14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPadurea de la Apele Vii, rasa de proprietari

Padurea de la Apele Vii, rasa de proprietari

Padurea din comuna doljeana Apele Vii dispare pe zi ce trece sub ochii autoritatilor locale. Potrivit lui Ionel Stanica, primarul localitatii, cei care taie copacii fara permisiunea Directiei Silvice sunt chiar proprietarii care au primit padure in baza legilor funciare.


Autoritatile locale din comuna dau neputincioase din umeri atunci când e vorba de cele câteva sute de hectare de padure care au cazut prada retrocedarilor. Primarul Ionel Stanica a declarat ca oamenii pot fi cu greu opriti sa taie din padurea detinuta de ei, chiar daca in acest sens exista reguli si legi.


„Din suprafata totala de 2.055 de hectare, 300 de hectare au fost taiate pâna acum. Nu stiu ce sa mai fac pentru ca, de cele mai multe ori, proprietarii sunt cei care rad padurea. Nu sunt suprafete mari, 15 hectare e cea mai intinsa suprafata pe care o are cineva, dar vor sa taie din padure ca sa vânda si nu inteleg ca nu au voie sa taie de capul lor“, a spus primarul Ionel Stanica.


Oamenii refuza paza padurii


Situatia de la Apele Vii e cunoscuta si de conducerea Directiei Silvice care spune insa ca oamenii sunt reticenti la incheierea unor contracte pentru paza suprafetelor de padure, desi acest lucru este prevazut de Legea nr. 247/2005. Potrivit directorului Daniel Drâgnei, chiar si contractele de paza incheiate cu oamenii au fost incalcate, dat fiind faptul ca acestia au refuzat sa respecte regulile de taiere a copacilor impuse de autoritati.


„Am inceput sa luam in paza suprafetele de padure de la Apele Vii, dar e foarte greu. Oamenii nu inteleg ca nu se poate taia padurea asa usor, ca e un proces delicat. Avem la Apele Vii câtiva oameni care refuza sa incheie contracte de paza cu noi tocmai pentru ca nu i-am lasa sa taie. Chiar si la cei care au incheiat contracte la un moment dat am vrut sa le reziliez pentru ca le-am interzis sa taie din padure si n-au inteles“, a spus directorul Drâgnei. Potrivit acestuia, in cazul padurii de salcâm de la Apele Vii, procesul de taiere s-a incheiat la 1 aprilie si va fi reluat la 1 septembrie pentru a permite regenerarea padurii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS