24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalO familie in slujba catedrei

O familie in slujba catedrei

O familie de dascali care si-au dedicat viata muncii la catedra, ea ca institutor, el ca profesor de matematica si prim-vicepresedinte al Sindicatului Invatamântului Preuniversitar Dolj, afiliat la Federatia „Spiru Haret“. Mirelus Emilia si Constantin Lungulescu sunt impreuna de peste 22 de ani, suportând toate neajunsurile cauzate de „salarizarea rusinoasa din invatamânt“.


Constantin Lungulescu este un craiovean get-beget nascut pe 2 februarie 1954. A urmat Liceul „Fratii Buzesti“, unde s-a „imbolnavit“ de microbul numit matematica, de care nu a scapat nici pâna astazi. A primit o educatie aleasa, considerând ca la acel moment toate disciplinele aveau aceeasi importanta. Dupa terminarea liceului a ales Facultatea de matematica din Craiova. A fost repartizat la Bacau, prinzând chiar perioada grea in care nu se mai efectuau schimburi de stagii. Un an si jumatate a stat in Bacau ca dascal de matematica, dupa care a venit in Dolj, fiind pe rând profesor la Liceul Militar, la Liceul Pedagogic, la Liceul de Chimie, la Scoala nr. 21. Din 1991 este titular la Liceul Teoretic „Henri Coanda“ din Craiova. Si cum munca in folosul statului era obligatorie in acea perioada, cursurile scolare incepeau in fiecare an dupa terminarea muncilor agricole. „Am trecut prin perioade foarte grele. Dupa ce am reusit sa ma transfer in Craiova, a trebuit sa ma confrunt cu naveta si presiuni din partea organelor locale de a locui cu documente in localitatea respectiva, de a desfasura tot felul de activitati considerate culturale, fara sa se tina cont ca aveam familii, obligatii de respectat. Aveam o singura zi libera, pe care de obicei reuseau sa ne-o incarce cu tot felul de spectacole sau actiuni considerate culturale si benefice copiilor. Satisfactia este enorma insa, ca profesor trecut de 50 de ani, in momentul in care intâlnesc la tot pasul fosti elevi fie din scoala, fie pe cei pe care i-am meditat si care au ales sa lucreze ca gazetari, medici, avocati etc. Peste 1.000 de elevi au trecut pâna acum prin mâna mea“, a povestit Constantin Lungulescu, prim-vicepresedinte al Sindicatului Invatamântului Preuniversitar Dolj, afiliat la Federatia „Spiru Haret“. Pe lânga pasiunea pentru matematica, meseria de dascal, din cele povestite de Constantin Lungulescu, presupune si foarte multa dragoste pentru copii, care in cei patru ani au devenit ca si copiii familiei.


Lider sindical


Din anul 2000, Constantin Lungulescu a fost ales lider sindical la Liceul Teoretic „Henri Coanda“, fiind unitatea cu cei mai multi membri sindicali din judet. Dupa numai doi ani a fost ales ca vicepresedinte si apoi prim-vicepresedinte al Sindicatului Invatamântului Preuniversitar Dolj, afiliat la Federatia „Spiru Haret“. Aceasta postura a fost noua si interesanta, oferindu-i sansa de a trece de la rezolvarea problemelor elevilor la cele ale profesorilor. „Este o activitate destul de dificila, pentru ca fiecare coleg din invatamânt are diverse probleme. Daca problema nu poate fi rezolvata din lipsa unui suport legal, avem reprosuri din partea oamenilor, considerând ca nu ii ajutam suficient. Sindicatul pe care il conduc are 5.300 de membri. Am o satisfactie deosebita, am reusit sa câstigam in instanta toate procesele pe care le-am derulat: diferente salariale pentru cadrele didactice, plata retroactiva pe ultimii trei ani, decontarea cheltuielilor de naveta, ajutor de deces pentru cadrele didactice etc.“, a povestit Lungulescu. Nici in prezent, in sindicatul preuniversitar nu e liniste, ducându-se discutii aprinse cu Ministerul Educatiei pentru proiectul Legii invatamântului. Reprezentantii sindicatului considera ca acea educatie timpurie care se propune in proiectul Legii invatamântului nu este conforma cu realitatea din România. Legea ar prevedea ca micutii intre un an si trei ani sa fie inclusi intr-un sistem intitulat educatie timpurie, insa reprezentantii sindicali doljeni considera ca la aceasta vârsta copilul trebuie sa stea alaturi de mama. Nici propunerea ca titulatura profesorului sa se faca la nivelul unitatii scolare si nu la nivel national nu li se pare reprezentantilor sindicali buna.


Copilul le calca pe urme


Pe lânga activitatea atât de tumultuoasa, atât la scoala, cât si la sindicat, Constantin Lungulescu este si familist convins. Este casatorit de „vreo 22 de ani“ cu Mirelus Emilia, institutor la Colegiul National „Fratii Buzesti“. Ea avea 20 de ani, iar el 32 atunci când s-au cunoscut si au decis sa ramâna impreuna. „Suntem o familie de dascali care suporta faptul ca renumeratia in educatie este modica, amândoi adunat avem un venit mai mic decât foarte multe salarii din sistemul bugetar. Am trecut insa de aceasta problema, descoperind ca intr-o casnicie respectul reciproc si comunicarea buna intre parteneri conteaza cel mai mult“, a adaugat Constantin Lungulescu. Au o fata de 21 de ani, Ana Maria, care deja le calca pe urme parintilor in ceea ce priveste profesia, fiind studenta al Facultatea de Litere din Craiova. Sotii Lungulescu adora momentele linistite, petrecute in sânul familiei, cu o muzica veche, o carte buna si multa legislatie. In aceste zile se pregatesc de Sfintele Sarbatori Pascale, fiind deja o traditie sa mearga la Olanesti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS