12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Craiova citeste!

Daca s-a spus cumva ca românii s-au cam lasat pe tânjala cu cititul, Biblioteca Judeteana infirma acest lucru. Cel putin, nu craiovenii! E adevarat ca poate nu-si permit sa mai cumpere carti, dar de la imprumutat nu se dau in laturi.


Cele trei sali de lectura ar fi neincapatoare fara un program care sa le permita craiovenilor sa vina chiar si sâmbata sa studieze sub acoperisul ospitalier al bibliotecii. „Avem zile când se elibereaza si 1.400 de volume, si acestea numai la salile de lectura“, spune Mariana Urzica, bibliotecara cu vechime in aceasta institutie. „Numai in 2006, au frecventat biblioteca 14.854 de utilizatori activi, iar in ultimii ani s-au inscris peste 47.000 de cititori“.


Toate categoriile citesc. Ponderea o reprezinta tinerii sub 25 de ani – 67%, adica elevii si studentii care studiaza cartile din programele de scoala, dictionare, enciclopedii, manuale, carti de specialitate sau literatura obligatorie. Orele de vârf sunt cele de prânz, când atât profesorii, cât si elevii se retrag din scoli si facultati in linistea salilor de lectura. In functie de aceasta categorie, pot fi apreciate si cele mai bune „perioade de citit“ ale anului: toamna si sesiunile de examene sau teze.


Ziaristi si pensionari, clienti fideli ai bibliotecii


Alta categorie o reprezina profesorii, inginerii, medicii, oamenii de stiinta si cercetatorii. „Acestia studiaza cartile din domeniul lor de activitate. Ne putem mândri cu oameni importanti precum Gabriel Cosoveanu, Ion Militaru, Tudor Nedelcea, Florea Firan, Liviu Ilie, Petre Gherghe, Serban Patrascu Pana, Marin Tronea, Ion Ceapraz si multi altii pe care, cu ingaduinta dânsilor, ii consideram clientii nostri fideli. Si tot aici trebuie sa amintesc câtiva ziaristi cunoscuti care si-au facut un obicei «prost»: sa citeasca. Tiberiu Patru, Ion Spânu sau scriitorul Constantin Barbu nu ne slabesc deloc cu vizitele. Ba uneori uita si sa mai plece!“, isi mustruluieste doamna Urzica cititorii sârguinciosi.


Urmeaza pensionarii, care fie studiaza lucrari despre domeniile de activitate in care au activat, fie vor sa-si largeasca orizonturile batrânetii, cu legi privitoare la pensii, dar si cu carti de memorialistica, de cautare a adevarului. Intre acestia – ba chiar intre toti abonatii bibliotecii! – cel mai nepotolit consumator de litere este de departe nea Nicu Marin. La cei 95 de ani ai sai, batrânelul nu-si permite sa lipseasca o zi de la biblioteca. Unde mai pui ca venerabilul vine si cu bilet de voie de la caminul de batrâni unde locuieste de câtiva ani. Ajunge in curte dis-de-dimineata, pâna sa se deschida portile „Amanilor“. Sta cuminte pe bancuta, cu bomboanele lipite de buzunar si carnetul de notite intr-o punga de un leu. Si cum incepe programul, nea Nicu e-n prag. „Chiar le-a facut si la camin program asistentelor, dupa al nostru: isi ia medicamentele mai devreme, ca sa ajunga la timp. Sta pâna la ora 14.00, când probabil se serveste masa acolo. Si intotdeauna ne lasa lista cu numeroasele materiale pe care trebuie sa le cautam si sa i le predam a doua zi, dis-de-dimineata“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS