14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLa iarba verde cu harti cadastrale ferfenita

La iarba verde cu harti cadastrale ferfenita

Doar 65% din cetatenii comunei Talpas au primit titluri de proprietate. Reconstituirea dreptului de proprietate la nivel de comuna este o operatiune greoaie, având in vedere hartile cadastrale facute ferfenita, transmise cu proces-verbal catre comuna Talpas, desprinsa in urma cu câtiva ani din Farcas.


Dupa ce Talpasul s-a desprins din Farcas, noua primarie, care functioneaza pâna la terminarea sediului in caminul cultural, a incercat cu specialistii pe care-i are sa faca lumina in documentele primite ca zestre de la Farcas. Pentru ca nici un cadastras nu vrea sa se angajeze la primarie, lucrarile de identificare a pamânturilor sunt greoaie, iar in unele locuri, aproape imposibile. „Hartile cadastrale pe care ni le-au predat cei din Farcas sunt ferfenita, lipsind chiar bucati din ele, fapt ce face imposibila identificarea parcelelor. O data cu hartile ne-au dat si câteva caiete pe care specialistii din Farcas au zis ca au efectuat masuratori de terenuri. Uitati, am un caiet scolar pe care un copil a scris in 1992 compunerea «La iarba verde», iar pe câteva file sunt niste cifre care habar nu am ce reprezinta. Suntem de tot râsul“, a spus primarul Gheorghe Casin.


Pamântul nimanui


Dupa ce ca multe terenuri sunt amplasate in câmpurile petrolifere, contaminate cu reziduuri de la sonde, sau pe coaste unde dovleacul se leaga sa nu se pravaleasca in vale, multi dintre cei care si-au primit pamânturile vor sa le dea inapoi. Aproape 50 de cetateni batrâni din cele cinci sate ale comunei au venit la primarie sa intrebe daca pot dona statului pamântul pe care l-au primit. „Nu pot sa le iau pamântul ca nu am ce face cu el. Aici, punerile in posesie s-au facut pe vechile locuri si sunt cetateni care au curele de pamânt de câte 7 km care se intind din Gorj pâna in Vâlcea. Cureaua are teren arabil, padure, pasune si teren care nu se poate munci. Oamenii sunt batrâni si nu mai au cu ce sa-l munceasca, dar trebuie sa plateasca impozit pe el. Tineretul din zona a plecat in Italia si Spania, iar acasa au ramas batrânii. Nu stiu ce o sa facem cu pamântul!“, a mai spus primarul Talpasului. Primaria mai are o rezerva de aproximativ 300 ha, care nu este operabila din cauza ca este impartita in mii de bucatele care nu depasesc 10-15 ari si pe care nimeni nu mai vrea sa le ia in proprietate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS