12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAutoritatea Veterinară a mai lăsat din preţ

Autoritatea Veterinară a mai lăsat din preţ

Firmele din industria alimentară vor plăti tarifele aferente controalelor Autorităţii Veterinare în funcţie de durata verificării. Suma fixă pentru o oră de inspecţie va fi de aproape 50 de lei, asta în condiţiile în care controalele, de regulă lunare, durează între o oră şi opt ore. Astfel, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a stabilit un set de instrucţiuni al controalelor în unităţi din industria alimentară non-animală (bere, vin, uleiuri vegetale, margarină, morărit, panificaţie etc.), în care este specificată durata inspecţiei, în funcţie de tipul de fabrică şi capacitatea de producţie, precum şi tariful fix pentru fiecare oră de verificare, de 48,6 lei, potrivit unui ordin al ANSVSA. Stabilirea unui tarif fix pe ora de inspecţie a mai liniştit apele în rândul patronatelor de profil, dar la acest compromis nu s-a ajuns uşor. „Măsura a fost uşor forţată de către patronate. Oricum, noile taxe nu sunt valabile decât un an“, a spus Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.

Firmele mari vor plăti cel mai mult

Tariful pentru fiecare oră a fost stabilit în raport cu costurile de salarizare şi perfecţionare a personalului. Cele mai scurte controale, şi implicit cele mai ieftine, durează o oră şi vizează unităţile de morărit şi panificaţie cu o capacitate de producţie mai mică de 1.800 de tone pe an, fabricile de ape minerale care produc anual mai puţin de 20.000 tone şi miniberăriile (sub 3.000 de hectolitri pe an). Firmele care vor plăti cel mai mult pentru verificări, întrucât acestea durează opt ore, sunt supermarketurile şi hipermaketurile, firmele cu o capacitate de producţie mare (de exemplu peste 15.000 de hectolitri anual în cazul vinului), dar şi fabricile de prelucrare a zahărului şi de producere a sucurilor din fructe şi legume.

Frecvenţa controalelor diferă

Frecvenţa controalelor este de regulă lunară, cu câteva excepţii. Fabricile de zahăr, de prelucrare şi conservare a fructelor şi legumelor şi de băuturi obţinute prin fermentare sunt verificate o singură dată preoperaţional (în perioada fără activitate) şi lunar în intervalul cu activitate. Unităţile din industria vinului şi depozitele de seminţe pentru consum sunt controlate de două ori, o dată preoperaţional şi o dată în perioada de vinificaţie, respectiv de constituire a stocurilor.

ANSVSA, sub presiune

Ordinul ANSVSA abrogă un alt act normativ, care a fost contestat de reprezentanţii firmelor din industria alimentară. Documentul va fi valabil doar în acest an, din 2008 Autoritatea urmând să aplice direct regulamentele europene din domeniu. De aceeaşi părere cu cea a preşedintelui Romalimenta este şi Vifor Verşescu, preşedintele patronatului producătorilor de bere. „Rezultatul negocierilor cu ANSVSA a avut această finalitate, sub presiune, asta datorită adreselor făcute de patronatul vinului către Comisia Europeană“. În faza iniţială, ANSVSA a impus o taxă de până la 5.000 de euro, în funcţie de capacitatea de producţie. Ulterior, în urma negocierilor, s-a stabilit o taxă de 150 de euro pentru fiecare unitate de acest fel, măsura fiind valabilă până la sfârşitul lunii decembrie 2006. Mai mult, în fiecare unitate trebuie să existe un spaţiu special amenajat pentru medicul veterinar, de la vestiar, birou şi echipament de lucru, până la personal ajutător. De asemenea, ANSVSA a impus tuturor firmelor (pensiune, supermarket, restaurant, firmă catering), care vând cu amănuntul produse alimentare să se înregistreze şi să plătească tarife de până la 500 de lei, începând cu 18 ianuarie 2007.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS