15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCariera sau familia?

Cariera sau familia?

Traim intr-o lume in care dorinta de afirmare pe plan profesional ne rapeste foarte mult timp. Tot mai multi parinti sunt obligati sa se imparta intre multiplele solicitari de ordin profesional, care le impun fie sa calatoreasca, fie sa stea ore bune peste program, si familie, incercând sa acorde atentia cuvenita copiilor.


In loc sa va faceti tot felul de griji si idei când sunteti plecati, folositi-va mai bine energia pentru a tine permanent legatura cu copilul dumneavoastra. Exista câteva metode, pe cât de simple, pe atât de eficiente, gesturi mici, ritualuri cunoscute numai de voi, sau diferite actiuni in ultima clipa care reduc semnificativ distanta, dorul si ingrijorarea.


Când sunteti in delegatie


La prima vedere, ar putea parea ceva nerealist: cum ati putea suplini absenta fizica? Insa nu uitati, spre exemplu, ca vocea dumneavoastra poate constitui un substitut considerabil. Si acesta este numai un exemplu. Iata câteva dintre metodele la care puteti recurge:


Puneti in camera copilului o fotografie in care sunteti voi doi.


Telefonati-i cât mai des, numai pentru a-l intreba ce mai face, cum se joaca, daca a mâncat, cum a fost la scoala si asa mai departe.


Neaparat, sunati-l seara, inainte de culcare, si spuneti-i ca, daca ati fi acasa, i-ati citi povestea preferata.


Pentru ca tot a venit vorba de povesti: inregistrati-va pe o caseta video sau audio in timp ce-i cititi basme, astfel incât micutului sa nu-i lipseasca acest ritual de fiecare seara.


Inainte de a pleca, explicati-i de ce trebuie sa calatoriti si asigurati-l ca despartirea de câteva zile va intristeaza la fel de mult.


Multor fetite le place sa doarma in camasa de noapte a mamei, pentru ca astfel o simt mai aproape. Nu ezitati, daca micuta va roaga, sa faceti acest lucru. In cazul unui baietel, ii puteti lasa stiloul dumneavoastra. Este important sa aiba un obiect care va apartine.


Daca deplasarea dureaza mai multe zile, trimiteti-i ilustrate din locurile unde calatoriti, povestindu-i cum e acolo si asigurându-l ca, in curând, veti veni acasa.


Aduceti-i cadouri, nu atât valoroase, cât semnificative pentru orasul unde ati calatorit. Pentru el, va fi o comoara de nepretuit.


Când va intoarceti acasa, sarbatoriti in familie, cu o cina speciala, o iesire in oras sau, spre fericirea celui mic, in parc sau la locul lui preferat de joaca.


Când sunteti nevoiti sa lucrati peste program


Chiar daca nu trebuie sa calatoriti, sa va petreceti fiecare seara la serviciu pâna târziu inseamna, pe undeva, cam acelasi lucru: nu reusiti sa ajungeti la cina, iar când sositi acasa copilul a adormit de mult. Nu va ramâne decât sa incercati sa fructificati la maximum perioadele pe care le petreceti impreuna.


Incercati sa va faceti timp pentru a servi micul dejun impreuna. Stati de vorba, intrebati-l despre scoala, prietenii lui, intâmplari despre care nu ati apucat sa vorbiti. In acest fel, copilul va trece mai usor peste faptul ca nu sunteti prezenti la cina.


Ori de câte ori este posibil, incercati sa nu ramâneti peste program. Nu spune nimeni ca ar trebui sa va neglijati indatoririle profesionale, dar si copilul dumneavoastra este foarte important. Amânati pentru a doua zi acele treburi care nu sunt chiar presante.


In week-end, inlocuiti o iesire la restaurant cu o cina luata impreuna cu intreaga familie.


Din când in când, lasati-va suficient timp dimineata pentru a va duce copilul la gradinita sau scoala. Banii nu pot cumpara nicidecum dragostea si nici compensa absenta dumneavoastra. Atunci când se asteapta mai putin, oferiti-i copilului un cadou pe care si-l dorea de mult. Puneti-i darul in ghiozdan, pentru a-l gasi pe neasteptate sau lasati-i-l in camera lui, sa-l gaseasca atunci când se intoarce.


In week-end, pregatiti impreuna o prajitura, rugati-l sa va ajute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS