10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMaidanezii stau de şase la hingheri

Maidanezii stau de şase la hingheri

Câinii comunitari vor fi din nou vânaţi de hingheri, dacă Adăpostul canin de la Făcăi va fi redeschis, aşa cum este preconizat, peste trei săptămâni.

Câinii comunitari mai au vacanţă cel mult până la sfârşitul lunii aprilie, când hingherii vor intra din nou în acţiune. Adăpostul de la Făcăi, care şi-a pierdut în ianuarie dreptul de a mai acţiona în acest domeniu, se află în proces de acreditare. „Am obţinut acordul de la Consiliul Local Craiova şi aşteptăm şi avizul de la Prefectura Dolj, pentru ca adăpostul să intre în patrimoniul nostru şi să putem să ne facem treaba“, a menţionat Dan Petre, directorul Serviciului Public de Salubritate. Ca să nu stea cu mâinile în sân, conducerea serviciului a demarat acţiunile premergătoare deschiderii adăpostului canin. Următorul pas este organizarea unei cereri de ofertă pentru activităţile medicului veterinar, pe 10 aprilie. „Se vor scoate la licitaţie eutanasierea, castrarea şi tratamentul postoperatoriu şi se va alege medicul cu ofertele cele mai bune. Când vom avea un câştigător, suntem pregătiţi să dăm drumul la adăpost“, a adăugat Dan Petre.
Directorul SPS a recunoscut că în ultimul timp instituţia a primit mai multe sesizări privind înmulţirea câinilor comunitari, cărora li se va da curs în momentul în care hingherii vor ieşi pe teren. Finalizarea pregătirii este aşteptată şi de inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Dolj, care, potrivit legii, trebuie să evalueze situaţia actuală şi să hotărască dacă vor deschide centrul sau nu. „În cazul în care respectă toate normele, adăpostul de la Făcăi va primi avizul, dacă nu, mai stă o tură“, a menţionat Andrei Butaru, directorul DSV Dolj.

Iubitorii de animale cer interzicerea eutanasierii

Între timp, câinii nu mai sunt prinşi, iar craiovenii s-au împărţit în două tabere, cei care cer capturarea patrupedelor şi cei care vor să le apere. Oamenii se plâng că sunt nevoiţi să ocolească anumite zone din cartier, pentru a nu fi agresaţi de câini. „Dimineaţa, când plec la serviciu, prefer să ocolesc grădiniţa de lângă Şcoala nr. 24, pentru că sunt mulţi maidanezi acolo. Odată chiar au sărit la un trecător, noroc că am fost mai mulţi şi am aruncat cu pietre în ei. O vecină a tot sunat la primărie să vină să îi ia, dar tot acolo sunt. Pentru asta sunt plătiţi hingherii să ne scape de ei, pentru că suntem terorizaţi“, a povestit Maria Bica, din cartierul Brazda lui Novac.
Tuţu Bărbulescu, vicepreşedintele Asociaţiei „Suflete nevinovate“, este de părere că oamenii care sunt agresaţi de câini trebuie să scoată un certificat medico-legal şi să anunţe organele competente. „Vom lua măsuri împotriva acestor câini. Nu suntem de acord, aşa cum au înţeles greşit unii, să tolerăm prezenţa unor animale periculoase“, a concluzionat vicepreşedintele Asociaţiei „Suflete nevinovate“.
O dată cu redeschiderea Adăpostului de la Făcăi, asociaţiile pentru protecţia animalelor susţin că trebuie luate măsuri pentru schimbarea modului în care sunt trataţi maidanezii şi că e timpul pentru o reformă legislativă. „Nu e normal să omoare câinii după o perioadă de şapte zile. În adăpost ar trebui amenajat un loc special în care aceştia să fie ţinuţi în continuare dacă nu sunt adoptaţi sau revendicaţi. Există o propunere legislativă în acest sens, iar noi sperăm să fie adoptată cât mai curând“, a încheiat Tuţu Bărbulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU