7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPersoanele cu deficiente asteapta integrarea

Persoanele cu deficiente asteapta integrarea

Numarul persoanelor cu handicap in judetul Dolj este extrem de mare, la sfârsitul anului trecut existând 10.916 adulti cu handicap si 2.031 de copii cu diverse deficiente. Acesti oameni nu sunt institutionalizati in vreun centru pentru persoane cu deficiente. Daca, pâna in urma cu câteva luni, adultii cu deficiente care isi gaseau un loc de munca primeau „un bonus“ in valoare de 200.000 de lei de la stat, o data cu modificarea Legii 448/2006, acest drept le-a fost luat. „Acest bonus le-a fost, pur si simplu, luat. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj efectueaza expertiza medicala a acestor oameni, le emite decizii si ii pune in plata. Apoi, tinem permanent legatura cu Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj, care ne informeaza despre locurile de munca vacante solicitate de catre angajatori, iar noi le oferim baza de date cu persoanele incadrate pe diverse deficiente“, a mentionat Cornel Baloiu, sef Serviciu Relatii Publice, din cadrul DGASPC Dolj.


Campanie de integrare a persoanelor cu handicap


Chiar in aceste zile, la nivel national, se desfasoara campania de informare si constientizare a opiniei publice, lansata de Autoritatea Nationala a Persoanelor cu Handicap (ANPH) din România. Discriminarea la care sunt supusi oamenii care au avut nesansa de a se naste cu handicap sau l-au capatat in timp este crunta. Acesti oameni au dreptul la tratament, de a fi acceptati si integrati in societate. Principalele obiective ale campaniei „Pune-te in locul meu! Invata sa intelegi“ sunt promovarea integrarii in munca a persoanelor cu handicap, informarea lor si a familiilor acestora cu privire la drepturile pe care le au. De asemenea, sunt promovate si serviciile de care ei pot beneficia pentru combaterea discriminarii si stigmatizarii lor.


Putine cereri din partea persoanelor cu deficiente


Reprezentantii AJOFM Dolj sustin ca firmele sunt obligate sa angajeze persoane cu handicap, insa solicitarile vin foarte rar. „Solicitari din partea angajatorilor avem. Potrivit legii, o data la trei luni trebuie sa solicite si angajati cu handicap. Sistemul functioneaza astfel: dupa ce angajatorii depun solicitarea, noi verificam baza de date, trimitem persoana cu handicap pe care o avem inscrisa in baza de date, cu repartitie, la angajator, in functie de solicitare. Insa, nu avem inscrise foarte multe persoane cu deficiente“, a declarat Daniela Neagoe, directoarea adjuncta a AJOFM Dolj. In plus, potrivit reprezentantilor AJOFM Dolj, anual, Agentia organizeaza mai multe burse ale locurilor de munca- Bursa Generala a Locurilor de Munca – 20 aprilie, Bursa Absolventilor (28 septembrie), iar la nivelul judetului trebuie organizata bursa locurilor de munca pentru persoanele de etnie roma, pâna la 30 iunie, bursa locurilor de munca pentru tinerii ce parasesc sistemul de protectie a copilului- pâna la 31 octombrie si alte burse speciale. De aproximativ trei ani, AJOFM Dolj organizeaza si burse speciale pentru persoane cu handicap, iar in masura in care exista cereri se fac cursuri speciale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII