18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRaspundem cititorilor

Raspundem cititorilor

Trimiteti intrebarile dumneavoastra pe adresa: Gazeta de Sud, strada Câmpia Islaz, nr. 97A, Craiova sau pe e-mail [email protected]


Patrimoniul asociatiei, motiv de disputa


Membrii fostei asociatii agricole Prod Cerial Pârsani, comuna Pielesti, judetul Dolj, ne-au scris pentru a ne sesiza cu privire la modul in care contabila asociatiei a decis sa se „ocupe“ de patrimoniul acesteia. Incepând din anul 2003, când s-a schimbat conducerea asociatiei, potrivit membrilor ei, aceasta a decis mutarea utilajelor in propria gospodarie, pentru ca ulterior sa inceapa sa vânda din inventarul agricol al asociatiei si sa foloseasca utilajele in interes propriu.


GdS: Potrivit informatiilor primite de la departamentul de consiliere juridica din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj, in lipsa unor hotarâri ale membrilor asociatiei, cu majoritate absoluta, de a recurge la respectivele actiuni (mutarea utilajelor in propria gospodarie, vânzarea utilajelor si a birourilor etc.), aspectele semnalate imbraca aspect penal, astfel ca problema ar trebui semnalata organelor de cercetare si urmarire penala (politie, Parchet). (A.H.)


Nemultumirile arendatorilor continua


Domnul Dorel Patru, din Craiova, ne-a scris pentru ca are mai multe nemultumiri cu privire la firma careia i-a arendat o suprafata de teren arabil de sapte hectare pe raza comunei Vârtop. Una dintre ele se refera la faptul ca societatea nu a achitat arenda aferenta anului agricol 2005-2006. Pe de alta parte, arendasul a decis sa anunte arendatorul de intentia sa de a rezilia contracul de arendare cu doar doua saptamâni inainte de reziliere. Acest lucru l-a nemultumit pe domnul Patru pentru ca in contract era stipulat faptul ca „fiecare parte contractanta este obligata sa incunostinteze in scris cealalta parte cu cel putin un an inainte de expirarea contractului, despre intentia sa de a reinnoi sau de a nu reinnoi contractul de arendare“.


GdS: Domnule Dorel Patru, orice contract de arenda are la baza acordul de vointa intre parti, astfel ca, asa cum e stipulat si in contract, litigiile ce decurg din executarea contractului vor fi solutionate pe cale amiabila sau de instantele judecatoresti. Drept urmare, in cazul in care nu reusiti sa obtineti drepturile contractuale pe cale amiabila, trebuie sa va adresati Parchetului.


Potrivit informatiilor primite de la Departamentul de consiliere juridica din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj, in ceea ce priveste comunicarea intr-un timp scurt cu privire la rezilierea contractului, clauza la care faceti referire este generala, ce nu prevede situatia critica mentionata de arendas in instiintarea prin care va aducea la cunostinta intentia de reziliere („datorita conditiilor climatice vitrege si a situatiei financiare nefavorabile, societatea nu mai are posibilitatea exploatarii suprafetei“). (A.H.)


 


 


Mai multi cetateni ne-au scris, solicitându-ne ajutorul in vederea localizarii arhivelor intreprinderilor la care au lucrat, pentru obtinerea unor adeverinte necesare la recalcularea pensiilor. Ne-am interesat pentru dumneavoastra la Directia Judeteana a Arhivelor Nationale (DJAN) Dolj, care are in evidente actualii posesori ai arhivelor fostelor intreprinderi sau institutii.


GdS: Domnule Ion Bujor, din comuna Stejari, arhiva santierului Portile de Fier I se afla acum la SC Hidroconstruct Gura Vaii.


Doamna Gheorghita Udrita si doamna Floarea Turtura, arhiva Corpului de Paza Militarizata se afla la Consiliul Judetean (CJ) Dolj. Trebuie sa va adresati sectorului Servicii Publice din cadrul CJ Dolj.


Domnule Alexandru Motoceanu, din comuna Goesti, arhiva IAS Goesti se afla la firma BNP Consult Craiova, strada A. I. Cuza, bloc 10A.


Domnule Gheorghe Litu, din Segarcea, pentru arhiva Scolii de sapte ani Piscu Sadovei trebuie sa va adresati la DJAN Dolj. De asemenea, pentru arhiva Raion PMR Gura Jiului trebuie sa va adresati Prefecturii Dolj, iar pentru arhiva UTM Gura Jiului adresati-va Consiliului Judetean Dolj.


Domnule Marin Ciobanu, ne-am interesat pentru dumneavoastra de arhiva Statiei de Masini si Tractoare Bailesti, dar aceasta a fost distrusa.


„Directia Judeteana a Arhivelor Nationale Dolj poate indruma solicitantii catre detinatorii actuali ai arhivelor fostelor intreprinderi, conform evidentelor pe care le avem“, a declarat Ion Zarzara, directorul DJAN Dolj. (D.G.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS