11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAncheta in cazul romilor arsi la Paris

Ancheta in cazul romilor arsi la Paris

Trupul doljeanului mort in incendiul din Saint-Denis poate fi repatriat. In cazul celei de-a doua persoane decedate, insa la sapte zile dupa ce suferise arsuri grave in acelasi incendiu, formalitatile de repatriere nu pot fi declansate pâna la finalizarea anchetei autoritatilor franceze. A treia victima, arsa pe 50% din suprafata corpului, a fost supusa unei interventii chirurgicale.


Supravietuitorul incendiului care a cuprins in 11 martie un campus din orasul Saint-Denis, Franta, se simte mai bine, dupa ce, cu doua zile in urma, i-a fost aplicata o grefa de piele, se arata intr-un comunicat al MAE remis ieri redactiei GdS. Danut Mihai, de 32 de ani, din Cosoveni, Dolj, este singurul locatar in viata al baracii in care a izbucnit focul in zorii zilei de 11 martie, ceilalti doi compatrioti cu care impartea vagonul, Radu Gaman si Laurentiu Mihai, decedând pe 11, respectiv 18 martie, din cauza arsurilor grave, in ciuda ingrijirilor medicale. Potrivit informatiilor furnizate de MAE, Danut Mihai va mai fi supus unei interventii chirurgicale in zilele urmatoare, medicii sperând sa-l recupereze in scurt timp. Trupul lui Radu Gaman poate fi repatriat, dar nu si cel al lui Laurentiu Mihai, cauzele mortii acestuia fiind cercetate inca de autoritatile franceze. „Ambasada României la Paris a urmarit si urmareste indeaproape evolutia anchetei si situatia victimelor, acordând asistenta consulara impusa de situatia creata, inclusiv familiilor acestora din România (care s-au deplasat in Franta ulterior producerii incendiului)“, mai arata MAE. Mentionam ca un incendiu violent a carui sursa nu este cunoscuta inca a izbucnit in noaptea de 10 spre 11 martie 2007, cel mai probabil spre dimineata, intr-o caravana formata din mai multe rulote ocupate in mare parte de români de etnie roma, pe strada Campra din orasul Saint-Denis (la nord-est de Paris), in apropiere de Stade de France. Inima focului a fost baraca ocupata de cei trei doljeni din comuna Cosoveni, de altfel singurele victime, cu toate ca flacarile s-au intins la toate cele 24 de spatii locuibile. Potrivit familiilor din Cosoveni, românii erau de trei luni in Franta si urma sa se intoarca in tara chiar pe 11 martie.


Cadavrele, aduse impreuna


Rudele tinerilor morti in urma evenimentului din 11 martie au convenit cu primarul comunei, Ilie Dumitru, sa aduca acasa amândoua cadavrele o data, desi trupul lui Radu Gaman poate fi repatriat la aceasta ora, cu ajutorul unei firme de pompe funebre. „Cheltuielile sunt oricum mari, iar parintii si fratii celor decedati au fost de acord sa-i repatrieze pe amândoi o data. Ca atare, am solicitat Ambasadei sa pastreze la morga si corpul lui Radu Gaman, pâna când autoritatile franceze vor dispune ca poate fi repatriat si Laurentiu. Oricum, familiile lor nu vor fi afectate financiar. Nici nu prea ar avea cum, fiindca sunt saraci. Noi am luat deja legatura cu o firma specializata de transport din Timisoara, iar, in privinta banilor, am fost instiintat ca se implica si organizatii caritabile din Franta“, a spus primarului Ilie Dumitru.


Lumânarea, posibila cauza


Conform site-ului canalului France 3, peste 100 de romi se aflau in campusul incendiat in noaptea de 10 spre 11 martie, insa acestia nu ar fi putut interveni din simplul motiv ca in baraci nu existau surse de apa. Ei nu au putut decât sa se salveze, nu si sa-i scoata pe cei trei din rulota carbonizata. Acest lucru nu l-au reusit decât pompierii, insa mult prea târziu pentru doi dintre locatari. France 3 mai arata ca, potrivit unora dintre romi, este posibil ca focul sa fi izbuncit de la o lumânare, obiect aflat in dotarea tututor baracilor, campusul fiind neelectrificat, varianta exclusa insa de rudele victimelor. Postul prezinta, de asemenea, declaratiile sefului de cabinet al primarului din Saint-Denis, care acuza prefecturile din zona si ministerul de interne francez de nepasare. Potrivit acestuia, drama din 11 martie „era anuntata“, fiindca situatia precara in care romii erau acceptati in acest campus, ca si in alte trei din regiune, era cunoscuta de cinci ani la toate nivelurile mentionate, dar, cu toate astea, nimeni nu a ajutat primaria sa ia masuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU