16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAterizare periculoasa

Aterizare periculoasa

Stare de urgenta pe Aeroportul Craiova, ieri-dimineata, dupa ce un avion de mici dimensiuni a ajuns pe pista fara tren de aterizare. Aeronava s-a aflat la un pas de catastrofa, contactul cu pista de aterizare fiind destul de dur. Masinile pompierilor si Ambulanta au sosit imediat la locul incidentului.


Avionul Piper cu sase locuri, apartinând Scolii Superioare de Aviatie Civila Bucuresti, a decolat din Capitala in jurul orei 9.00 si efectua un zbor de antrenament pâna la Craiova. In aeronava se aflau instructorul si un elev, care si-au anuntat aterizarea fara a semnala probleme tehnice, primind acceptul controlorului de zbor. La apropierea de sol, in jurul orei 10.45, trenul de aterizare nu s-a mai deschis, din cauze inca neelucidate, pilotul fiind nevoit sa aseze practic avionul pe burta, pentru a evita o catastrofa. Catalin Radu, seful Inspectoratului General al Aviatiei Civile, a declarat ca aparatul de zbor a suferit mai multe avarii. „Din fericire, pilotul si copilotul nu au fost raniti, insa avionul a suferit mai multe avarii. Echipa de cercetari va stabili conditiile in care s-a produs accidentul, urmând ca rezultatele anchetei sa fie facute publice in perioada urmatoare“, a declarat Catalin Radu.


Pericol de explozie


Directorul Aeroportului International Craiova, Mircea Dumitru, a declarat ca in acest caz nu se poate vorbi de o aterizare fortata. „Nu suntem intr-o situatie in care sa fie solicitata o aterizare fortata; nu stim nici de ce nu s-a deschis trenul de aterizare. Avionul a aterizat pe burta, dar nu au fost victime. Exista insa pericolul ca avionul sa se loveasca de sol cu una din aripi si atunci situatia se schimba radical. Se putea intâmpla si o tragedie, daca aeronava ar fi luat foc“, a spus Mircea Dumitru. Acesta a adaugat ca o echipa formata din specialisti din cadrul Ministerului Transporturilor, Inspectoratului Aviatiei Civile si Autoritatii Aeronautice Civile Române va veni la Craiova pentru a stabili cauzele incidentului. Intre timp, reprezentantii Aeroportului International Craiova au izolat zona in care se afla aeronava, pentru a nu afecta cercetarile. Ieri se desfasurau si zboruri militare pe aeroportul craiovean. O pista pe care vor merge anchetatorii este aceea ca tânarul care pilota avionul a intrat in panica si a uitat sa foloseasca trenul de aterizare. Directorul Aeroportului International Craiova a mai spus ca astfel de incidente pot aparea in cadrul cursurilor de zbor.


Incidente


In iunie 2005, un avion Cessna 172, care decolase de pe Aeroportul Timisoara cu destinatia Sofia, la bordul caruia se aflau doua persoane din Germania, a aterizat fortat pe Aeroportul din Craiova, din cauza unor defectiuni tehnice aparute la motor. Directorul Mircea Dumitru a declarat la acea data ca problemele constatate la motoarele avionului erau destul de grave, existând pericolul prabusirii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS