16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConturile ucrainenilor, golite de români

Conturile ucrainenilor, golite de români

Patru dintre cei invinuiti pentru clonare de carduri si retrageri frauduloase de bani au fost arestati, al cincilea este cercetat in stare de libertate, iar procurorii DIICOT incearca sa dea acum de urma altor colaboratori.


Parchetul de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie a dezvaluit ieri o parte din culisele afacerii cu carduri clonate, in care ar fi implicat si fiul avocatului Ioan Petre Surdu. Reamintim ca Nicusor Daniel Ionescu (fost Surdu), zis „Bila“, si Gabriel Viorel Calin, zis „Bârna“, au fost retinuti joi de procurorii Biroului Teritorial Dolj al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), iar Tribunalul Dolj a emis vineri pe numele celor doi mandate de arestare preventiva pe o durata de 29 de zile, pentru savârsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, efectuare de operatiuni financiare in mod fraudulos, falsificare a instrumentelor de plata electronica si detinere de echipamente, in vederea falsificarii acestora.


10% pentru „sageti“


Dupa cum se mentioneaza intr-un comunicat al Parchetului General, Ionescu si Calin i-au atras in activitatea infractionala pe George Alin Carauleanu, zis „Goarga“, Viorel Catalin Tudor, zis „Fluture“ si Costel Secu, zis „Robert“, in scopul retragerii de sume de bani de la ATM-uri bancare cu ajutorul unor carti de credit falsificate. Grupul infractional organizat si-a desfasurat activitatea, incepând cu luna decembrie 2006, prin obtinerea de date de pe Internet ale cartilor de credit apartinând mai multor cetateni din tari din fostul spatiu sovietic (in mod special Ucraina), date pe care le inscriptionau pe blancuri sau pe carduri bancare autentice, rescrise cu ajutorul unui dispozitiv tip MSR 206.


Actionând ca „sageti“, Carauleanu, Tudor si Secu se deplasau apoi fie la Bucuresti, fie in Franta, de unde retrageau cu ajutorul cartilor de credit falsificate diverse sume de bani. Numai in cursul a trei astfel de deplasari, Carauleanu si Secu au retras aproximativ un miliard de lei vechi, bani din care – conform procurorilor – le reveneau 10% din cuantumul sumelor procurate in mod fraudulos.


Ca urmare a schimburilor de informatii dintre organele de urmarire penala din România si autoritatile judiciare franceze, George Alin Carauleanu si Viorel Catalin Tudor au fost surprinsi in flagrant si arestati pe 7 martie la Nice – Franta, in timp ce montau la ATM-uri bancare dispozitive si echipamente electronice pentru citirea si inmagazinarea datelor de pe cartile de credit.


Recolta bogata la perchezitii


Arestarea celor doi in Franta a impus si retinerea in România a celor pe care anchetatorii ii considera coordonatorii bandei, nu inainte de efectuarea unor perchezitii in mai multe locatii, pentru a fi gasita aparatura de clonare a cardurilor.


„Cu ocazia perchezitiilor domiciliare, efectuate in baza autorizatiilor emise de Tribunalul Dolj, anchetatorii au gasit in imobilul inchiriat si folosit de Gabriel Viorel Calin in municipiul Craiova 207 carduri bancare de diverse tipuri, toate prevazute cu una sau mai multe etichete pe care erau scrise codurile PIN, si un dispozitiv MSR 206, folosit pentru citirea si inscriptionarea instrumentelor de plata electronica. Acelasi inculpat a fost surprins in flagrant de organele de politie in timp ce incerca sa ascunda in autoturismul sau de lux o unitate centrala de calculator si un laptop, pe care le luase din apartamentul in care locuieste cu chirie Nicusor Daniel Ionescu“, se arata in comunicatul Parchetului General.


Procurorii continua cercetarile in vederea identificarii celorlalte persoane care au actionat impreuna cu cei cinci mentionati mai sus. Intre timp, astazi se va judeca la Curtea de Apel Craiova recursul formulat de Nicusor Daniel Ionescu si Gabriel Viorel Calin impotriva mandatelor emise pe numele lor de Tribunalul Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII