21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn statut mai darnic cu directorii scolilor

Un statut mai darnic cu directorii scolilor

Proiectul noului statut al personalului didactic baga zâzanie in scoli pentru ca prevede salarii mai mari pentru directorii unitatilor de invatamânt, in timp ce dascalii de rând ramân cu aceleasi sporuri si salarii.


Sefii din invatamântul românesc vor avea de câstigat daca proiectul personalului didactic elaborat de Ministerul Educatiei si Cerecetarii (MEdC) va fi aprobat. Directorii si sefii de birouri din cadrul MEdC ar putea beneficia de sporuri salariale cuprinse intre 55 si 75%, cu 25% mai mari decât in prezent. Angajatii ministerului s-ar putea trezi si cu un spor de confidentialitate de 15% de care nu beneficiaza acum. Sporurile acordate directorilor unitatilor de invatamânt, decanilor si rectorilor ar putea creste cu pâna la 15%, in timp ce sporurile acordate dascalilor de rând ramân neschimbate sau chiar se diminueaza, asa cum este cazul sporului acordat celor ce lucreaza in zone izolate, care se reduce la jumatate. Profesorii debutanti ar putea primi salarii in functie de notele obtinute la examenul de titularizare. „Cel mai mult au de câstigat directorii tineri, care vor face un salt foarte mare de la un salariu de profesor, 650 – 700 de lei, la unul de director, de 1.800 de lei. La acestea se adauga si indemnizatia de conducere de 30 – 35% din salariul de baza, in functie de complexitatea scolii“, a explicat Constantin Lungulescu, vicepresedintele Sindicatului Invatamântului Preuniversitar (SIP), filiala Federatiei „Spiru Haret“ Dolj.


Directorii doljeni si-au sporit veniturile


Pentru directorii doljeni, noul proiect al statutului nu aduce nici o noutate, Doljul fiind judet-pilot pentru descentralizarea invatamântului, managerii de scoli beneficiind deja de asemenea sporuri. „De doi ani, directorii doljeni au primit sporuri mai mari pentru ca Doljul este judet-pilot, dar putem spune ca este o bila neagra pe care o primeste ministerul intrucât certifica salarii mari pentru persoanele cu functii de conducere, in timp ce profesorii obisnuiti sunt la limita“, a precizat Lungulescu. Salariul unui director cu toate gradele didactice, cu salariu de merit, gradatie si doctorat ar putea ajunge la 2.000 – 2.100 de lei. Conform proiectului legii privind statutul personalului didactic, profesorii care lucreaza mai mult de 75% din timpul normal de lucru la computer vor beneficia de un spor de pâna la 10%.


Corectura gratis sau cu plata?


Cu toate ca MEdC a anuntat ca vor creste remuneratiile pentru dascalii care participa la examenul de bacalaureat si la testele nationale, proiectul noului statut al personalului didactic contrazice anuntul ministerului. „Daca ministerul nu va tine cont de sugestiile noastre si va adopta statutul in forma sa actuala, atunci activitatile de corectare si supraveghere nu vor mai fi platite pentru ca vor intra in activitati obligatorii, asa cum prevede proiectul“, a spus Lungulescu. Presedintele unui centru de examen de la bacalaureat, cu pâna la 400 de elevi, ar putea sa primeasca 800 de lei, iar presedintele unui centru care are peste 400 de elevi ar putea sa câstige 800 de lei plus doi lei pentru fiecare candidat, in limita unui salariu. Presedintele unui astfel de centru primea, anul trecut, 1.200 de lei, iar vicepresedintii centrelor ar trebui sa primesca doar cu 50 de lei in plus fata de anul trecut, adica 650 de lei. Supraveghetorii ar putea fi platiti cu 50 de lei pe zi, fata de 45 de lei cât au primit anul trecut. Profesorii care vor examina la probele orale ar putea primi 3,5 lei pentru fiecare candidat, comparativ cu trei lei, cât primeau in 2006. Profesorii evaluatori vor fi remunerati cu sase lei pentru o lucrare, cu un leu in plus fata de anul trecut.


Presedintele unui centru de examen ar putea primi cu 75 de lei mai mult ca anul trecut, adica 575 de lei fata de 500 de lei, iar profesorii supraveghetori 46 de lei fata de 40, cât primeau in 2006. In centrele zonale de evaluare, presedintele ar putea fi platit la fel cu cel de la centrul de examen, adica 575 de lei, iar profesorii evaluatori ar putea primi 4,5 lei pentru corectarea unei lucrari, fata de 3,75 lei, in 2006.


Un statut cu schimbari


Proiectului noului statut al personalului didactic mai prevede concedierea dascalilor care au facut politie politica, precum si desfiintarea functiilor de preparator si lector universitar. Suplinitorii sunt personal didactic asociat si, pe lânga functiile didactice auxiliare existente, vor exista si asistenti educationali, mediatori scolari si profesori itineranti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII