17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGreu cu tehnologia la sate

Greu cu tehnologia la sate

Comunicarea intre Inspectoratul Scolar Judetean ( ISJ) Dolj si scolile din colturile indepartate ale judetului este blocata de unitatile scolare de la centru, care nu transmit „cuvântul ministrului educatiei“.


In era comunicarii, aproximativ o suta de scoli din mediul rural sunt izolate, iar stirile legate de schimbarile produse in invatamântul doljean sau raportarile cerute de ISJ Dolj ajung cu o intârziere de câteva saptamâni.


Vinovati de aceasta lipsa de comunicare din sistem sunt directorii scolilor de centru, care, dupa ce primesc notele telefonice, uita sa le transmita si scolilor din retea.


„Au fost scoli care nu au primit niciodata vreo nota telefonica pe care am postat-o pe site-ul nostru si care trebuia transmisa unitatilor de invatamânt din retea. In aceste cazuri am schimbat scoala de centru, dar si acum exista o suta de scoli unde informatia ajunge cu greu. Noua ne trimit cu intârziere datele solicitate si noi le trasmitem la fel catre minister. Atunci când sunt documente care trebuie facute urgent, ii punem pe inspectorii de sector sa dea telefon celor 20-30 de scoli, câte sunt intr-o retea, dar acest lucru nu se poate face pentru fiecare informare pe care o cerem“, a explicat Diana Busoi, inspector scolar general al ISJ Dolj. Nota telefonica trimisa prin internet scolii de centru ar trebui sa ajunga la scolile din capatul retelei intr-o zi-doua, dar, de cele mai multe ori, directorii scolilor izolate afla de aceasta atunci când primesc telefon de la ISJ Dolj si sunt luati la intrebari.


Directori depunctati la evaluare


In luna februarie, toate scolile doljene au primit o nota din partea ISJ Dolj, prin care li se solicita sa efectueze igienizarea impotriva gripei in vacanta intersemestriala.


Una dintre unitatile de invatamânt care au efectuat igienizarea dupa ce vacanta s-a incheiat a fost Scoala cu clasele I-VIII Orodel, pentru ca nu a primit la timp nota telefonica.


„Nu am stiut ca trebuie sa facem igienizare pentru ca Scoala Caraula, de care apartinem noi, nu ne-a trimis si noua nota. Când am auzit ca trebuie sa trimitem un fax la inspectorat, in care sa spunem daca am facut sau nu igienizare, am aflat si noi de acest lucru“, a spus Ion Cârtu, directorul scolii. Daca pentru moment inspectoratul nu poate decât sa ii avertizeze pe directorii care tin sub cheie informatiile, când se va face evaluarea, acestia vor fi depunctati pentru ca nu stiu sa comunice.


„Le-am trimis scolilor de centru avertismente si, daca nu vor tine cont de acestea, nu vor primi nici un punct pe fisa de evaluare la capitolul care se refera la comunicarea cu inspectoratul si cu celelalte scoli. Scolile care primesc foarte rar informarile si notele telefonice de la centru sunt Ciupercenii Vechi, Macesu de Jos, Macesu de Sus, Poiana Mare“, a precizat Diana Busoi.


Internetul nu ajunge de la primarie la scoala


In cele mai multe cazuri insa, primaria din localitate are internet, dar primarii doljeni nu vor sa contacteze si scoala. „Primarul ar trebui sa se preocupe si sa conecteze si scoala la reteaua lor de internet pentru ca, de cele mai multe ori, cladirile sunt foarte apropiate. Dar nici primarul si nici directorul nu se gândesc ca nu trebuie sa astepte sa vina tehnologia la ei si pot sa faca ei ceva ca sa nu mai depinda de scolile de la centru“, a spus Diana Busoi. ISJ Dolj intentioneaza ca in acest an sa informatizeze 56 de scoli din mediul rural si sa faciliteze astfel comunicarea cu unitatile de invatamânt din zonele indepartate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS