14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCresa, copilarie departe de mama

Cresa, copilarie departe de mama

„Mama, mama“, striga spre fiecare persoana care intra pe usa pentru ca acesta este singurul cuvânt pe care l-au invatat. Sunt cei câteva sute de copii din cresele craiovene, lasati cu lacrimi in ochi de parinti in fiecare dimineata sau la inceput de saptamâna intr-un loc unde primesc hrana, ingrijire, dar nu si educatie.


Atunci când o mama trebuie sa se intoarca la serviciu si nu poate sa stea doi ani in concediul de maternitate, aceasta incepe sa se gândeasca unde isi poate lasa micutul. Optiunile nu sunt prea multe. Daca nu gaseste ajutor la bunici, atunci poate sa angajeze o bona, dar este greu sa iti lasi copilul in grija unui strain si toata lumea spune ca trebuie sa il duci in colectivitate. Solutia este cresa, acolo unde au crescut in anii comunismului generatii de copii si unde nu s-a schimbat decât decorul. Cresele functioneaza dupa niste norme care au fost stabilite in 1974. Astfel, cu un regulament vechi de peste 30 de ani, unitatile pentru copiii de pâna la trei ani asigura hrana si caldura, fara sa ia in considerare un program de educatie timpurie, dupa cum spune un studiu realizat de UNICEF despre cresele din România


Crese de zi si saptamânale


Dupa ce responsabilitatea administrarii creselor a fost pasata de la Ministerul Sanatatii la cel al Educatiei si Cercetarii, cele noua crese din Craiova au ajuns in administrarea consiliului local, care le ofera fonduri pentru hrana, curatenie si reparatii. Alaturi de zecile de copii din crese stau câteva asistente si infirmiere, cu toate ca la 10-18 copii ar trebui sa fie o infirmiera si o asistenta.


In realitate, este o asistenta la peste 25 de copii, iar exceptii nu se fac nici in cazul celor intre sase luni si un an, asa cum arata studiului UNICEF. „Suntem doua asistente si doua infirmiere, o bucatareasa si o ingrijitoare, care lucram in ture. Avem inscrisi 35 de copii, dar nu vin toti in fiecare zi. Cel mai mic are un an, dar primim si copii de patru-cinci luni care au trecut de etapa de alaptare. Nu putem spune ca nu ne descurcam cu ei, dar, daca am avea mai multi copii mai mici, ar fi destul de greu“, a spus Mariana Dinca, asistenta-sefa la cresa Gradinitei cu program prelungit „Pinocchio“ din Craiova.


La o cresa de zi, parintii platesc patru lei zilnic, din care copilul are asigurate doua mese si o gustare, iar la o cresa saptamânala, taxa este de 4,9 lei pe zi pentru trei mese si doua gustari. Daca la cresa de zi, copilul poate sta de le sase dimineata pâna la sase seara, la cea saptamânala, parintele il duce luni si il ia acasa vineri seara. In Craiova sunt trei crese saptamânale, unde pot fi dusi copiii de la câteva luni pâna la patru ani.


„An de an sunt din ce in ce mai multi copii care sunt adusi la acest tip de cresa deoarece parintii sunt foarte ocupati, lucreaza in ture de noapte sau pleaca in delegatii si nu au cum sa se ocupe de ei. Mai sunt cazuri in care copiii sunt crescuti de rude si care prefera sa ii aduca aici si mai avem si câtiva veniti prin Directia Copilului. Cu toate ca avem 40 de locuri, sunt 48 inscrisi de care se ocupa ceas de ceas 18 persoane, cadre medicale si personal de ingrijire care lucreaza in trei ture“, a explicat Mariana Cosereanu, asistenta – sefa la Cresa saptamânala 14 din cartierul Lapus.


De la cresa la gradinita


Cu toate ca psihologii avertizeaza ca perioada de la sase luni pâna la trei ani este vitala pentru dezvoltarea psihica a copilului, in România, educatia incepe abia dupa primii trei ani de viata. In crese nu exista programe care sa dezvolte imaginatia micutilor, nu exista jucarii, nu exista nici psiholog sau o programa bine pusa la punct pentru educatia timpurie. „Perioada de la unu la trei ani este cea mai importanta pentru dezvoltarea si evolutia psihopedagogica a copilului pentru ca acum se formeaza baza tuturor sentimentelor. Educatia lui este foarte importanta deoarece acest copil, desi nu vorbeste, intelege tot ce i se spune si reactioneaza la tot ce se intâmpla in jurul lui. Trebuie sa i se ofere foarte multa afectiune, iar personalul care are grija de acesti copii trebuie sa renunte la metodele invechite, cum ar fi tipatul, strigatul si agresivitatea pentru ca acestea blocheaza dezvoltarea emotionala a copilului“, a precizat Gina Chiriac, psihoterapeut din Craiova.


Deoarece in Craiova majoritatea creselor functioneaza in aceeasi cladire cu gradinitele, copiii mai mari sunt trimisi sa ia parte la lectiile pe care le fac educatoarele. „Noi vorbim si ne jucam cu ei, dar nu putem sa facem activitati. Pe cei mai mari ii trimitem la gradinita pentru o ora, doua si in acest fel mai invata câte ceva“, a spus Mariana Cosereanu. Proiectul Legii invatamântului preuniversitar prevede insa, pentru prima data in ultimii 16 ani, reorganizarea creselor in care sa vina copii cu vârsta mai mica de doi ani, ei fiind cuprinsi in sistemul preuniversitar la nivelul educatiei timpurii.


„Nimeni nu il poate creste mai bine decât mine “


De cele mai multe ori insa, mamele prefera sa isi creasca singure copilul si sa stea acasa doi ani, dar si sunt cazuri in care acestea, constrânse de imprejurari, sunt nevoite sa isi lase copilul la cresa. „De ce sa il duc la cresa daca statul imi da doi ani de concediu ca sa il cresc? Nimeni nu il poate creste mai bine decât mine si nu poate sa ii ofere o educatie mai buna pentru ca la cresa nu invata nimic nou si in aceasta perioada copilul trebuie sa invete sa vorbeasca, sa cunoasca“, a spus Rodica T., o mama din Craiova. Pe alta parte, Mirela M. isi lasa in fiecare dimineata copilul la cresa pentru ca nu are alta solutie. „Si eu, si sotul meu lucram si nu are cine sa stea cu ea. Este greu sa o vad cum se roaga de mine in fiecare dimineata sa nu o las acolo, uneori o duc si când e un pic bolnavioara, si plâng si eu, plânge si ea, dar ne trece. Se caleste, se intareste si colectivitatea ii face bine“, a precizat Mirela.


Cu toate ca sistemul de crese nu o ofera copilului o gama larga de activitati, acesta invata aici lucruri elementare, cum ar fi spalatul pe mâini sau statul pe olita, si se integreaza mai usor in societate. „Are un program stabil de somn, masa si joaca si o alimentatie mult mai sanatoasa, pentru ca aici le dam copiilor exact mâncarea potrivita pentru vârsta lor. Ii invatam si lucruri elementare, cum ar fi spalatul pe mâini, ii dezvatam rapid de pampers si de suzeta si, vazându-i ceilalti ca stau pe olita, incep sa ii imite. In colectivitate se simt mult mai bine si reusesc sa se integreze mai usor la gradinita si scoala“, a mentionat Marina Dinca. Desi firmele din Dolj pot asigura tichete de cresa mamelor care se intorc la serviciu in primii doi ani de la nasterea copilului, pâna acum nici un agent economic nu a raportat, conform Legii nr. 193/2006, la Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Dolj ca ofera asemenea facilitati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS