10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Capcane pe strazi

Pe lânga soferi, masini si pietoni, un rol important in producerea unor incidente rutiere il are si starea drumurilor, iar municipiul Craiova este „dotat“ in ceea ce priveste gropile din asfalt.


Codul Rutier prevede sanctiuni nu numai pentru soferi, pietoni si alti participanti la trafic, ci si pentru administratorul drumurilor sau firmele responsabile de starea carosabilului. In cazul producerii unui eveniment rutier ca urmare a starii tehnice necorespunzatoare a drumului public, a nesemnalizarii sau a semnalizarii necorespunzatoare a acestuia, precum si a obstacolelor ori lucrarilor care se executa pe acesta, administratorul drumului public, antreprenorul sau executantul lucrarilor raspunde, dupa caz, administrativ, contraventional, civil sau penal. De exemplu, nerespectarea obligatiilor de catre executant sau, dupa caz, beneficiar ca, dupa terminarea lucrarilor in partea carosabila, sa readuca drumul public cel putin la starea initiala se sanctioneaza cu amenda intre 21 si 100 de puncte-amenda.


Ultimul incident semnificativ, produs din cauza starii proaste a drumului, s-a inregistrat in Craiova, pe 6 decembrie 2006, când un Ford Focus condus de Sorin Vâlcu, de 20 de ani, din localitate, a cazut intr-o groapa de pe strada Brândusei din Banie. S-a stabilit ca vina pentru producerea accidentului o poarta Regia Apa din cadrul Primariei Craiova, care nu intervenise pentru remedierea unei defectiuni la o conducta de apa.


Drumul pâna la despagubiri


Politistii de la Rutiera spun ca destul de multi proprietari de masini se prezinta la politie dupa ce si-au distrus masinile in gropile de pe drumurile din Craiova. „Au fost cazuri de soferi care au venit la noi cu telescoape distruse, cauciucuri taiate sau defectiuni la sistemele de directie din cauza starii drumurilor, insa nu am avut pâna acum accidente grave“, a declarat subcomisar Marius Stamin, ofiter din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Dolj. Politistii spun ca, in aceste cazuri, se formeaza o comisie alcatuita din reprezentanti ai administratorului drumului, firmei de asigurari si Politiei Rutiere care constata daca avariile autovehiculului au fost produse din cauza carosabilului. In cazul in care se constata ca soferul are dreptate, firma de asigurari ii plateste daunele si ramâne sa recupereze banii de la responsabilul pentru producerea pagubei.


Reprezentantii primariei spun ca incearca sa amelioreze starea drumurilor din municipiul Craiova, pentru anul in curs fiind programate o serie de lucrari. Se vor turna covoare asfaltice pe 33 de strazi si pe o serie de alei din cartierele Rovine, Brazda si Lapus. Se vor pune pavaje noi pe sapte strazi, iar alte 13 vor fi pietruite sau balastate.


Reactii


Acest articol este rezultatul campaniei de prevenire a accidentelor de circulatie si de promovare a bunei conduite in trafic, reluata de cotidianul Gazeta de Sud – „Respecta Codul Rutier!“. Doljenii aflati in trafic care surprind imagini ce scot in evidenta incalcari ale normelor de circulatie le pot trimite la adresa office@ gds.ro, insotite de o scurta descriere a locului unde au fost surprinse. De asemenea, persoanele care observa in trafic soferi ce comit contraventii sau infractiuni pot suna la 0251.413.100, numarul de telefon al redactiei GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU