27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIncep irigarile de primavara

Incep irigarile de primavara

35.000 hectare de teren din judetul Dolj care apartin persoanelor inscrise in Organizatii ale Utilizatorilor de Apa (OUA) vor fi irigate incepând cu 15 aprilie. Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a declarat ieri ca, desi culturile nu au fost afectate de conditiile climatice din cauza temperaturilor ridicate din aceasta iarna, in sol exista un deficit de apa din lipsa precipitatiilor.


„Sunt ingrijorat de faptul ca exista un deficit de apa in sol, chiar daca acum culturile se prezinta bine. De aceea, am mobilizat tot ce inseamna forte ale Administratiei Nationale Imbunatatiri Funciare in Dolj. Avem incheiate contracte in amenajarile Sadova-Corabia, Calafat-Bailesti si Nedeia-Macesu pentru o suprafata de 35.000 de hectare“, a spus prefectul Giugea. Inaltul functionar public a precizat ca sistemele de irigatii sunt in continuare devalizate de hoti, care fura dalele de beton si foliile protectoare din canalele de irigatii, insa autoritatile administratiei publice actioneaza impreuna cu politistii pentru a preveni furturile.


Sistemul Sadova – Corabia, reabilitat in doi ani


Alimentarea cu apa a sistemelor de irigatii pentru beneficiarii care au incheiat contracte cu ANIF se va face, potrivit directorului ANIF Sucursala Dunare – Olt, Daniela Prodan, peste o luna. Aceasta a afirmat ca doljenii inscrisi in OUA beneficiaza in prezent de subventii la irigatii de 80% din valoarea contractului, ceea ce inseamna ca acestia trebuie sa plateasca doar 20% din suma. „Lucrarile sunt in curs de pregatire si din 15 aprilie vom incepe livrarea de apa“, a spus Daniela Prodan. Aceasta a precizat ca in curând, printr-un program finantat de Banca Mondiala, vor incepe lucrarile de reabilitare a sistemului de irigatii Sadova – Corabia, pe o suprafata totala de 56.000 de hectare, din care 43.000 sunt in Dolj, lucrari care vor dura aproximativ doi ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS