13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSperante aruncate vârstnicilor

Sperante aruncate vârstnicilor

Peste 37.000 de vârstnici doljeni, care au muncit inainte de 1962, ar putea primi pensii mai mari cu 10, chiar 15%. Nu este insa nevoie sa se prezinte la Casa Judeteana de Pensii (CJP) Dolj, recalcularea efectuându-se din oficiu din momentul intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta care modifica Legea pensionarii.


Vârstnicii doljeni ar putea primi pensii marite cu minimum 10%. Conducerea Casei Judetene de Pensii si reprezentantii Ministerului Muncii au propus modificarea de catre guvern a unor articole din Legea nr. 19, privind perioada de cotizare la sistemul public de pensii inainte de anul 1962. Cum pâna atunci nu existasera carnete de munca, iar la aparitia lor legea nu cerea in mod expres inscrierea in ele de catre angajatori a salariilor din anii anteriori, in momentul derularii procesului de recalculare, multi din pensionari s-au trezit ca nu au salariile mentionate in carnetele de munca, si nici sporurile salariale de care beneficiasera zeci de ani munciti. Foarte putini dintre acestia au batut drumul timp de doi ani la unitatile sau la arhivele unitatilor unde au muncit pentru a-si ridica adeverintele atât de necesare recalcularii. Cei mai multi dintre ei nu au mai reusit sa-si strânga aceste documentatii, multe din arhive fiind de negasit… Potrivit normelor, in momentul recalcularii le-a fost luat in considerare salariul minim la nivel national pentru perioadele muncite. Asa au ramas cu pensii foarte mici, care rareori depasesc 300 de lei.


Privati de drepturile cuvenite…


In cele din urma, autoritatile au reactionat la nemultumirea batrânilor care s-au simtit nedreptatiti de inlocuirea veniturilor reale de dinainte de 1962 cu salariul minim si astfel s-a propus ca in carnetele de munca sa fie trecut salariul mediu pe economie. „Vârstnicii deja au auzit de acest proiect si au inceput sa ia cu asalt ghiseele sau sa se inscrie in audienta. Toti acesti oameni care au muncit inainte de 1962 nu trebuie sa se prezinte la Casa de Pensii Dolj. In cazul in care se va da o ordonanta de urgenta in acest sens, recalcularea li se va face din oficiu, nefiind nevoie sa depuna cereri in acest sens. La nivelul judetului Dolj exista 37.238 de pensionari care au muncit inainte de 1962.


In plus, din câte am inteles, banii nu vor fi acordati retroactiv, ci din momentul eliberarii noii decizii de pensionare…“, a mentionat Ileana Ciutan, directoare executiva a Casei Judetene de Pensii Dolj. In plus, reprezentantii CJP Dolj ii incurajeaza pe cei care reusesc sa isi faca rost de adeverintele salariale din acele perioade sa le aduca la sediul institutiei, pentru a le fi luate in considerare la recalculare. Nedreptatea facuta acestor oameni este mare, având in vedere ca salariul minim inainte de 1962 era de 400 de lei, in timp ce cel mediu se ridica la peste 850 de lei.


Alte doua luni si jumatate de asteptare si speranta…


Acest proiect de ordonanta de urgenta care ar putea fi adoptat de guvern chiar in aceasta saptamâna va intra in vigoare incepând cu luna iunie sau iulie 2007. In plus, acest proiect prevede ca, la determinarea punctajului mediu anual anterior datei de 1 ianuarie 1963, sa se utilizeze „un punct pentru fiecare luna de stagiu de cotizare realizat in perioadele anterioare datei de 1 septembrie 1947, indiferent de nivelul salariilor inregistrate in carnetul de munca sau dovedite; un punct pentru fiecare luna de stagiu de cotizare realizat in perioadele cuprinse intre 1 septembrie 1947 si 31 decembrie 1962 si pentru care, in carnetul de munca, nu sunt inregistrate salarii si nici nu sunt dovedite, si un punct pentru fiecare luna de stagiu de cotizare realizat in perioadele cuprinse intre data de 1 septembrie 1947 si data de 31 decembrie 1962, in situatia in care prin valorificarea drepturilor salariale din actele doveditoare rezulta, pentru fiecare luna de stagiu de cotizare, un numar de puncte mai mic decât cel prevazut de lege“.


Pe de alta parte, in situatia in care, pentru perioade ulterioare datei de 31 august 1947, in documentele doveditoare sunt inregistrate salarii nedenominate, acestea vor fi stabilite in functie de reformele monetare.


Alta speranta pentru vârstnici…


Un alt proiect care le-a dat speranta pensionarilor este cel privind transformarea in bani a tichetelor de tren nefolosite. Este vorba de maximum 10 lei pentru un bilet neutilizat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS