare de 70 de milioane de lei. În februarie 2005, firma controlată de acelaşi grup de interese nu a înregistrat veniturile din vânzarea la preţul de piaţă a unui teren către SC HOTEL NEW YORK SRL, societate afiliată la REGIONAL MEDIA.

Bunul a fost vândut de firmă la un preţ de 28,65 euro pe metrul pătrat, faţă de preţul de piaţă de 200 de euro pe metrul pătrat practicat în acea zonă, după cum spun inspectorii. Astfel, nu au fost înregistrate venituri de 4,85 miliarde de lei vechi, ca diferenţă între preţul din acte şi cel de piaţă. În consecinţă, s-a stabilit un impozit pe profit sustras în valoare de 777,35 milioane de lei.

În martie 2005, societatea a înregistrat cheltuieli cu activele vândute pentru teren, în valoare de 800 de milioane de lei vechi, faţă de valoarea reală de achiziţie de 217 milioane de lei vechi – menţionată în factura emisă de BMO Oltenia. În acest fel, a rezultat o cheltuială nedeductibilă din punct de vedere fiscal înregistrată nejustificat de firmă, în valoare de 583 de milioane de lei vechi. Prin aceasta, societatea s-a sustras de la plata unui impozit pe profit în valoare de 93,2 milioane de lei. De asemenea, în mai 2005, a fost diminuat profitul impozabil prin înregistrarea cheltuielilor cu impozitele şi accesoriile stabilite anterior de control, în valoare de circa două miliarde de lei vechi. De aici a reieşit un impozit pe profit suplimentar în valoare de 320 de milioane de lei vechi. În fine, în perioada aprilie 2005 – martie 2006, a înregistrat cheltuieli în scopul reducerii masei impozabile cu circa 1,8 miliarde de lei vechi.

Controlorii au concluzionat că prin aspectele menţionate mai sus REGIONAL MEDIA SA a sustras obligaţii fiscale în valoare totală de 8,9 miliarde de lei vechi. Grupul de interese consemnat de inspectori este format din Sorin Joavină, Adrian Mititelu, Marius Mitran, Călin Negru, Gigel Preoteasa, Claudia Preoteasa, Ion Bobocică şi Iancu Crăciunoiu. DGFP Dolj a înaintat săptămâna trecută acest dosar către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de persoanele menţionate.

Evaziune prin fotbal

Alt dosar se referă la afacerile derulate prin societăţile care au administrat în ultimul timp clubul de fotbal Universitatea Craiova, caz în care fiscul acuză o evaziune totală de 11,95 miliarde de lei vechi. Societatea FOTBAL CLUB U Craiova l-a avut ca patron iniţial pe Dinel Staicu. Ulterior, societatea şi-a schimbat denumirea în UNIVŞTIINŢA FOTBAL Craiova SA, iar Adrian Mititelu a preluat 78,56% din acţiuni prin firma CETATEA BANILOR. Spre sfârşitul lunii iulie 2005, clubul s-a mutat pe strada Sf. Dumitru nr. 1, în incinta HOTELULUI NEW YORK, având ca acţionari pe SC HOTEL NEW YORK (33,19%), SC REGIONAL MEDIA SA (29,04%) şi alte firme din grup. În aprilie 2006, societatea a devenit SC FOTBAL CLUB U CRAIOVA SA, acţionar majoritar (56,51%) a devenit SOCIETATEA PENTRU RENAŞTEREA FOTBALULUI CRAIOVEAN (56,51%), iar în ianuarie 2007, administrator a devenit Adrian Mititelu.

În urma controalelor efectuate, inspectorii au concluzionat că prin grupul de societăţi nu s-a înregistrat şi nu s-a declarat TVA de plată în valoare de 7,6 miliarde de lei vechi, aferente vânzării de jucători, cu suma de 40 de miliarde de lei vechi către DINAMO Bucureşti, în mai 2005. De asemenea, nu a colectat şi nu a declarat TVA în valoare de 176,7 milioane de lei aferente veniturilor încasate de la ASFC U Craiova – din vânzarea de jucători la valoarea de 1,1 miliarde de lei. Alt punct se referă la vânzarea către Poli Iaşi a jucătorului Romulus Miclea, cu 50.000 de euro. Fiscul a stabilit că firma nu a înregistrat venituri impozabile şi TVA de plată în valoare de 287,79 milioane de lei vechi. Totodată, clubul nu a înregistrat nici TVA de 2,8 miliarde de lei – aferente transferului de proprietate înregistrate pe Stadionul „Ion Oblemenco“, dar pentru care a dedus TVA în valoare echivalentă. În fine, alt TVA neînregistrat, în valoare de 1,08 miliarde de lei vechi, este aferent veniturilor rezultate din vânzările de bilete la meciurile de fotbal în perioada aprilie 2005 – decembrie 2006. De asemenea, controlorii fiscali au înregistrat o tentativă de obţinere a unei rambursări de TVA în valoare de 3,59 miliarde de lei vechi.

Mititelu: „Sunt curat ca lacrima!“

Prin aspectele enumerate mai sus, fiscul a concluzionat că grupul de firme s-a sustras de la plata unui TVA în valoare totală de 11,95 miliarde de lei vechi. Fiscul va trimite dosarul Parchetului General, în conexiune cu celelalte dosare aflate în cercetare la DNA. În legătură cu aspectele semnalate, Adrian Mititelu a spus că nu a comis nici o ilegalitate. „Sunt curat ca lacrima!“, a afirmat acesta. Patronul Ştiinţei a spus, printre altele, că îşi asumă datoriile societăţii pe care a preluat-o în 2005 de la Dinel Staicu: „Este aceeaşi societate, cu bune şi rele. Staicu nu are nici o vină, nu trebuia să plătească TVA pentru fotbaliştii vânduţi. Mă judec eu cu finanţele pentru acest aspect“. În legătură cu returnarea de TVA, Mititelu a declarat: „N-am nici o legătură cu TVA-ul. Este vorba despre nişte marfă care nu s-a mai livrat şi ulterior am anulat tranzacţia. Nu făceam eu returnare de TVA de un miliard, mai ales că ştiam că este ilegal“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII