17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCersetori pentru olimpiade

Cersetori pentru olimpiade

Olimpiadele locale si judetene sunt tinute in viata de agentii economici, de parinti si de profesorii care corecteaza pe gratis, iar directorii unitatilor de invatamânt sunt obligati sa stea cu mâna intinsa pentru obtinerea sponsorizarilor.


Sustinerea performantei in invatamânt a cazut pe umerii agentilor comerciali si ai comitetelor de parinti, care au devenit sponsori oficiali ai olimpiadelor scolare. Guvernul a emis Hotarârea nr. 538 privind finantarea invatamântului preuniversitar, prin care Ministerul Educatiei si Cercetarii ( MEdC) nu mai finanteaza decât olimpiadele nationale. In lege nu exista nici o prevedere prin care inspectoratele scolare sa poata aloca bani in vederea organizarii de concursuri care se desfasoara in cursul semestrului al II-lea al anului scolar. Cu toate acestea, unul dintre principalii finantatori ai olimpiadelor doljene este Inspectoratul Scolar Judetean ( ISJ) Dolj. „Majoritatea cheltuielilor le suportam noi, dar scolile unde se desfasoara olimpiadele apeleaza si la agentii economici, asa cum facem si noi când trebuie sa organizam olimpiadele nationale. Ministerul ne aloca o suma minima, iar restul de bani sunt din sponsorizari. Anul trecut am cheltuit foarte multi bani pentru ca am gazduit Olimpiada Nationala de Fizica si a fost nevoie de multe aparate si substante. Cele mai costisitoare olimpiade sunt cele de fizica si chimie“, a explicat Diana Busoi, inspector scolar general ISJ Dolj. In acest an, ISJ Dolj va organiza Olimpiada Nationala de Istorie.


Parintii si profesorii fac cheta pentru olimpiada


ISJ Dolj nu aloca decât o parte din banii necesari organizarii olimpiadelor, asa ca directorii unitatilor de invatamânt trebuie sa se descurce cum pot. La final, insa, dascalii uita toata alergatura dupa bani si sponsori pentru ca tot ce conteaza sunt performantele in care au investit. „Este foarte greu sa organizezi o olimpiada, mai ales când trebuie sa facem singuri rost de bani. Inspectoratul, comitetul de parinti, profesorii de chimie din scoala si agentii economici ne sprijina in toate actiunile pe care le desfasuram. Daca tinem cont de rezultate, nu este deloc costisitor pentru ca efortul financiar ne este rasplatit de copiii olimpici“, a spus Dumitru Ceausu, director adjunct la Liceul Teoretic „Tudor Arghezi“ din Craiova, unde a avut loc etapa judeteana a olimpiadei de chimie.


Profesorii, voluntari la corectat


La fazele locale si judetene ale olimpiadelor scolare, dascalii doljeni sunt voluntari si corecteaza lucrarile fara sa ia nici un ban. „Am putut organiza olimpiada pentru ca am avut sponsori. Noi am asigurat logistica, profesorii au corectat pe gratis. Depindem de receptivitatea si de bunavointa agentilor economici“, a precizat Mihai Dragu, directorul Liceului Teoretic „Henri Coanda“ din Craiova. Vestea buna este ca organizarea etapelor locale si judetene ale olimpiadelor nu revine an de an aceleiasi unitati de invatamânt, desfasurarea acestora fiind programata prin rotatie, asa ca liceele au timp sa strânga bani din timp pentru a avea o olimpiada de succes.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS