17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBisericile din Târgu Jiu, pline de credinciosi

Bisericile din Târgu Jiu, pline de credinciosi

De sarbatoarea Floriilor, târgujienii s-au ingramadit in bisericile din oras, pentru a asista la slujbe si pentru a primi ramuri de salcie. Mitropolitul Olteniei a participat la slujba de Florii la Biserica „Sfintii Trei Ierarhi“ din cartierul 9 Mai.


Duminica Floriilor a fost praznuita de târgujieni asa cum se cuvine: imbracati de sarbatoare, credinciosii au venit la biserica pentru a participa la slujba. Toate locasurile de cult din Târgu Jiu au devenit neincapatoare. Credinciosii s-au inghesuit sa primeasca binecuvântarea preotului, anafura si ramuri de salcie. „Sarbatoarea Floriilor este la fel de importanta ca Invierea si Inaltarea. Ortodocsii celebreaza ziua in care Iisus Hristos a intrat in Ierusalim, fiind intâmpinat cu frunze de palmier de discipolii lui si locuitorii orasului. Floriile, cea mai importanta sarbatoare ce vesteste Pastele, au loc cu o saptamâna inainte de acesta“, a spus preotul Mihai Roibu.


La Biserica „Sfintii Mihail si Gavriil“ din Piata Prefecturii, oamenii au venit in numar mare la slujba. Potrivit parintelui Roibu, acest lucru se intâmpla in fiecare an, la marile sarbatori, si nu numai. De Florii, preotul imparte oamenilor ramuri de salcie. Acestea vor fi atârnate la icoane si vor purta noroc.


Mitropolitul Olteniei, la Târgu Jiu


In ziua de Florii, Mitropolitul Olteniei, Inalt Prea Sfintia Sa Teofan, a tinut o slujba la Biserica „Sfintii Trei Ierarhi“ din cartierul târgujian 9 Mai. La slujba religioasa au participat mai bine de o suta de credinciosi. In zona bisericii au fost prezenti numerosi cetateni de etnie roma care au vândut crengute de salcie. Politia Comunitara a asigurat paza si ordinea in zona locasului de cult, unde au gasit numerosi cersetori, veniti, ca de fiecare data, din alte zone ale tarii. Inalt Prea Sfintia Sa Teofan, Mitropolitul Olteniei, a fost prezent si la slujba de vineri tinuta la Biserica Sâmbotin din comuna gorjeana Schela.


Obiceiuri si traditii


Floriile deschid pentru toti românii ortodocsi ciclul Sarbatorilor Pascale, care se incheie o data cu Inaltarea lui Iisus, la 40 de zile de la Inviere. Evocând intrarea Mântuitorului in Ierusalim calare pe asin, intâmpinat de oameni cu flori si ovatii, Floriile reprezinta in acelasi timp o sarbatoare in care elementele crestine si cele precrestine se imbina in mod fericit, rezultând traditii si obiceiuri. Salcia are un rol important in sarbatoarea Floriilor. Legenda spune ca Maica Domnului a pornit sa-si gaseasca fiul, rastignit pe cruce. Pe drum a ajuns la o apa si a rugat o salcie sa-i faca punte, sa poata trece pe malul celalalt. Pentru aceasta fapta, Maria a binecuvântat salcia, sa nu poata fi facuti carbuni din lemnul sau si sa fie dusa in fiecare an la biserica, de Florii. Cu ramurile sfintite se ating vitele si copiii mici, ca sa creasca si sa infloreasca precum salcia. Ramurile se pun apoi la icoane sau deasupra usii si sunt folosite tot timpul anului ca leac impotriva bolii. Cine se va incinge cu salcia peste mijloc se spune ca va fi ferit de dureri, iar cine va inghiti in aceasta zi trei mâtisori de salcie nu va mai suferi de dureri in gât.


In Duminica Floriilor este dezlegare la peste, iar masa trebuie sa ramâna intinsa pe tot parcursul zilei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS