Acasă Local Oltenii dau navala la fonduri UE

Oltenii dau navala la fonduri UE

Dupa 1 ianuarie 2007, oltenii au inceput sa se intereseze despre modul in care pot accesa fonduri structurale UE. Responsabilii ADR Oltenia spun ca este o adevarata efervescenta in acest sens. Organismele intermediare fac deja instruiri cu potentialii beneficiari.

Desi ghidurile de finantare pentru accesarea de fonduri structurale UE vor fi aprobate de Comisia Europeana cel mai devreme la sfârsitul lunii mai, potentialii beneficiari ai banilor europeni au inceput deja sa se intereseze cum pot depune dosare pentru câstigarea de proiecte.

Potrivit celor precizate de Marilena Bogheanu, directoarea Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) 4 Sud-Vest Oltenia, in primele luni ale lui 2007 oltenii au asaltat cu intrebari functionarii organismului intermediar in derularea fondurilor UE. „Am avut foarte multe persoane care au cerut informatii despre fondurile europene si le-au primit. Cu siguranta oamenii sunt foarte interesati de acesti bani. Este deja o efervescenta in acest sens. Noi avem un birou de sprijin pentru potentialii beneficiari, la care dam detalii despre programele de finantare. Alte detalii pot fi gasite la adresele: www.adroltenia.ro, office@adroltenia.ro, www.mfinante.ro, www.mie.ro, www.infoeuropa.ro si www.fonduri-structurale.ro“, a precizat Marilena Bogheanu.

Optimism din partea oltenilor

Programele operationale elaborate pentru accesarea fondurilor structurale se adreseaza sectorului IMM, ONG, universitatilor si autoritatilor publice locale. Circa 20% din bani sunt destinati sectorului privat. Trebuie spus ca in perioada 2007-2013, ADR Oltenia si-a propus sa atraga pentru judetele din aria sa de acoperire peste 500 de milioane de euro. Luna trecuta, reprezentantii ADR Oltenia au desfasurat intâlniri cu potentialii beneficiari, in special cu autoritatile publice, care se spera ca vor absorbi cele mai multe fonduri. Astfel, acestora li s-a prezentat structura programelor, s-au trecut in revista prioritatile pentru fiecare localitate si s-au dat detalii despre eligibilitatea proiectelor. In plus, s-a discutat despre achizitiile publice de servicii si consultanta. Conducerea ADR Oltenia este optimista cu privire la atragerea banilor europeni, cel putin pentru sumele previzionate in acest an.

„La noi nu exista riscul ca nu se vor acoperi fondurile anul acesta. Studiile de fezabilitate si proiectele tehnice realizate pâna acum acopera deja 10% din fondurile previzionate sa vina anul acesta, ceea ce consideram ca este foarte bine. Valoarea proiectelor in cauza se ridica la circa 60 de milioane de euro“, a mai spus Marilena Bogheanu.

Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.
Exit mobile version