9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTurnatorii, greu de inlocuit

Turnatorii, greu de inlocuit

Dascalii care au facut politie politica in timpul regimului comunist si care, conform proiectului Statutului Personalului Didactic, ar trebui dati afara din invatamânt sunt aparati de sindicalistii doljeni.


Proiectul Statutului Personalului Didactic prevede ca profesorii care au fost informatori nu mai au voie sa predea in invatamânt pentru ca functia de cadru didactic este incompatibila cu activitatea de politie politica. In apararea dascalilor turnatori sar insa sindicalistii doljeni, care cred ca aceasta prevedere a proiectului este o ingradire a libertatii individului. „A-l da afara pe un profesor pentru ca a colaborat cu securitatea este absolut hilar. Daca unii au facut rau semenilor, alte organisme trebuie sa ii sanctioneze. Este prea mult sa i se ia dreptul de a profesa, mai ales daca acel cadru didactic se apropie de pensie. In final, numai instanta poate sa ii stabileasca vinovatia“, a precizat Constantin Rada, presedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Invatamânt (USII) Dolj.


Dascalii informatori, ascunsi bine in sistem


Reprezentantii doljeni ai Sindicatului Invatamântului Preuniversitar (SIP), filiala Federatiei „Spiru Haret“, considera ca descoperirea informatorilor din invatamânt este un proces de lunga durata, iar in invatamântul doljean este nevoie chiar si de dascalii colaboratori. „Verificarea celor 230 de mii de cadre didactice presupune o munca asidua. Cred ca dintre acestia 60% sunt tineri care nu au de ce sa fie verificati, dar daca toti ceilalti 40% au facut politie politica este un numar foarte mare si ar fi greu de inlocuit. Nu stiu daca pot fi condamnati când sistemul era asa de bine organizat incât una din sase persoane dadea cu subsemnatul la securitate“, a mentionat Constantin Lungulescu, vicepresedintele SIP Dolj.


Ce da instanta ia ministerul


Sindicalistii doljeni sunt de parere ca MEdC vrea sa ii faca sa plateasca nu numai pe dascalii informatori, ci si pe invatatori, care au câstigat in instanta dreptul de a sta la catedra 18 ore pe luna. Astfel, proiectul Statutului Personalului Didactic introduce pentru invatamântul primar norma didactica de 20 de ore. „Ministerul vine cu notiuni, cum ar fi norma didactica la invatatori in loc de post. Aceasta norma didactica de 20 de ore este o reactie a faptului ca noi am câstigat in instanta reducerea normei cu doua ore. Trebuie sa fie discutii si cu invatatorii, si cu parintii deoarece programa scolara a elevilor se incarca astfel cu doua ore, ei având si doua ore de limba straina, doua de educatie fizica si o ora de religie“, a explicat Rada. In plus, MEdC vrea sa le ia cadrelor didactice si ajutorul de inmormântare reprezentând cinci salarii oferite familiei dupa ce cadrul didactic a trecut in nefiinta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII