12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAvocatii, impotriva judecatorilor

Avocatii, impotriva judecatorilor

Avocatul Ionel Gruia acuza judecatorii instantei craiovene de o campanie sustinuta de respingere in masa a actiunilor justitiabililor.


Avocatul Ionel Gruia a facut public protestul a 180 de avocati din Baroul Dolj impotriva campaniei de respingere in masa si contrar legii a actiunilor in constatare introduse la Judecatoria Craiova. Acesta a declarat ca in Dolj majoritatea proprietarilor din mediul rural nu au acte de proprietate pentru imobilele pe care le stapânesc, fapt pentru care nu pot face nici un fel de act notarial de vânzare sau succesiune. Singura modalitate de a intra in legalitate ar fi actiunea in constatare, urmata de hotarârea pronuntata de judecator, hotarâre care ar putea tine loc de act de proprietate pentru bunul invocat.


Condurat – acuzat de imixtiune in actul de justitie


Gruia a dezvaluit ca presedintele Judecatoriei Craiova, Robert Condurat, la intâlnirile profesionale cu judecatorii instantei craiovene, „le-a spus acestora ca parerea lui este ca, daca se invoca uzucapiunea de peste 30 de ani, se impune respingerea cererii daca reclamantul nu prezinta actul autentic de proprietate al celui de la care s-a uzucapat“.


Gruia sustine ca obiectivul introducerii actiunii este tocmai lipsa actului autentic, chiar si a celui de la care s-a uzucapat imobilul. Avocatii protestatari sustin ca instanta craioveana percepe taxe de timbru calculate la valoarea imobilelor solicitate, desi exista unele articole din câteva legi care reglementeaza când si cât se percepe taxa de timbru, iar judecatorii le interpreteaza abuziv.


Purtatorul de cuvânt al avocatilor nemultumiti, Ionel Gruia, nu a depus protestul scris la instanta pe care o incrimineaza si nici la vreuna din instantele superioare de pe raza Curtii de Apel Craiova.


Dovezile?!


Purtatoarea de cuvânt a Judecatoriei Craiova, judecator Andreea Titoiu, nu a dorit sa comenteze acuzele avocatilor, subliniind ca avocatii din Dolj nu au depus un protest la sediul Judecatoriei Craiova.


„Problema stabilirii cuantumului taxei de timbru la actiunile in constatare revine judecatorilor, care sunt sesizati cu astfel de actiuni. Sunt mai multe tipuri de actiuni in constatare si nu stiu la care dintre ele s-a referit avocatul Gruia. Ar fi trebuit sa aduca hotarâri care sa exemplifice acuzatiile pe care le-a lansat. Presedintele Judecatoriei nu ar fi putut sa impuna un anumit stil de judecata pentru ca judecatorul este suveran peste hotarârea pe care o pronunta“, a declarat Andreea Titoiu. Cine are dreptate si cine nu va stabili Consiliul Superior al Magistraturii, la secretariatul caruia Ionel Gruia va depune zilele urmatoare protestul avocatilor doljeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS