20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBatrâni in voia sortii

Batrâni in voia sortii

Aproape 100 de batrâni sunt abandonati de multe luni de familii si rude in centrele medico-sociale din Corabia si Caracal. Unii dintre acestia nu au casa, acte de identitate, rude sau cunostinte. Altii au fost lasati pe drumuri chiar de copiii pe care i-au crescut cu truda. Desi, in mod normal, cele doua centre ar trebui sa ofere vârstnicilor doar gazduire temporara, pâna ce problemele lor de sanatate si familiale se rezolva, majoritatea celor care trec pragul centrelor medico-sanitare ramân acolo luni intregi, pentru ca nu au unde sa se duca. Fiecare dintre batrânii internati ar trebui sa plateasca lunar 200 de lei pentru ingrijire si asistenta medicala, insa multi dintre ei nu au nici o sursa de venit. In unele cazuri, primariile din localitatile de domiciliu le sisteaza chiar si ajutorul social, in momentul in care sunt internati in astfel de centre. In asemenea conditii, Primariile Caracal si Corabia se vad nevoite sa contribuie cu sume mari de la bugetele locale in vederea acoperirii cheltuielilor pentru toate persoanele internate, chiar daca unii dintre asistati au domiciliul in alte localitati din judet.


 Primariile vor fi avertizate de prefectura


Problema batrânilor din centrele medico-sociale din Caracal si Corabia a fost discutata ieri in cadrul Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice, intrunit la Prefectura Olt. La discutii au participat reprezentantii mai multor institutii care au atributii in domeniul sanatatii si asistentei sociale si reprezentantii Asociatiei Pensionarilor, care si-au spus punctul de vedere cu privire la modul de solutionare a cazurilor sociale intâlnite in cele doua centre. Directorul Centrului din Corabia, dr. Nineta Ulcica, a evidentiat ca principala problema a institutiei pe care o conduce lipsa de colaborare cu primariile din celelalte localitati, care, de multe ori, nu contribuie cu nici un ban la ingrijirea asistatilor care au domiciliul in respectivele comune. S-a pus problema efortului financiar mare din partea Primariei Corabia, care, anul trecut, a alocat din bugetul propriu peste doua miliarde de lei vechi pentru functionarea centrului. „Ne dorim sa colaboram mai bine cu primariile din localitatile de domiciliu ale asistatilor. Ne-am confruntat cu situatii in care batrânului i s-a sistat, de la primarie, plata ajutorului social, imediat ce a fost internat la noi. Or, in astfel de cazuri, când persoanele asistate nu au nici un fel de venit, toata responsabilitatea pentru alocarea celor 200 de lei pe luna pentru ingrijire si asitenta revine primariei“, a spus Nineta Ulcica.


Incercând sa vina in sprijinul rezolvarii acestor neintelegeri, subprefectul Gigel Stirbu a afirmat ca, in zilele urmatoare, prefectura va trimite câte o adresa tuturor primariilor din judet prin care sa aduca la cunostinta obligatia legala de a mentine in plata ajutorul social pe perioada internarii persoanelor in centrele medico-sanitare. Reprezentantii Centrului din Caracal au ridicat, in sedinta, problema bolnavilor psihic parasiti de familii, pentru care nu exista in judet un loc de refugiu. Institutia care are atributii in domeniul asigurarii tratamentului persoanelor din aceasta categorie este Spitalul din Schitu Greci. Aici, bolnavii nu pot ramâne decât cel mult 40 de zile. Dupa aceasta perioada, ei sunt adusi inapoi in centrele medico-sanitare, insa, in aceste locuri nu exista nici personal specializat, nici conditii necesare pentru ingrijirea lor. „Spitalul din Greci are doar obligatia de a trata pacientii cu afectiuni psihice. Bolnavii pot ramâne acolo 30-40 de zile, dupa care sunt adusi la poarta noastra cu salvarea. Noi nu ii putem lasa pe drumuri si ii internam, cu toate ca nu avem conditii pentru ingrijirea lor“, a spus dr. Marcel Popa, directorul centrului din Caracal. Desi situatia bolnavilor psihic abandonati este grava, pâna acum, la nivelul judetului, nici una dintre institutiile abilitate nu a propus vreo solutie pentru rezolvarea ei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS