12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLa pas pe strazile Craiovei

La pas pe strazile Craiovei

O plimbare pe strazile Craiovei. De fapt, o incursiune prin istorie, prin gradina cu flori, prin livada sau, de ce nu, prin diviziile unei armate.


La o simpla plimbare prin cartierele Craiovei devii fara sa vrei un pasager in masina timpului, care calatoreste in vremuri demult apuse, prin istorie, caci ridicându-ti privirea vezi stând scris pe placuta Imparatul Traian. Ceva mai incolo, facând un salt in timp, te duci cu gândul la rascoala de la 1784, caci te afli pe strada Horea. Un alt pas facut, o alta strada, Closca, si putin mai la dreapta Crisan. Mergi mai departe, dai peste Marasesti, apoi peste Oituz si gândul te poarta spre vremuri de razboi. Continui periplul si ajungi in cartierul Veteranilor, pe strada Aviatorilor. Nu lipsesc din peisaj nici strada Antiaeriana, Artileriei, Cavaleriei, Gernistilor, Infanteriei, Marinei, Eroii Sanitari, Detasamentul Paulis, dar si Vânatorii de Munte. Ce mai, toate diviziiile unei armate de prestigiu. Plimbarea continua. Urmatorul popas pe Morii, mai apoi pe Tarancutei, ca sa nu schimbam prea brusc tematica.


Harta României pe strazile Baniei


Si daca va este dor de Ardeal, de o calatorie in zona, luati autobuzul si coborâti pe strada Alba Iulia. Puteti colinda, fara a plati biletul de tren, si pe Cluj Napoca. Vreti la munte, poftiti pe Ceahlaului. Numele va va conduce imaginatia spre pitorestile peisaje montane. Si acum sa coborâm incet spre câmpie, caci marea altitudine ne creeaza o stare de disconfort. O luam frumos la pas si ajungem pe Baraganului. Apoi pe Brailei. Nici Sulina nu e de ici de colo. Daca v-a prins dorul de mare, mergeti pe strada Constanta si inchideti ochii. Parca se aude zgomotul pe care il fac valurile când se izbesc de mal. Vântul ce adie aduce ceva din briza marii. Un concediu cum nu se poate mai ieftin, 1,2 lei. De fapt, costul unui bilet de autobuz. Deschideti ochii, caci o piatra s-a asezat in calea dumneavoastra si v-ati impiedicat. Visul se spulbera. Excursia nu se opreste aici. Parca am „gusta“ putin si din aerul ce bate pe la Moldova, asa ca haideti pe strada Botosani.


Personalitati de seama


Ati uitat de ei. Sunt personalitatile de seama nu numai ale urbei, dar si ale tarii. Placutele ce poarta numele strazilor vi le readuc in memorie. Emil Racovita, Henri Coanda, Constantin Brâncusi, Emil Gârleanu, Alexandru Ioan Cuza, I.D Sârbu., Ana Ipatescu, Tudor Vladimiresc, Vasile Lupu, Ion Budai Deleanu. Si Maria Tanase are o strada ce-i poarta numele, la fel ca Nicolae Titulescu, Spiru Haret, Stefan Odobleja, Oscar Obedeanu, doctorului Victor Papilian, Ion Ionescu Argetoaia, Alecu Russo, Grigore Alexandrescu, Mihai Eminescu cu a sa strada plina, intâmplator sau nu, de tei. Strada vecina se numeste Doina, caci i-a fost draga. Un pas mai incolo George Cosbuc. Chiar si Ludwing van Beethoven are in Banie o strada ce-i poarta numele. Nu sunt uitate nici numele marilor sfinti ortodocsi: Sfântu Dumitru, Sfintii Apostoli.


De la strada Inclinata la Pui de lei


Denumiri ce tind usor spre tarâmul ciudatenilor se gasesc si pe la noi. Strada Inclinata, ceva mai incolo Tehnicii, iar apoi Paunitei si Ecoului. E drept, cea din urma aduce putin cu pustietatea, acolo unde se naste el, ecoul. De, poate o usoara lipsa de inspiratie. Nici Roiului nu-si gaseste justificare. Vin din spate Romul, Castorul. Nu, nu cel din reclama de televiziune la pasta de dinti, ci strada. Apoi Vânatori, pe unde nu calca nici urme de iepure, ca vine Pastele si nu e vreme de mers la doctor. Mergând agale apare… Soarele. O, ce lumina, ar zice unii. O, nu, am spune noi, soarele e sus printre nori. Astazi nu vrea sa iasa, sa ne salute. E doar strada ce-i poarta numele. Pasim apoi pe Rândunelelor. Si, daca porumbeii au devenit gelosi ca nu au si ei o strada a lor, ii linistim. Exista si strada Porumbeilor. Asa ca redevin prietenii rândunelelor o data ce invidia a fost spulberata. Si daca regele padurii priveste in sus spre zburatoarele acelea, ce au numele inscriptionate pe placutele albastre, il anuntam ca are si el o alee numai a lui, strada Cerbului.


Cartierul Bariera Vâlcii, „o salata de fructe“


Ajungem si in cartierul Bariera Vâlcii. Ne sar in ochi placutele cu nume de strazi, de fapt o adevarata salata de fructe. De la Murelor, Afinelor, Zmeurei, Merisorului, Prunului pâna la Bradului, Viilor si Struguri. Galeria este completata de gradina de flori formata din Stânjeneilor, Petuniilor, Bujorului, Garoafei, Liliacului, Margaritarului. Nu lipsesc din peisajul autohton arborii de prestigiu stradal: Dudului, Plopului, Stejarului, Nucilor, Salcâmilor sau Ulmului. O varietate de denumiri. O adevarata placere sa te plimbi pe strazile Baniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU