12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPacaleala de 1 aprilie pentru bolnavii de diabet

Pacaleala de 1 aprilie pentru bolnavii de diabet

Bolnavii de diabet, de cancer si cei care au suferit un transplant de organe mai au de asteptat pâna când vor gasi medicatia necesara in farmaciile cu circuit deschis. In lipsa unui cadru legislativ care sa lamureasca relatia CAS cu farmaciile, bolnavii sunt sfatuiti sa incerce totusi in farmaciile din localitatile de domiciliu si, daca nu gasesc ceea ce cauta, sa se adreseze celor de spital.


Distribuirea insulinei prin farmaciile cu circuit deschis pentru bolnavii de diabet s-a dovedit doar o pacaleala de 1 aprilie. In judetul Dolj, nici una dintre unitatile farmaceutice nu elibera ieri nici insulina, dar nici medicamente pentru bolnavii de cancer sau pentru tratamentul starilor posttransplant, desi, potrivit ministrului sanatatii, eliberarea acestor medicamente prin farmaciile cu circuit deschis ar fi trebuit sa se faca de la 1 aprilie.


O parte din farmacistii doljeni sustin ca in prezent nu elibereaza insulina, medicamente pentru bolnavii de cancer si medicamente pentru starile posttransplant pentru ca nu au reusit sa puna la punct programul informatic. „Duminica ne-au introdus in program aceste capitole si mai avem nevoie de o zi, doua sau trei pentru a ne pune la punct si a putea distribui aceste medicamente catre populatie“, a spus Ana Safta, farmacista. Altii sustin ca nu s-au semnat acte aditionale care sa le permita eliberarea acestor medicamente si, desi exista o hotarâre de guvern care le permite acest lucru, au prea putine informatii pentru a putea sa elibereze aceste medicamente.


Farmaciile, obligate sa faca rost de medicamente in 48 de ore


Conducerea Colegiului Farmacistilor Dolj recunoaste ca exista posibilitatea ca bolnavii sa gaseasca mai greu medicamente, motiv pentru care acestia ar trebui sa mearga la farmacii si sa faca mai bine comanda. „Exista, de exemplu, foarte multe tipuri de insulina si este posibil ca bolnavul sa gaseasca mai greu acel tip de care are nevoie. Pentru a nu mai fi nevoit sa umble din farmacie in farmacie, ar fi bine ca el sa mearga la o unitate si sa comande medicamentul de care are nevoie. Farmaciile sunt obligate sa faca rost de medicamentul respectiv in 48 de ore. Mai mult, majoritatea unitatilor farmaceutice sunt capabile sa onoreze comanda chiar si in 24 de ore. Daca nu poate sa astepte 24 de ore, atunci isi poate lua medicamentele, luna aceasta, din farmaciile spitalelor, ca si pâna acum“, a declarat Elena Calin, presedinta Colegiului Farmacistilor Dolj.


Spitalele au stocuri


La Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Dolj exista o unitate de implementare a Programului de diabet care se ocupa de bunul mers al acestuia. Potrivit directorului ASP Dolj, prof. dr. Dan Gabriel Mogos, bolnavii de diabet insulino-dependenti, dar si bolnavii de cancer sau cei cu transplant nu vor ramâne in nici un caz fara medicamentele care ii tin in viata. „Unele farmacii au inceput sa se aprovizioneze. Nu exista foarte bine conturat un cadru legislativ privind relatia dintre Casa de Asigurari de Sanatate si farmacii in acest sens, pentru ca nu s-au primit normele. De aceea, cea mai sigura cale de aprovizionare cu aceste medicamente o constituie deocamdata farmaciile de spital care mai au stocuri cel putin pentru doua saptamâni, dupa care speram ca acest nou sistem de distributie sa functioneze“, a declarat Mogos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU