17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalUniversitarii pensionari ramân fara catedre

Universitarii pensionari ramân fara catedre

Un batrân care se asaza obosit la catedra si incepe sa dicteze aceleasi comentarii pe care le-au tocit generatii de studenti, iar dupa doua ceasuri de plictiseala, se ridica si iese din sala. Aceasta este imaginea pe care studentii o au despre profesorii universitari care, desi au atins vârsta pensionarii, nu vor sa se dezlipeasca de catedre.


Aproape un sfert din profesorii universitari au depasit vârsta de pensionare, 1.032 din totalul de 4.944 de cadre universitare având peste 65 de ani. Zilele acestora ca titulari in universitati sunt insa numarate pentru ca de la 1 octombrie 2007 profesorii si conferentiarii care au atins vârsta pensionarii si ocupa posturi de titulari vor intra in ilegalitate daca nu renunta la functii in decurs de un an. Cu toate acestea, universitarii batrâni pot ramâne la catedra ca profesor asociat sau consultant. Ministerul Educatiei si Cercetarii va interzice prin noul Statut al Personalului Didactic cadrelor didactice care au peste 65 de ani sa mai tina cursuri in postura de titular, obligându-i pe acestia sa se retraga.


Universitatea din Craiova are nevoie de profesorii pensionari


Cu toate ca Universitatea din Craiova nu se poate „mândri“ cu un numar mare de profesori care au trecut de mult de vârsta pensionarii, exista si aici câtiva profesori uitati de timp la catedra care vorbesc o limba diferita de aceea a tinerei generatii. Din cei 204 profesori titulari, 14 sunt mentinuti in cadrul universitatii. „Cei mai multi sunt in cadrul Facultatilor de Agricultura, Litere si Economie si Administrarea Afacerilor. Au ramas pentru ca este nevoie de ei si vor ramâne si de la 1 octombrie ca profesori asociati sau consultanti. Experienta si cunostintele lor in domeniu pot fi utile atât studentilor, cât si mediului academic“, a mentionat Ion Vladimirescu, rectorul Universitatii din Craiova. In schimb, la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Craiova nu este decât un singur profesor care a depasit vârsta pensionarii, dar care nu poate fi atins de noul Statut al Personalului Didactic. „Nu este decât unul singur, care este membru al Academiei de Stiinte Medicale si care va putea preda, conform legii, pâna la 70 de ani“, a explicat prof. dr. Ion Georgescu, decan al Facultatii de Medicina din cadrul UMF Craiova.


„La examen nu conteaza ce scrii, ci cât scrii“


Cele mai mari probleme cu profesorii universitari trecuti de vârsta pensionarii le au insa studentii craioveni care considera cursurile acestora plictisitoare si examenele bazate pe toceala. In plus, studentii sunt nemultumiti si de faptul ca examenele pe care le dau cu acesti profesori au si un numar foarte mare de credite. „Poti sa faci orice la un asemenea curs predat de un profesor de-o seama cu mamaia, care de-abia vorbeste si nu se misca de la catedra. Te duci ca sa iti iei prezentele necesare intrarii in examen si, daca nu adormi cu capul pe banca, te joci pe telefon sau completezi integrame“, a spus Iulian Margarit, student in anul III la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor. Altii sunt nemultumiti pentru ca acesti profesori predau aceleasi cursuri intr-un limbaj de lemn. „Parca am fi pe vremea lui Ceausescu si ar trebui sa invatam cuvânt cu cuvânt. Nu este posibil ca in orice facultate sa se puna accent pe propria parere, pe eseu, iar noi sa memoram cursurile care sunt aceleasi pe care le-au invatat si parintii nostri. La examen nu conteaza ce scrii, ci cât scrii. Sa umpli pagini multe si ai nota mare asigurata“, a povestit Marinela Rotariu, studenta in anul II la Facultatea de Litere.


Universitati „batrâne“


In prezent, cele mai batrâne cadre didactice se afla la Universitatea „Babes-Bolyai“ din Cluj-Napoca, unde peste jumatate din numarul total de profesori si conferentiari au atins vârsta pensionarii. Urmeaza Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi si Universitatea „Transilvania“ din Brasov, unde 200 din cei 360 de profesori si conferentiari se afla in aceeasi situatie, 35 dintre acestia având peste 70 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII