17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDascalii informatori, pe tusa

Dascalii informatori, pe tusa

Ministerul Educatiei si Cercetarii se foloseste de Statutul Personalului Didactic pentru a scapa de dascalii care au facut politie politica si de lectorii si preparatorii din universitati.


Proiectul Statutului Personalului Didactic care a fost publicat marti pe site-ul Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC) si va fi supus dezbaterii publice reduce numarul gradelor universitare si incearca „sa curete“ invatamântul de reminiscentele regimului comunist si de nepotisme. Astfel, profesorii care au fost informatori nu mai au voie sa predea in invatamânt pentru ca functia de cadru didactic este incompatibila cu activitatea de politie politica. Mai mult, la numirea in functie, profesorul acesta trebuie sa completeze o declaratie de avere. Conform noului proiect, profesorii care au rude pâna la gradul IV angajate in aceeasi unitate de invatamânt nu au voie sa ocupe functii de conducere.


In statut sunt introdusi noi termeni care definesc unele categorii de angajati din invatamânt. Suplinitorii sunt personal didactic asociat si, pe lânga functiile didactice auxiliare existente, vor exista si asistenti educationali, mediatori scolari si profesorul itinerant. Secretara scolii si administratorii financiari si de patrimoniu vor deveni si ei cadre didactice auxiliare. Invatatorii vor avea 20 de ore pe saptamâna, in timp ce acum au numai 18. Conform noii legi, se introduce o noua profesie, aceea de metodist, care are rolul de a face programe scolare. Metodistii vor primi o indemnizatie de monitorizare si evaluare de 20-30%, care se adauga la salariul de baza. Profesorii care predau in zone rurale sau izolate vor primi o indemnizatie de maximum 30%, fata de 80% cât primesc in prezent. In privinta conducerii, situatia este diferita la gimnaziu fata de liceu.


Profesorii isi rezerva catedrele


Un profesor titular are dreptul sa-si rezerve catedra, daca este ales in parlament, guvern sau va ocupa functia de prefect, subprefect, presedinte sau vicepresedinte in consiliile judetene, primar sau viceprimar. Profesorii titulari care pleaca in strainatate pentru a preda, ca urmare a unor acorduri intre state, au si ei dreptul la rezervarea functiei didactice. Profesorii care vor sa se specializeze isi pot lua concedii fara plata pâna la cinci ani, intr-un interval de noua ani, sau o data la sapte ani – un an de invatamânt. Posturile de director de gimnaziu vor fi ocupate de profesori care au numai definitivat, in timp ce liceele vor fi conduse numai de profesori cu gradul didactic 2. In plus, conducerea unitatii scolare, cu acordul consiliului profesoral sau al consiliului de administratie, poate solicita oricarui dascal sa se prezinte la un nou examen medical, in cazul in care constata ca acesta nu mai este apt din punct de vedere profesional. Daca profesorul gasit in culpa nu se supune cererii consiliului de administratie, i se poate desface contractul de munca.


Proiectul introduce sanctiuni noi si un avertisment scris dat dascalului gasit in culpa, care nu exista in legea actuala. Comisia de ancheta poate decide diminuarea salariului pe o perioada de la o luna pâna la trei luni. Spre deosebire de legea in vigoare, noul proiect nu precizeaza daca toti cei cinci membri ai comisiei de disciplina trebuie sa aiba cel putin gradul didactic al profesorului pe care il judeca.


Lectorii si preparatorii, obligati sa avanseze


MEdC propune desfiintarea posturilor de lector si preparator universitar, actualii lectori având patru ani la dispozitie, de la intrarea in vigoare a noului statut al personalului didactic, pentru a promova sau a-si gasi alta functie, iar preparatorii universitari, doi ani pentru a deveni asistenti sau a pleca din invatamântul superior. Daca lectorii si preparatorii sunt obligati de noul proiect sa avanseze daca mai vor sa ramâna in invatamânt, MEdC creste mandatul rectorului de la patru la cinci ani. Lucian Buse, prorectorul Universitatii din Craiova, considera ca este o problema de moralitate inlaturarea cadrelor didactice care au facut politie politica. „Pregatirea profesionala nu este afectata de faptul ca au facut politie politica pe timpul regimului comunist, dar aceasta este o chestiune de moralitate pentru ca nu poti sa apari in fata studentilor si sa fii respectat daca ai colaborat cu Securitatea. Anul trecut a fost o actiune prin care ni s-a cerut sa completam declaratii si nu cred ca avem asemenea cazuri in Universitate“, a explicat Buse. Acesta considera ca micsorarea numarului de trepte pe care un preparator trebuie sa le parcurga va simplifica procesul de invatamânt. Daca din organigrama facultatii dispare functia de lector, se introduce cea de cancelar al facultatii. In plus, candidatul pentru ocuparea unui post didactic de conferentiar trebuie sa faca dovada ca are aptitudini didactice prin prelegere publica in fata unei comisii de concurs, dar si a unei grupe alcatuite din cel putin sapte studenti care au parcurs disciplina postului in concurs.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS