11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIndicatoare doar de forma

Indicatoare doar de forma

Zeci, daca nu chiar sute de soferi ignora indicatoarele de oprire interzisa din centrul Craiovei, parcându-si masinile aiurea si ingreunând circulatia.


Circulatia prin centrul Craiovei este pe zi ce trece mai dificila. Distante care in mod normal pot fi parcurse cu masina in doua-trei minute sunt, de fapt, facute in zeci de minute, din cauza numarului mare de vehicule. La toata imbulzeala se adauga insa si parcarile neregulamentare, zeci de soferi lasându-si masinile chiar sub indicatoarele de „Oprire interzisa“, fara sa le pese nici cât negru sub unghie ca s-ar putea alege cu amenzi usturatoare sau chiar cu masina blocata ori ridicata.


Un exemplu concludent privind parcarile neregulamentare il reprezinta strazile Nicolaescu Plopsor, Oltet si Theodor Aman, care incadreaza English Parc. Aproape tot timpul pot fi observate in aceste zone masini parcate neregulamentar, in ciuda indicatoarelor „Oprirea interzisa“ amplasate in zona pe unul dintre trotuare, care permit oprirea doar pe cealalta parte, unde sunt special amenajate locuri de parcare. Soferii nu se conformeaza insa, gâtuind circulatia.


Blocari si ridicari doar dupa lista


Reprezentantii RAT-Control Craiova nu pot sa se atinga insa de mare parte din aceste masini oprite neregulamentar. „Noi actionam pe baza unei liste de strazi aprobate prin Hotarârea Consiliului Local nr. 388/2005. In aceasta lista este trecuta strada Nicolaescu Plopsor, cea care coboara de la Prefectura spre Romtelecom, si pe care noi procedam la blocarea sau ridicarea masinilor oprite neregulamentar. Lista insa nu cuprinde strazile Oltet si Theodor Aman, astfel ca nici in atributiile noastre nu intra aceste strazi“, a declarat Marian Slavu, directorul RAT Control Craiova.


Singura sansa pentru impunerea obligatiei de oprire interzisa ar fi aplicarea legii de catre agentii de circulatie. „Politistii de la Circulatie actioneaza si in zona centrala a municipiului, sanctionându-i pe soferii care opresc neregulamentar. Doar in Craiova sunt aplicate celor care opresc pe «Interzis» peste 200 de sanctiuni contraventionale lunar, de catre Politia Rutiera. Nu putem fi, insa, tot timpul in aceste zone“, a declarat subcomisarul Emil Zuican, seful Biroului Politiei Rutiere Craiova.


Criza de parcari


Soferii care opresc neregulamentar pe strazile amintite au o justificare aproape generala: „Nu sunt suficiente locuri de parcare in centru“. Chiar si autoritatile locale recunosc ca numarul locurilor de parcare in zona centrala a municipiului sunt putine si numarul lor nu va creste. In Craiova se vor construi inca 800 de locuri de parcare, insa majoritatea pe strazile Severinului si Nicolae Titulescu, nimic in centru.


Pe de alta parte, exista consilieri locali care intentioneaza sa propuna si sa sprijine cresterea numarului de strazi pe care sa activeze firma de blocari-ridicari auto. Deocamdata, este insa vorba doar de o idee, care mai are pâna sa fie pusa in practica.


Cu câteva zile in urma, Politia Rutiera a avut initiativa amplasarii unor indicatoare de „Oprire interzisa“ si pe bulevardul Gheorghe Chitu, in zona din apropierea Pietei Chiriac, mai ales dupa ce s-a produs acolo un accident din cauza masinilor oprite in fata restaurantelor de pe aceasta strada. Ramâne de vazut câti se vor conforma insa acestor indicatoare.


Sanctiuni


Conform Codului Rutier, nerespectarea indicatoarelor si marcajelor care interzic oprirea se sanctioneaza cu sase – opt puncte-amenda, adica intre 234 – 312 de lei, fara puncte de penalizare. Oprirea neregulamentara pentru mai mult de cinci minute se considera stationare neregulamentara, pentru care amenda este aceeasi, dar la care se adauga si doua puncte de penalizare in cazierul rutier.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU