15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLa omul sarac, nici boii nu mai trag

La omul sarac, nici boii nu mai trag

Ascunsa bine pe dupa dealuri, o dibuiesti cu greu. Comuna gorjeana Vagiulesti se zbate astazi intre mosteniri invechite si proiecte indraznete de reabilitare.


Desi saraca in documente care sa arate vechimea oamenilor pe aceste meleaguri – prima atestare documentara datând din 1880 – se presupune ca locuirea in Vagiulesti s-a facut cu mult inainte de aceasta data. Semnificativ este faptul ca, pâna in 1968, comuna a facut parte din judetul Mehedinti. Tot la acea vreme, localitatea Covrigi era comuna invecinata. Dupa acest an, când s-a facut o reimpartire administrativ-teritoriala, cele doua comune s-au unit. Datorita apropierii de orasul Motru, dar si influentei economice pe care o avea acesta asupra vietii oamenilor, Vagiulestiul a fost integrat social si economic judetului Gorj.


Astazi, comuna Vagiulesti numara cinci sate: Cârciu, Vagiulesti, Murgilesti, Valea Motrului, Covrigi. In ciuda avantajelor pe care o are vecinatatea oraselor, comuna este saraca. Cel putin asa declara primarul sau, Constantin Pârjol.


„Oamenii se ocupa cu agricultura si cresterea animalelor, iar acestea pentru uz personal. In rest, câteva buticuri care sa le ofere oamenilor lucrurile necesare in gospodarie. O singura fabrica de pâine am avut in comuna, dar s-a inchis pentru ca nu aducea profit. Inainte, multi cetateni lucrau la Motru si la Turceni. Cu restructurarile de dupa ’90, rata somajului a crescut destul de mult. Cei trecuti de 40 de ani s-au oprit la agricultura, cei tineri au plecat definitiv. Comuna a ramas sa se descurce cum poate, cu taxe putine si buget mic“, explica Pârjol situatia comunei.


Degeaba au scapat de colectivizare


Case in ruina, parasite de proprietarii mutati la oras sau neconsolidate din lipsa banilor, drumuri neingrijite, la fel si curtile – transformate in depozite de hârburi pastrate cu incapatânare de-a lungul anilor. Cam asa arata comuna, de la un capat la altul. Cu toate acestea, primarul Pârjol crede cu hotarâre in viitor si in proiectele la care lucreaza.


„Anul acesta avem in derulare un proiect de alimentare cu apa in Murgilesti. A fost aprobat, acum asteptam banii. In paralel, am demarat si proiectul de introducere a gazelor. Acesta se afla insa doar la stadiul de studiu de fezabilitate. Suntem in plina actiune de reabilitare a fântânilor, am finalizat doua, mai avem doua“, enumera Pârjol marile realizari pe plan local.


Cu toate neajunsurile in care se zbate comuna, doua sate au fost dintotdeauna ferite de lipsuri. Si aceasta dintr-un motiv cât se poate de simplu: nu au fost calcate de comunisti.


„Datorita asezarii lor – pe niste dealuri unde nu se puteau cultiva ogoarele intinse cu grâne – Murgilesti si Covrigi nu au fost niciodata colectivizate“, spune primarul. „Oamenii de aici si-au pastrat intotdeauna pamânturile si casele mostenite de la parinti, nu au rabdat de foame, nu s-au judecat pe hotare sau paduri. Sunt la fel de avuti astazi ca si acum o suta de ani. Si, pentru ca nu au indurat umilinte, si-au tinut mereu capul sus, au muncit cinstit. E drept ca nici nu au evoluat prea mult. Cei mai multi au ramas si astazi la acelasi car cu boi…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS