16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEvadati in pauza, prinsi dupa meci

Evadati in pauza, prinsi dupa meci

Cinci detinuti au evadat din Penitenciarul de Minori si Tineri Craiova, taind gratiile cu un bomfaier. Patru au reusit sa faca doar o plimbare pâna in Gara Craiova inainte de a fi prinsi, iar al cincilea s-a intors singur.


Cinci detinuti cu vârste intre 17 si 19 ani, incarcerati la Penitenciarul de Minori si Tineri (PMT) Craiova, au reusit sa evadeze miercuri seara, profitând de televizarea unui meci de fotbal. Detinutii, toti condamnati pentru furt, n-au apucat sa se bucure prea mult timp de libertate.


Un foc de la gardian pentru evadat


In camera de detinere a celor evadati erau incarcerati zece detinuti. Unul dintre ei a facut rost de o pânza de bomfaier, pe care se pare ca a gasit-o intr-o alta incapere, in care o firma efectua lucrari de reparatii la instalatiile sanitare. Miercuri dupa-amiaza, incepând cu ora 18.00, detinutii au inceput sa taie gratiile de la fereastra celulei. Ca sa nu fie auziti, au dat mai tare televizorul din camera.


Gardianul care era de serviciu pe sectia respectiva si care avea in paza aproape 60 de detinuti a trecut de mai multe ori pe la fiecare celula pentru a-i verifica pe detinuti. Asa cum proceda de obicei, a deschis vizeta sa vada ce fac cei din camera. Detinutii care se pregateau de evadare au gasit o cale foarte simpla de a-si masca actiunea: au deschis usa unei debarale in asa fel incât gardianul sa nu observe pe vizeta gratiile taiate. Culmea tupeului a fost insa alta: unul dintre cei care pregateau evadarea i-a cerut un foc gardianului, iar acesta din urma, fara sa-i treaca vreo clipa prin cap ce se intâmpla, i-a aprins condamnatului tigara prin deschizatura vizetei.


Evadare in pauza meciului


La ora 21.45, a inceput la televizor meciul de fotbal dintre Bayern Munchen si Real Madrid, din Liga Campionilor. Acesta era momentul pe care il asteptau detinutii, considerând ca gardienii sunt ocupati sa urmareasca meciul. Au fortat gratiile partial taiate, indoindu-le in sus, iar prin deschizatura creata cinci dintre detinuti (dintre care unul din Craiova) s-au strecurat afara. Ajutându-se unul pe altul, au escaladat cele trei ziduri care ii desparteau de libertate, in ciuda sârmei ghimpate asezate pe coama gardurilor imprejmuitoare, care mai mult i-a ajutat decât sa-i impiedice sa iasa.


Evadatii si-au cam gresit insa calculele. In momentul in care sareau ultimul gard, la ora 22.50, era tocmai pauza dintre reprizele meciului de fotbal. Iar gardienii din posturile de paza erau oricum pe faza.


Gardienii i-au observat pe detinuti in timp ce sareau gardul exterior. I-au somat, apoi au tras cu pistoalele-mitraliera, insa evadatii au rupt-o la fuga, pentru a se pierde in noapte.


Patru prinsi, al cincilea s-a intors singur


Imediat, la PMT Craiova s-a dat alarma. Toti angajatii penitenciarului au fost chemati de acasa pentru a lua urma fugarilor. In plus, a fost solicitat si sprijinul Gruparii Mobile de Jandarmi Craiova.


Echipele de cautare au pornit pe urmele evadatilor. Primii doi dintre ei au fost prinsi chiar sub podul de cale ferata de la intersectia strazii Bariera Vâlcii cu bulevardul Dacia. Alti doi evadati au fost depistati si ridicati de jandarmi din Gara Craiova pe la 23.50. Cei patru au fost condusi inapoi la penitenciar.


Al cincilea evadat – care fusese transferat chiar in acea zi in puscaria craioveana de la Penitenciarul Jilava – a venit singur inapoi la puscarie, dându-si prea târziu seama ca a facut o mare greseala. A incercat totusi sa faca pe victima, sustinând ca: „Mi-au dat colegii sa beau si m-au luat cu ei, dar eu nu-mi dadeam seama ce fac“.


Ancheta interna


Imediat dupa ce evadatii au fost reincarcerati, conducerea penitenciarului a demarat o ancheta interna pentru a stabili cum a fost posibil ca detinutii sa fuga. „Vom stabili cu ce au gresit angajatii penitenciarului si vom dispune sanctiunile corespunzatoare“, a declarat magistratul Gabriel Gunescu, directorul PMT Craiova.


Conducerea penitenciarului sustine ca unul dintre elementele care a favorizat evadarea il constituie chiar gardurile ce imprejmuiesc penitenciarul. „Din pacate, aceste garduri se pot escalada foarte usor, pentru ca aici a fost o scoala, iar gardurile n-au fost facute sa imprejmuiasca un penitenciar. Am cerut de foarte multe ori fonduri pentru a imbunatati siguranta in aceasta privinta“, a precizat directorul Gunescu.


PMT Craiova functioneaza in localul fostului Grup Scolar Special nr. 5, preluat in 1992 de Directia Generala a Penitenciarelor. Dupa preluare, a functionat aici Scoala Speciala de Munca si Reeducare a Minorilor, transformata in 1993 in Centrul de Reeducare a Minorilor, iar din 1998 unitatea a devenit primul penitenciar din tara unde isi executa pedeapsa minorii si tinerii care au savârsit fapte sanctionate penal.


Pedeapsa suplimentara


Cei cinci detinuti sunt acum cercetati penal de procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Dolj pentru savârsirea infractiunii de evadare, sanctionata de Codul Penal cu inchisoare de la doi la opt ani. Pedeapsa aplicata pentru infractiunea de evadare se adauga la pedeapsa pe care o executa detinutii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS