Protest al medicilor rezidenti din Craiova

Autori


Peste 100 de rezidenti din Craiova au protestat ieri la sediul ASP Dolj, nemultumiti ca nu si-au primit de trei luni tichetele de masa. Medicii rezidenti au primit promisiuni ca problema se va rezolva pâna pe 15 martie.

Peste o suta de medici rezidenti de la Spitalul de Urgenta Craiova s-au adunat ieri la sediul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj, dupa orele de program, pentru a protesta fata de faptul ca, de la inceputul anului, le-au fost sistate fara nici o explicatie tichetele de masa. Rezidentii sustin ca au recurs la aceasta actiune dupa ce au aflat ca rezidentii din alte judete ar fi primit tichetele de masa.

Promisiuni

150 de medici rezidenti au semnat saptamâna trecuta un memoriu prin care au informat conducerea Spitalului de Urgenta Craiova, Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Dolj si Ministerul Sanatatii Publice de nemultumirile lor. „Am incercat sa rezolvam problema saptamâna trecuta, insa conducerea Spitalului de Urgenta, ai carui angajati suntem, ne-a spus ca, atâta timp cât nu avem o hârtie oficiala, ce discutam noi este doar ca titlu de sueta. Prin urmare, am intocmit un memoriu in trei exemplare, pe care l-am trimis celor interesati, in speranta ca vom fi ajutati sa ne obtinem drepturile“, a declarat dr. Mihai Ciuca, liderul medicilor rezidenti de la Spitalul de Urgenta Craiova.

De mai multa receptivitate decât conducerea spitalului au dat dovada ieri reprezentantii ASP Dolj, care i-au primit pe medicii rezidenti la discutii. Reprezentantii rezidentilor au primit promisiunea ca pe 15 martie vor incepe sa primeasca iarasi câte 20 de tichete de masa, inclusiv pe cele restante. Medicii sunt decisi sa astepte pâna pe 15 martie, iar daca situatia nu se va rezolva au amenintat ca vor recurge si la alte mijloace de protest permise de lege. La Spitalul de Urgenta Craiova lucreaza aproximativ 600 de medici rezidenti.


Incurcaturi normative

Reprezentantii ASP Dolj sustin ca neacordarea tichetelor de masa are legatura cu schimbarea legislatiei. Potrivit dr. Stefan Popescu, directorul executiv adjunct al ASP Dolj, medicii rezidenti au pierdut dreptul de a primi tichete de masa la 1 ianuarie 2007, o data cu trecerea finantarii rezidentilor de la Casa de Asigurari de Sanatate la Ministerul Sanatatii Publice, si si-au recapatat acest drept de doar câteva zile.

„Abia o data cu aparitia in Monitorul Oficial din 7 martie a unui ordin al ministrului sanatatii care prevede ca medicii rezidenti trebuie sa primeasca tichete de masa s-a rezolvat din nou aceasta problema. Cum noi primim banii de la Ministerul Sanatatii pentru fiecare luna pâna pe data de 5 a lunii respective, nu am avut când sa solicitam fonduri in aceasta luna pentru tichete de masa“, a explicat Stefan Popescu.

Rezidentii cred insa ca banii de tichete este posibil sa se fi pierdut undeva intre Spitalul de Urgenta si Autoritatea de Sanatate Publica Dolj, impresie intarita de faptul ca in alte judete tichetele de masa ar fi fost acordate, dar si de invocarea de catre reprezentantii ASP Dolj a altor acte normative. Liderul Mihai Ciuca sustine ca tichetele de masa ar fi trebuit acordate potrivit Ordonantei nr. 23/31.01.2007, publicata in Monitorul Oficial nr. 85 din 2 februarie 2007, care modifica si completeaza OUG nr. 115/2004 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului contractual din unitatile publice din sectorul sanitar. „De pe 2 februarie si pâna acum ar fi avut timp sa obtina fondurile necesare“, a mai spus Ciuca.Comenteaza acum

4 Comentarii

 1. Dan Rotariu said:

  Foarte bine ca invatati sa va organizati, numai asa va castigati drepturile in capitalism prin faptul ca le cereti in mod organizat si ca demonstrati masiv.

 2. stefania said:

  Dna Simona Tudor,eu stiu ca un ziarist pt a scrie o stire trebuie sa fie impartial si bine informat.Daca ati fi avut o minima decenta la ce v-au spus medicii rezidenti ieri,v-ati fi informat din monitorul oficial si a-ti fi vazut ca tot ceea ce scrieti dvoastra este publicat,nu “ar fi”;chiar este si scrie negru pe alb ca se acorda incepand de la 1 ian 2007!Tot din impartialitate si profesionalism ar fi trebuit sa va interesati pe forumul mecinistilor si ati fi vazut ca aceste tichete nu”s-ar fi dat”,ci chiar s-au dat in majoritatea centrelor universitare!Iar domnul dr Popescu Stefan minte cu nerusinare cand afirma ca in monitorul oficial s-a publicat legea pe 7 martie,asta se poate verifica foarte simplu:cititi monitorul in care s-a publicat si veti vedea ca este in prima sapt. din luna februarie!Ar fi trebuit sa va mai interesati si la ministerul sanatatii,unde responsabila cu aceasta problema s-a aratat foarte surprinsa ca nu s-au dat tichetele,afirmand ca ei au trimis banii de ceva timp pentru acestea,si cum s-au dat la toti salariatii spitalului nr 1,mai putin la medicii rezidenti!Informati-va corect si serios,si pastrati-va impartialitatea!De ce despre afirmatiile medicilor rezidenti scrieti”ar fi fost…”,”s-ar fi…”,iar la cele ale medicului Popescu “este…”,”s-a facut….”?vi se pare mai putin credibil un medic rezident?Dr. Popescu de ce nu v-a spus si tratamentul primit de rezidenti din partea directoarei Calangiu,care s-a aratat chiar deranjata de cererile noastre?Sau am uitat :cand nu esti rezident si ai intrat doar pe pile,nu prea ai cum sa stii cum e sa fii rezident si sa cumperi carti ca sa mai si inveti ceva,nu doar sa-ti platesca tata posturile …..

 3. stefania said:

  nu stiu dc faci baza,sau vorbesti serios,dar doctorii astia au facut o facultate de 6 ani,au dat un examen extrem de greu ca sa ajunga medici rezidenti,au un salariu la 26 de ani cand termina facultatea si dc iau examenul de rezidentiat de 520 roni,si asta cu marire cu tot,pt. ca pana la 1 ian. 2007 au avut 450 de roni,muncesc de le sar capacele si fac garzi platite cu 0lei!Cea mai ieftina carte pt noi costa cel putin 200-400 roni,iar punctele pe care trebuie sa le faca anual (obligatoriu) se numesc educatie medicala continua ,si se pot lua prin participarea la congrese in tara(costa minim300roni ca sa participi) sau cursuri ,care de asemenea costa!ASA CA 500-600roni AR TREBUI SA NE AJUNGA SI DE MANCARE SI DE FORMARE PROFESIONALA SI DE CHELTUIELI DE BUN SIMT CUM AR FI INTRETINERE,CURENT,ETC…VA DORESC SA VA INTRETINETI CU ACESTI BANI,VI SE PAR MULTI,NU?

 4. kinky said:

  @stefania
  omul vorbeste serios: decat sa primeasca tichete de masa mai bine ar avea rezidentii macar 800RON salariul net, nu de alta dar nu cred ca se poate plati cu tichete vreo urgenta cum ar fi o carte sau o deplasare, iar aia 520roni par ajutor social mai degraba avand in vedere necesitatile meseriei

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 13 martie 2007

Actualitate

» Partide de un leu
» Moda ecologica
» Ziua Garzii de Mediu, sarbatorita cu plantari de pomi
» Bani publici pe strazi secrete

Local

» Blaga vrea sa vada PSD sustinând un program de dreapta
» Conturile ucrainenilor, golite de români
» Eleva gasita moarta
» Otraviti la masa
» Pentru schimbarea numelui
» Iubiri interzise
» O familie bazata pe incredere
» Policlinicile judetului, scoase la vânzare
» Debandada la Regia Apa
» Basescu: „Amânarea alegerilor, o eroare“
» Raspundem cititorilor
» Protest al medicilor rezidenti din Craiova
» Gradinitele au ramas pe drumuri

Sport

» Mourinho l-a numit pe Riley „fiu de curva“
» Derbiul Bayern – Werder, incheiat nedecis
» Sevilla, invinsa la Tarragona
» „Nico“, cel mai slab de la Auxerre
» Mutu i-a „impuscat“ pe sicilieni
» Roger Federer a fost invins
» Scurte stiri
» Multi finalisti craioveni, dar nici un titlu
» Victorie cu emotii pentru Energo
» „Panduri“ buni in Liga a II-a
» Ploaie, demis de la Minerul Motru
» Ungureanu: „Vreau promovarea!“
» Descoperiti pe centru
» Cazul Ganea s-a clasat
» Rednic lauda Stiinta
» Velcovici vrea la nationala
» Universitatea a multumit spectatorii
» Njock a incercat sa dea „scarita“
» Mi-a placut si mie meciul asta

Bani & Afaceri

» Finantistii, stimulati la salariu cu 108 milioane de euro
» 8,5 milioane de oameni la Cruciada Blizzard
» Manageri cu acte in regula la Poiana Mare si Bailesti
» Societatile oltene, depreciate la BVB
» Concediu de maternitate pentru românii din Spania
» Digul Jiului s-a impotmolit la Cotofeni

Magazin

» Picatura de cunoastere
» Fereşte-te de radar!
» INTRERUPERI PROGRAMATE
» Utile Craiova
» Bancul zilei
» Ia te uita!

Opinii

» Socoteli incurcate
» Oltenasii jucara bine

Top