16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAngajate ale BRD Gorj, retinute pentru 24 de ore

Angajate ale BRD Gorj, retinute pentru 24 de ore

Elena Maria Contoloru, sotia lui Dumitru Contoloru, fostul director al BCR Gorj, si Maria Bacâtea, ambele consilieri de credite la BRD Gorj, au fost retinute pentru 24 de ore si au fost prezentate instantei cu propunere de arestare preventiva.


Procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Gorj au retinut ieri pe baza de ordonanta pe cei doi consilieri de credite ai BRD Gorj implicati in fraudarea acestei banci. Elena Contoloru si Maria Bacâtea au inlesnit acordarea creditelor pentru persoanele care le-au obtinut prin acte false. Elena Contoloru este cercetata pentru infractiunile de luare de mita, abuz in serviciu si fals in inscrisuri oficiale. Procurorii au retinut ca aceasta, in calitate de consilier de credite, a intocmit documentatia in baza unor acte false pentru acordarea de credite catre 18 persoane. Mai mult decât atât, procurorii au probat ca Maria Contoloru a pretins si primit sume de 12 milioane de lei pentru fiecare credit obtinut. Si celalalt consilier de credite, Maria Bacâtea, a fost audiat ieri de prim-procurorul Emil Mota, iar la finalul audierilor, acesta a dispus retinerea sa pentru 24 de ore pe baza de ordonanta de retinere. Maria Bacâtea a intocmit documentatia in baza actelor false pentru 13 persoane.


Emil Mota, prim-procurorul Parchetului de pe lânga Tribunalul Gorj, a declarat ca ambele angajate ale BRD Gorj au fost prezentate instantei de judecata cu propunere de arestare preventiva: „Urmeaza ca alta persoana sa fie audiata in acest dosar. Ea este practic organizatorul acestei grupari infractionale. Cercetarile continua pâna la identificarea retelei care a fraudat BRD – Sucursala Gorj“, a afirmat Mota.


Doi arestati pâna in prezent


Cercetarile in dosarul BRD au demarat in urma cu câteva saptamâni prin retinerea si ulterior arestarea preventiva a lui Ion Cican si Ion Gogonetu. Acestia au fost acuzati de procurori de comiterea faptelor de trafic de influenta si inselaciune in forma continuata. Procurorii gorjeni au spus ca Ion Cican a fost „creierul“ care a pus la cale fraudarea BRD Gorj. Pe lânga cei patru deja retinuti, procurorii cerceteaza penal in calitate de invinuiti alte doua persoane, care se ocupau cu racolarea persoanelor, majoritatea fara un loc de munca, pentru a obtine credite intre 140 si 150 de milioane de lei fiecare. Din aceste sume, capii retelei pretindeau un comision de 40%. Cercetarile procurorilor desfasurate in colaborare cu politistii de la Serviciul de Cercetari Penale si Investigarea Fraudelor au scos la iveala o frauda de peste 3,2 miliarde de lei in primul dosar, insa suma cu care a fost fraudata banca este mult mai mare, având in vedere ca pe masa politistilor se mai afla in lucru trei dosare care privesc aceleasi persoane, dar si alti peste 40 de cetateni care au beneficiat de creditele obtinute fraudulos. Singura problema care sta acum in calea anchetatorilor este refuzul de colaborare al conducerii BRD – Sucursala Gorj, dupa cum a afirmat Emil Mota. Prim-procurorul a mai spus ca ancheta se desfasoara cu o oarecare greutate din cauza refuzului practicat de conducerea BRD si de punerea la dispozitie cu intârziere a unor documente bancare, desi in cauza nu opereaza prevederile secretului bancar. In ciuda acestor tergiversari, zilele trecute, alte 15 persoane au fost depistate ca fiind beneficiare ale unor credite obtinute prin acelasi mod de operare si care aveau legatura directa cu capii retelei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU