11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn concert de legenda

Un concert de legenda

Orchestra simfonica a Filarmonicii „Oltenia“ sustine un concert extraordinar, sub bagheta valorosului dirijor Gheorghe Costin, in Sala de concerte a Liceului de Arta „Marin Sorescu“ din Craiova, mâine, incepând cu ora 19.00. Solisti: Cristina Anghelescu (vioara) si Mihai Ungureanu (pian). Programul muzical cuprinde compozitii adorate de melomani: „Vals trist“, op. 44, de Sibelius; „Concertul in Re minor pentru vioara si pian“, de Mendelssohn-Bartholdy; „Variatiunile“ «Enigma»“, op. 36, de Elgar. Despre calitatile incontestabile ale dirijorului Gheorghe Costin, toti criticii muzicali au facut aprecieri dintre cele mai favorabile. Nu trebuie omis faptul ca, de-a lungul carierei sale artistice, a beneficiat de indrumarea si pretuirea unor mari personalitati dirijorale, precum Sergiu Celibidache si Erich Bergel.


Cristina Anghelescu, una dintre cele mai inzestrate violoniste ale lumii


Nenumarate concerte simfonice, recitaluri de vioara, participari la concerte camerale ale filarmonicilor din tara, turnee in Germania, Grecia, Cehia, Spania, Finlanda, Venezuela, Italia, Franta, Rusia, SUA o situeaza pe Cristina Anghelescu printre cei mai valorosi solisti concertisti din tara si din strainatate. In prezent este solista a Orchestrei Nationale Radio. Detine Premiile I la Concursurile internationale de vioara „Alberto Curci“ (Italia, 1983), „Luis Sigal“ (Chile, 1985), Premiul al IV-lea la Concursul „Ceaikovski“ (Moscova, 1986), Premiul al II-lea (Premiul I neacordându-se) la Concursul „Jean Sibelius“ (Helsinki, 1990). Inregistrari radiofonice si de televiziune, precum si discuri „Electrecord“ completeaza imaginea activitatii pe care o desfasoara aceasta deosebit de inzestrata violonista.


Cristina Anghelescu a avut numeroase succese de public, cântând in cele mai importane sali de concerte din intreaga lume: Das Schauspielhaus (Berlin), Tchaikovsky Hall (Moscova), Teatro Monumental y Auditorio (Madrid), Smetana Hall (Praga), St. John’s Smith Square (Londra), Finlandia Hall (Helsinki) etc. De asemenea, valoroasa violonista a fost invitata sa concerteze in compania unor prestigioase orchestre simfonice din centre culturale reprezentative din intreaga lume: Londra, Berlin, Dresda, Moscova, Praga, Madrid, Helsinki, Bratislava, Caracas, colaborând cu dirijori celebri, precum Leif Segerstam, Jukka Pekka Saraste, Sergiu Comissiona, Erich Bergel s. a. Repertoriul sau cuprinde toate concertele pentru vioara si orchestra, de la cele mai cunoscute lucrari ale preclasicismului, pâna la creatia contemporana.


Pianistul Mihai Ungureanu, elogiat pe toate continentele


Prestatiile artistice ale acestui pianist au fost elogiate in cronici ale cotidianelor si revistelor de specialitate de prestigiu din intreaga lume, precum: Frankfurter Allgemeine Zeitung, Triadstyle-Lindemann Classics din SUA, Badische Zeitung, Badische Neueste Nachrichten, Westfalenpost, Magazin Triadstylen, Sudkurier si exemplele pot continua.


Dupa ce a facut legenda cu celebra violonista Jenny Abel, Mihai Ungureanu a reusit sa realizeze un duet, la fel de eclatant, cu faimoasa violonista Cristina Anghelescu, in Stagiunea camerala 2006 – 2007 a Ateneului Român, in Studioul de concerte „Mihail Jora“.


Despre pianistul Mihai Ungureanu am publicat un profil artistic aparut in celebrul cotidian german Frankfurter Allgemeine Zeitung, din care extragem doar un mic fragment ilustrativ: „Mihai Ungureanu s-a nascut in Craiova – România. Acesta a studiat pianul la Academia de Muzica din Bucuresti, mai intâi cu Dan Grigore si apoi cu Ioana Minei. In anul 1981, el si-a sustinut aici examenul de concertist. In 1985 si 1987 a fost distins cu Premiul I al Festivalului National pentru solisti, iar in 1986 a primit premiul Uniunii Criticilor de Muzica si Teatru.


Mihai Ungureanu este un mare talent al României, al tarii, care a dat lumii muzicale pianisti precum Dinu Lipatti, Clara Haskil si Radu Lupu. El a sustinut permanent recitaluri in toate salile de concert, cu toate orchestrele din România, insa pâna in 1990 nu a primit permisiunea de a efectua turnee in strainatate, cu exceptia URSS-ului si a anumitor tari din Blocul de Est. Dupa revolutie, a devenit un mare nume si in strainatate. A sustinut concerte, a facut inregistrari pentru discuri si a aparut la emisiuni radio si TV. A participat la turnee in multe tari de pe glob, in Argentina, Bulgaria, Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Iugoslavia, Macedonia, Moldova, Austria, Polonia, Elvetia, Spania, Cehia, Ungaria, SUA, Canada si Japonia.


Repertoriul lui Mihai Ungureanu cuprinde cele mai mari opere clasice, cu concerte de pian de la Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Chopin, Brahms, Liszt, Dvorak, Rahmaninov, Ceaikovski si pâna la Gershwin. (…) In repertoriul sau se gaseste o gama variata de concerte solo pentru pian din toate epocile. Printre preferatele sale se afla compozitii pentru muzica de camera. O partenera stabila pentru concertele de muzica de camera este violonista germana Jennny Abel, alaturi de care, pe lânga numeroasele concerte, a facut inregistrari pentru CD-uri. Mihai Ungureanu este membru in jurii pentru numeroase concursuri internationale. El a tinut cursuri, printre altele in Germania, Japonia si Canada. Pe lânga activitatea sa concertistica bogata, Mihai Ungureanu este directorul artistic al Filarmonicii de Stat din Craiova, România“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS