24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTepe de cinci miliarde cu cecuri fara acoperire

Tepe de cinci miliarde cu cecuri fara acoperire

Doi craioveni au fost retinuti de politistii doljeni de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, fiind cercetati de procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Dolj pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata si inselaciune cu consecinte deosebit de grave cu cecuri fara acoperire.


Sergiu Stanagoi, de 48 de ani, si Marian Puica, de 43 de ani, erau cercetati de mai multa vreme pentru tepe cu cecuri fara acoperire. Dupa cum au stabilit politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Dolj, cei doi, in calitate de reprezentanti ai firmei SC SENMAR IMPEX SRL Craiova, au inselat mai multe societati comerciale din tara de la care au achizitionat marfuri, pentru plata acestora fiind folosite file cec si bilete la ordin, care au fost refuzate la decontare de catre banci pe motivul lipsei totale de disponibil in cont.


„Modalitatea era oarecum clasica. Se achizitiona intâi o cantitate mai mica de produse, care era achitata pentru a dovedi seriozitatea firmei cumparatoare, apoi se cumpara o cantitate foarte mare, care era «achitata» cu instrumente de plata fara acoperire in cont. Inedit este insa faptul ca marfa era apoi facturata de firma craioveana catre o serie de firme-fantoma, pentru a se da tranzactiei o aparenta de legalitate. De fapt, marfa era revânduta catre alte persoane sub pretul de achizitie“, a declarat subcomisarul Leonard Bandoi, seful Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj.


Atunci când cei de la care cumparasera marfa cereau banii, Stanagoi si Puica le raspundeau ca au revândut marfurile si au primit in schimb cecuri sau bilete la ordin (emise, sustin politistii, tot de cei doi, in numele firmelor-fantoma). Aceste cecuri si bilete la ordin erau inmânate vânzatorilor, iar, când acestia din urma incercau sa le incaseze, constatau ca nu exista disponibil in conturi.


Retinuti de procurori, eliberati de judecatori


Prin aceasta metoda au luat tepe care totalizeaza 537.608 lei (5,37 miliarde de lei vechi) cinci firme din Urziceni, Orastie, Lugoj, Bucuresti si Craiova. Marfurile erau materiale de constructii, pentru care se puteau gasi foarte repede cumparatori.


Sergiu Stanagoi si Marian Puica au fost retinuti luni de politisti, iar ieri au fost prezentati Tribunalului Dolj, cu propunere de arestare preventiva. Judecatorii au respins insa propunerea procurorilor, considerând ca ambii invinuiti pot fi cercetati in stare de libertate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS