12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDrepturi pentru cei batuti de soarta

Drepturi pentru cei batuti de soarta

Persoanele cu handicap, fie adulti sau copii nascuti cu diverse deficiente fizice sau psihice, au din aceasta luna o serie de drepturi si facilitati, de care pâna acum erau private. Pe 7 martie, guvernul a modificat si a completat Legea nr. 448/2006 privind asistenta acordata de stat mamelor care au copii cu handicap…


Familiile sau persoanele care au in ingrijire copii cu handicap vor putea solicita concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului, dar si indemnizatie pâna când micutul va implini sapte ani. Potrivit legislatiei in vigoare, toate persoanele care au realizat venituri si au astfel asigurarile sociale platite la zi primesc indemnizatia de crestere a copilului. In cazul copilului cu handicap, alocatia va fi acordata ca si pâna acum, pâna când micutul cu handicap va implini trei ani. De asemenea, parintele care va intra in concediu de crestere a copilului va primi o indemnizatie de 600 de lei.


150 de lei/lunar, timp de cinci ani


Intre trei si sapte ani ai copilului, parintele care pâna la aceasta data a stat in concediu pentru a-l creste va avea dreptul la un concediu prelungit si indemnizatie de 450 de lei. Pe perioada concediului pentru ingrijirea copilului pâna la sapte ani, parintele nu datoreaza contributiile sociale obligatorii stabilite de lege, iar acesti ani constituie perioada asimilata stagiului de cotizare. Astfel, perioada intreruperii activitatii in munca pentru ingrijirea copilului cu handicap, pâna când acesta implineste sapte ani, va fi luata in calcul la stabilirea drepturilor de pensie. In cazul persoanelor care nu realizeaza venituri in afara indemnizatiei prevazute in Legea nr. 488/2006, acestea vor primi indemnizatie in valoare de 450 de lei pentru copilul cu handicap in vârsta de pâna la trei ani si de 300 de lei pentru copilul cu vârsta intre trei si sapte ani. Si persoana cu handicap care are in ingrijire, supraveghere sau intretinere un copil care s-a nascut sanatos primeste tot 450 de lei pâna la implinirea vârstei de doi ani a copilului aflat in ingrijire si 150 de lei pâna când micutul va implini sapte ani.


Aceste drepturi sunt acordate indiferent de anul nasterii copilului, cu conditia ca acesta sa nu fi implinit inca doi, trei sau sapte ani. In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a acestei ordonante, persoana indreptatita trebuie sa depuna o cerere si documentele doveditoare.


Legea prevede ca persoanele sau copiii cu handicap sa primeasca gratuit, in caz de nevoie, dispozitive de protezare in domeniul ORL, dispozitive pentru incontinenta urinara, proteze pentru mâini sau picioare, dispozitive de mers/deplasare, carucioare, cadre, triciclete de mers, trepiede, cârje, bastoane, orteze, incaltaminte ortopedica, dispozitive pentru handicap vizual, implanturi cardiace, dispozitive de adaptare a autovehiculelor etc., conform Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate. Pentru persoanele cu afectiuni renale care necesita hemodializa la spitalele din alte localitati decât cele de domiciliu, numarul calatoriilor gratuite este nelimitat. In ceea ce priveste asistenta medicala, ordonanta prevede ca persoanele cu handicap beneficiaza de servicii si de medicamente gratuite atât pentru tratamentul ambulatoriu, cât si pe timpul spitalizarii in cadrul sistemului de asigurari sociale.


12 calatorii dus-intors gratuite


Persoanele cu handicap grav beneficiaza de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, in limita costului unui bilet accelerat clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 12 calatorii dus-intors pe durata unui an calendaristic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS