13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMasinile in leasing, vânate de inspectori

Masinile in leasing, vânate de inspectori

Craiovenii care si-au cumparat masini in leasing si nu le-au declarat la Directia de Impozite si Taxe nu se vor mai putea ascunde, inspectorii demarând din 2 aprilie o adevarata vânatoare.


Dupa ce le-au lasat la dispozitie contribuabililor mai bine de doua luni in care sa se decida sa isi declare masinile in leasing, inspectorii Directiei de Impozite si Taxe au hotarât ca asa nu se mai poate si ca e timpul sa inceapa controalele la sânge.


De data asta nimeni nu va mai fi iertat, conducerea institutiei luând decizia sa aplice amenzi drastice. Persoanele fizice descoperite ca ignora legea risca sanctiuni intre 200 de lei si 500 de lei, sumele crescând când vine vorba de persoane juridice si variind intre 800 de lei si 2.000 de lei.


„Ultimul termen era 31 ianuarie, pentru toate autovehiculele dobândite inainte de 31 decembrie. Foarte putine persoane s-au incadrat insa in termenul legal. Ca sa dovedim ingaduinta le-am mai lasat la dispozitie doua luni, dar nici acum, credem noi, nu au facut toti ceea ce trebuia“, a concluzionat Eugen Calinoiu, directorul adjunct al directiei.


Fara a mai sta pe gânduri, inspectorii au cazut de acord ca e timpul sa-i traga de urechi pe contribuabilii uituci. Ampla actiune va fi demarata cu 2 aprilie si presupune ca angajatii Directiei de Impozite si Taxe sa faca verificari la toate cele aproximativ 300 de societati de leasing din tara pentru a avea o situatie clara a tututor masinilor cumparate in acest sistem. Dupa ce vor confrunta lista respectiva cu cea in care figureaza craiovenii care le-au declarat, inspectorii se vor pune pe dat amenzi. Eugen Calinoiu a recunoscut ca este vorba de o munca in plus, mai multi angajatii urmând sa se ocupe doar de acest proiect.


Penalizarile incep sa curga de pe 2 aprilie


Tot la 2 aprilie se va termina si perioada legala in care contribuabilii trebuia sa isi achite impozitele datorate bugetului de stat. Nici aici cei care nu s-au conformat nu vor fi dati uitarii, urmând sa le fie aplicate majorari de 0,01 pe zi de intârziere, de la termenul scadent. Precizam ca, daca isi vor achita datoriile in termenul legal, contribuabilii beneficiaza de o bonificatie de 10%. „Noi vom lucra si sâmbata, pe 31 martie, programul fiind intre 9.00 si 13.00. In timpul saptamânii, la sediul din Piata Centrala, se fac incasari pentru persoane fizice intre 8.00 si 18.00, iar pentru cele juridice pâna la 16.00. Nu avem inca o statistica, dar cei mai multi care si-au achitat datoriile sunt, ca in fiecare an, persoanele fizice“, a adaugat Calinoiu.


Cum plata impozitelor se face defalcat in doua trimestre, cel de-al doilea termen va expira pe 30 septembrie.


Directia de Impozite si Taxe se extinde


Satula de aglomeratia care se creeaza aproape zilnic la sediul directiei din Piata Centrala, conducerea institutiei a decis sa mai amenajeze un punct de lucru, in sediul de pe strada Mitropolit Firmilian nr. 14, unde vor functiona trei ghisee. Dupa ce au infiintat sediul din cartierul Craiovita, mai-marii Directiei de Impozite si Taxe s-au gândit sa inlesneasca accesul contribuabililor si sa creeze mai multe puncte de lucru. „S-au dovedit eficiente si casieriile pe care le avem la Judecatoria Craiova si la Serviciul pentru Evidenta Populatiei, asa ca ne-am gândit sa mergem in aceasta directie. Oamenilor le va fi mult mai usor sa se deplaseze in zona in care locuiesc decât sa ajunga pâna in Piata Centrala. Pe viitor speram sa avem puncte de lucru in toate cartierele“, a conchis Eugen Calinoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS