22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProtest al medicilor rezidenti din Craiova

Protest al medicilor rezidenti din Craiova

Peste 100 de rezidenti din Craiova au protestat ieri la sediul ASP Dolj, nemultumiti ca nu si-au primit de trei luni tichetele de masa. Medicii rezidenti au primit promisiuni ca problema se va rezolva pâna pe 15 martie.


Peste o suta de medici rezidenti de la Spitalul de Urgenta Craiova s-au adunat ieri la sediul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj, dupa orele de program, pentru a protesta fata de faptul ca, de la inceputul anului, le-au fost sistate fara nici o explicatie tichetele de masa. Rezidentii sustin ca au recurs la aceasta actiune dupa ce au aflat ca rezidentii din alte judete ar fi primit tichetele de masa.


Promisiuni


150 de medici rezidenti au semnat saptamâna trecuta un memoriu prin care au informat conducerea Spitalului de Urgenta Craiova, Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Dolj si Ministerul Sanatatii Publice de nemultumirile lor. „Am incercat sa rezolvam problema saptamâna trecuta, insa conducerea Spitalului de Urgenta, ai carui angajati suntem, ne-a spus ca, atâta timp cât nu avem o hârtie oficiala, ce discutam noi este doar ca titlu de sueta. Prin urmare, am intocmit un memoriu in trei exemplare, pe care l-am trimis celor interesati, in speranta ca vom fi ajutati sa ne obtinem drepturile“, a declarat dr. Mihai Ciuca, liderul medicilor rezidenti de la Spitalul de Urgenta Craiova.


De mai multa receptivitate decât conducerea spitalului au dat dovada ieri reprezentantii ASP Dolj, care i-au primit pe medicii rezidenti la discutii. Reprezentantii rezidentilor au primit promisiunea ca pe 15 martie vor incepe sa primeasca iarasi câte 20 de tichete de masa, inclusiv pe cele restante. Medicii sunt decisi sa astepte pâna pe 15 martie, iar daca situatia nu se va rezolva au amenintat ca vor recurge si la alte mijloace de protest permise de lege. La Spitalul de Urgenta Craiova lucreaza aproximativ 600 de medici rezidenti.


Incurcaturi normative


Reprezentantii ASP Dolj sustin ca neacordarea tichetelor de masa are legatura cu schimbarea legislatiei. Potrivit dr. Stefan Popescu, directorul executiv adjunct al ASP Dolj, medicii rezidenti au pierdut dreptul de a primi tichete de masa la 1 ianuarie 2007, o data cu trecerea finantarii rezidentilor de la Casa de Asigurari de Sanatate la Ministerul Sanatatii Publice, si si-au recapatat acest drept de doar câteva zile.


„Abia o data cu aparitia in Monitorul Oficial din 7 martie a unui ordin al ministrului sanatatii care prevede ca medicii rezidenti trebuie sa primeasca tichete de masa s-a rezolvat din nou aceasta problema. Cum noi primim banii de la Ministerul Sanatatii pentru fiecare luna pâna pe data de 5 a lunii respective, nu am avut când sa solicitam fonduri in aceasta luna pentru tichete de masa“, a explicat Stefan Popescu.


Rezidentii cred insa ca banii de tichete este posibil sa se fi pierdut undeva intre Spitalul de Urgenta si Autoritatea de Sanatate Publica Dolj, impresie intarita de faptul ca in alte judete tichetele de masa ar fi fost acordate, dar si de invocarea de catre reprezentantii ASP Dolj a altor acte normative. Liderul Mihai Ciuca sustine ca tichetele de masa ar fi trebuit acordate potrivit Ordonantei nr. 23/31.01.2007, publicata in Monitorul Oficial nr. 85 din 2 februarie 2007, care modifica si completeaza OUG nr. 115/2004 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului contractual din unitatile publice din sectorul sanitar. „De pe 2 februarie si pâna acum ar fi avut timp sa obtina fondurile necesare“, a mai spus Ciuca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII